torstai 19. heinäkuuta 2012

Merkkausta

Taannoinen komeroiden siivous ja järjestely paljasti myös unohduksiin jääneitä käsitöitä. Yhden niistä levitin eteisen vanhan lipaston päälle. Laskeskelin, että liinat ovat jo ohittaneet antiikin iän eli 50 vuotta.  Tämä liina oli  reunaompeleita vaille valmis. Ompelin reunat käsin ja nyt liina on vihdoinkin valmis. 
Tämä liina taas oli pahasti kesken. Toinen puoli oli kirjottu eli merkattu melkein valmiiksi, mutta toinen reuna oli kokonaan merkkaamatta.  Innostuin näistä liinoista sen verran, että kävin ostamassa merkkauslangat. Ihme kyllä sain samaa sävyä, ainoastaan lanka oli paksumpaa. En ole nyt niin tarkka tässä asiassa. Toinen sivu on vuodelta 2012  ja toinen 1950-luvulta.  Kuten huomaatte alin sivu on tänään osittain merkattu.
Minulle tuli merkkaamisesta melkein pakkomielle. Kun alkuun pääsin, en olisi malttanut  lopettaa, on se niin  rentouttavaa puuhaa. Seuraavaksi suunnittelen tabletit ruokapöydälle. Niihin tulevat omat kuviot.   
Tämä lehtien säilytyspussukka oli valmis.
Oman kodin kätköistäkin voi tehdä yllättäviä löytöjä.

14 kommenttia:

 1. Eikö olekkin ihanaa, tehdä löytöretkiä käsitöiden aarremaailmaan vuosien taakse. Kauniit liinat ja tuo pussukan kuvio, aivan ihana.
  Tunnustan, että jopa tiedän kaapissani olevan "muutaman" keskeneräisen kirjontatyön, taidanpa kaivaa esille. Kiitos muistutuksesta.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain hyvää seuraa kaappisiivouksestakin, sain vihdoinkin toteutettua näiden töiden loppuunsaattamisen.

   Poista
 2. Kauniita kaikki!Tosin en ole kovin rumia merkattuja liinoja nähnytkään ;) Minulla on muutama äitini nuoruudessa merkattu liina. Yksi on keittiösä kappana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä on myös tunnearvoa, jos ovat suvun piiristä.

   Poista
 3. Käsin kirjotut liinat ovat aarteita. Itse en osaa kirjoa, mutta meillä on joitakin miehen äidin sekä oman äiini kätten töitä ja niitä pidetään suuressa arvossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvussa kulkevat käsityöt ovat rakkaita, muistuttavat jo poistuneista.

   Poista
 4. Ovat kauniita. Niin ne vanhat taidot putkahtavat esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelinkin kuinka merkkaustaito oli pysynyt muistissani.

   Poista
 5. Itse tehdyt käsityöt etenkin liinat ovat arvokkaita ja kauniita.

  VastaaPoista
 6. Kun muutin, nakkasin äidin tekemän merkkausliinankin pois kuin myös nämä pyyheliinanaulakkojen liinatkin. Ehkä kotoa vielä löytyy jotakin, jopa itsekudottuja heivasin johonkin, kun kaksi kertaa peräkkäin pienempään asuntoon aina muutin niin paniikki iski, kun mikään ei mahtunut enää mihinkään ja olin aivan pakkosaumassa. Häpeä tunnustaa ja vieläkin se kirvelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ei aina tule ajatelleeksi tarpeeksi pitkälle, kun tavaraa on liikaa ja pois pitää heittää, menee mukana myös niitä rakkaita muistojakin. Minulle on käynyt joka muutossa juuri niin, että turhan ajattelematon olen ollut.

   Poista