torstai 31. heinäkuuta 2008

Pilviä sinitaivaalla

Ympäristössämme tapahtuu muutoksia jatkuvasti ja yleensä huonompaan suuntaan. Muutamia poimintoja ympäristöämme koskettavista asioista.

Törmäpääskyt vähentyneet Suomessa. Torjunta-aineet ja kosteikkojen kuivaus on vähentänyt hyönteisten määrää. Törmäpääskyille ei löydy enää riittävästi ruokaa.

Sinilevät muodostavat avomerellä, Itämeri ja Suomenlahti, suuria lauttoja. Levähavaintoja on jopa sisävesijärvissäkin.

Olympialaisten ilmanlaatu on kyseenalainen. Liikennerajoitukset ovat kuitenkin vähentäneet saasteita. Samoin kymmenien jopa satojen tehtaiden sulkemisella aiotaan ilmanlaatua parantaa, mutta vainko kisojen ajaksi.

Muovikasseille 0,25 euron rangaistusvero. Päivittäin suosimme kertakäyttökulttuuria ostamalla muovikasseja tavaroiden kantamiseen. Suomessa kuluu vuosittain 300 miljoonaa muovikassia. Loppusijoituspaikka näille kasseille on kaatopaikka, jonne ne päätyvät roskapusseina. Pitäisikö kaikilta tuotteilta, joiden elinkaari on lyhyt, periä kertakäyttövero.

9 kommenttia:

 1. Minä välttelen kaiken lyhytikäisen ja kertakäyttöisen hankkimista. Se on joissakin tilanteissa yllättävän vaikeaakin. Kauppakäynneillä se taas on erittäin helppoa. Meillä on jo vuosikaudet käyty kaupassa kangaskassien ja kestohedelmäpussien kanssa. Kaupassakin valitaan mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita.

  VastaaPoista
 2. No täällä Jenkeissä toi kulutus on vielä paljon pahempaa. Aivan hirvittää tää meininki ja täällä ei ihmiset oikein tunnu ymmärtävän, että se on globaali asia, ei koske pelkästään amerikkalaisia miten he täällä luontoa tuhlaavat ja saastuttavat.

  Mä muuten ekaks luulin, että sä oot ottanut osaa tolla ylimmällä kuvalla Thursday Challenge:en. Sopis meinaan tosi hyvin tämän kertaiseen haasteeseen:

  http://www.spunwithtears.com/thursday.html

  VastaaPoista
 3. kesiah,
  hieno juttu, että toimit ympäristöystävällisesti. Kaiken kiireen keskellä se unohtuu useilta ja sitten on halpatuotteet, joita monet suosii vain hinnan ja hetkellisen ilon takia
  Kauppakassi meilläkin on käytössä ja
  ns kertakäyttötuotteita eli sitä halpista ei osteta, harkitaan ja ostetaan kunnon tavaraa ja vain tarpeeseen

  VastaaPoista
 4. itkupilli,
  uskon myös, että USA on kertakäyttökulttuurin luvattu maa, onko se Al Gore saanut aikaiseksi mitään.

  Täytyypä katsoa tuo haaste, jos vaika linkittäisin..

  VastaaPoista
 5. Järkyttävää tämä nykypäivän kuluttaminen, erityisesti minua risoo kaiken pienenkin tavaran pakkaaminen muoviin. Ostin yhtenä päivänä teepaketin, ja jokaiset erimakuiset teepussit olivat pakattu vielä yksittäin muoviin. Miksi?? Ihmiskunta hukkuu vielä omaan p*skaansa. :/

  Onneksi Uudessa Seelannissa ja Suomessa asiaan kiinnitetään jo melko hyvin huomiota. Esimerkkinä kompostointi ja kierrätys.

  VastaaPoista
 6. kazza,
  juu tuo liiallinen pakkaaminen ja moninketaiset pakkaukset ärsyttävät tosi paljon ja tietysti se roskaus mitä siitä seuraa.

  Luulen myös, että NZ:ssa ollaan ympäristön suhteen valveutuneempia kuin esim USA:ssa, niinkuin myös Suomessa tiedostetaan ja toim itaankin jo suht vastuullisesti. Mutta paljon on vielä tehtävää.

  VastaaPoista
 7. Täällä Los Angelesissa koitetaan kyllä tosissaan parantaa esim. kierrätystä, voin vain kuvitella minkälaiset kaatopaikat täällä on, tai en varmaan osaa edes kuvitella, enkä ehkä haluakkaan.

  Mutta tosi alkeellista vielä on ja yli pakkaaminen on täällä aivan hullua.

  Enpä ole täällä pahemmin nähnyt tai kuullut Al Goresta mitään, Suomessa ollessani kyllä kuulin hänen toimistaan.

  VastaaPoista
 8. Al Gore vieraili jokin aika sitten Suomessa luennoimassa. Käsitin, että hän on maailmanlaajuisesti luennoimassa ilmastomuutoksesta ja sen kohtalokkaista seurauksista.

  Olen saanut sen käsityksen, että USA:n johto (Bush ym:t) eivät suhtaudu kovinkaan vakavasti ko uhkaan.

  VastaaPoista