torstai 12. heinäkuuta 2012

Köynnöshortensia

 
Olen ihaillut jo muutamia päiviä ohi ajaessani  kaunista ja rehevää köynnöshortensiaa. Joka kerta ajattelin, tuon haluan valokuvata seuraavalla kerralla. Tänään muistin ottaa kameran mukaan.  Kohde oli kiitollinen kuvattava. En ole koskaan nähnyt näin isoa yksilöä.  

Köynnöshortensia voi kasvaa yli 10 metrin korkuiseksi. Sen haaroissa on kiipimäjuuria, joilla se kiinnittyy esimerkiksi puunrunkoihin tai kallioihin. Lehtilapa on 4–10 cm pitkä, leveänpuikea ja lyhytsuippuinen, hammaslaitainen ja päältä melkein kalju. Alapuoli on suonihangoista tavallisesti karvainen. Tyvi on pyöreä tai herttatyvinen. Kukinto on litteä, 15–25 cm leveä tasohuiskilo. Kukintojen reunoissa on noin 30 mm leveitä valkoisia neuvottomia laitakukkia. Kaksineuvoiset kukat ovat pieniä.
Suomessa köynnöshortensia kasvaa yleensä 3–5 metrin korkuiseksi ja sen kukinta-aika on yleensä heinäkuusta syyskuuhun. Lainaus Wikipedia. Osuva kukintojen kuvaus kertoo juuri sen, mitä katsoja ihmettelee. Kukissa on auenneita laitakukkia ja pieniä kaksineuvoisia.Tämä köynnöshortensia  on istutettu vilkasliikenteisen Kustaa Aadolfinkadun varrelle, Kokkolan Seurakuntayhtymän omistaman rakennuksen seinustalle.

6 kommenttia:

 1. Ostin kerran tämän ja laitoin muurikiven viereen kasvamaan ja odottelemaan, että keksin sille hyvän paikan! No, minä sen unohdin kokonaan ja nyt sitä ei varmaan enää ole olemassa, sillä koivuangervo otti ja kasvoi niin isoksi, että se varmaan vei kaiken kasvutilan! Ihana kasvi minusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus, kun kasvin unohtaa, kasvikin unohtaa kasvamisen. Tässä tapauksessa angervo taisi tukahduttaa sen.
   Se on upea.

   Poista
 2. Kun näkee jotain tällaista, niin harmittelee, ettei ole kameraa mukana, eikä seuraavallakaan kerralla, eikä sittenkään... Onneksi muistit lopulta kameran ja sait vangituksi kuvaan. Se on varmaan mahtava "elävänä" katsottuna, kun jo kuvastakin sen suuruuden ja kauneuden voi aistia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi kaunis, tänäänkin kuljin sen ohitse ja pysähdyin ihailemaan sitä.

   Poista
 3. Todella kaunis ja näyttävä kasvi. En ole varmaan koskaan nähnyt tuollaista, vaikka muut hortensiat ovat aina olleet mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko tämä hortensia vaativainen kasvunsa suhteen. Harvoin näitä näkee. Ehkäpä puutarhuri on osanut hoitaa oikein.

   Poista