perjantai 12. joulukuuta 2008

Valkoinen jouluko

Piti juuri kurkistaa ulos, että onko siellä enää lunta. Sitä lunta jota satoi kolme päivää sitten. Ei ollut, oli pimeää ja musta maa. Onneksi otin kuvan pihakuusesta lumisena. Jää lumimuistoksi, jos ei saada valkeaa joulua.

Ilmastomuutokset ovat todellisuutta. Lähivuosina talvi lyhenee eteläisessä Suomessa. Lumikausi eli talvikausi on vain yhden kuukauden mittainen. Onko meillä silloin italialainen joulu ja talvi.
Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa jäätiköiden sulamisen. On arvioitu, että valtamerien pinnat nousevat 10-90 cm vuoteen 2100 mennessä. Tällä on merkitystä alaville rannikkoalueille, koralliriutoille ja atolleille. Mieleeni nousee Euroopasta Hollanti ja Tanska, joissa tämä meren pinnan kohoaminen hävittänee osia maasta. Samoin saattanee tapahtua New Yorkissa. On arvioitu, että meren pintojen kohoaminen koskettaa välittömästi 10 miljoonan ihmisen asuinalueita. Euroopassa tapahtuu sateiden aiheuttamia muutoksia. Kuivuus pahenee etelässä ja idässä ja sateet lisääntyvät pohjoisessa. Lisää tietoa voit lukea Suomen Ympäristökeskuksen sivuilta.

Meillä täällä lounaisessa Suomessa voi valkoinen joulu olla tänä vuonna haave vain, mutta uskotaan ennusteisiin ja odotetaan valkeaa joulua.

9 kommenttia:

 1. Niinhän se on, vaikka vaikea uskoa tällä hetkellä. Meillä on ollut niin sateinen ja kylmä syksy täällä ettei aikoihin. Tavallisesti moskeijat lähettävät rukouksia sateelle, nyt eka kertaa kymmeniin vuosiin rukoillaan sateen loppumista. Kuivat kaudet taas osuvat sinne minne ei pitäisi eli viljan kasvuaikoihin. Vähän nurinkurista on. Etelämmässä Afrikassa tilanne on jo tosi paha.
  Tätä menoa maailmalla päädytäänkin sotapakolaisten lisäksi ilmastopakolaisiin.

  VastaaPoista
 2. Ilmaston muutos on pelottava asia, ja se näkyy täälläkin:talvea ei tule ja sateita ei näy eikä kuulu. Ensi viikoksikin on taas luvattu hellettä, mikä on täysin epänormaalia joulukuulle.

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköinen tuo luminen kuusi valoineen:)

  VastaaPoista
 4. Onneksi sinulla on oma valkea joulu, kun kaikki amarylliksesi kukkivat.

  Mutta yhteinen huoli on aiheellinen. Kerran tuli tv:stä dokumentti kaikista niistä alueista, jotka voivat jäädä veden alle. Niitä oli paljon.

  VastaaPoista
 5. Johan ajattelin, että onko ilmastonmuutos heittänyt sinne lumet ja tänne vesisateen, mutta ei ollutkaan. Kaunis joulukuusi kuitenkin ja vielä kauniimpi amarylliksenkukka!

  VastaaPoista
 6. Sirokko,
  Kuivuus, tulvat ja sateet, luonnonkatastrofit näyttävät olevan säännöllisesti murtamassa ihmisten elämää.
  Samaa mieltä, ilmastopakolaisia on tulossa tulevaisuudessa.

  Yaelian,
  Mullistukset järisyttävät ilmastotasapainoa ja syntty kuivuus- ja sade-tulva-aaltoja. Ei ole enää tasapainoa luonnolle.

  VastaaPoista
 7. Inkivääri,
  Kiitos.

  Leijonainen,
  juu minäkin katsoin sen ennusteen ja ohjelman tv:stä.

  Katriina,
  Vettä ja pimeää täällä on. Onneksi on iloa kukista ja kynttilöistä.

  VastaaPoista
 8. Hallatar,
  Kiitos ja mukavaa joulunodotusta

  VastaaPoista