lauantai 12. heinäkuuta 2008

Kietoutuneena köynnöksiin

Köynnöksissä on jotain kiehtovaa. Olisiko se niiden tavassa kiemurrella ja peittää. Villiviinillä on jo vuosisatoja peitetty raunioita, linnoja ja rakennuksia. Pidän köynnöksien tavasta peittää pehmentäen rakennuksen suoraviivaista pintaa. Tämä mieltymys näkyy nyt terassillamme ja sen ulkopuolellakin.

Päivänsinen kylvin jo keväällä siemenestä ja istutin terassiruukkuihin. Nyt odotan, että se kukkisi. Sormin on laskettavissa avautuneet kukat, jotka kestävät vain päivän ja antavat tilaa jälleen uusille kukille. Nuppuja näyttää olevan, joten luvassa on vaaleaa pinkkiä enemmänkin aina syksyyn saakka.

Päivänsinen ollessa jo hyvässä kasvuvauhdissa minulle selvisi, että sen siemenillä on huumaava vaikutus nautittuna., sisältävät LSA:ta. Mutta meillä nautitaan köynnöksen rehevästä kasvusta ja kukista.

Lasimaljakkoon istutettu Keijunmekko on kukkinut terassipöydällä koko kesän ja kasvattanut hentoja lonkeroitaan kieputtaen ne tukikeppien ympärille. Kukat ovat tummahkon fucsian väriset, sopivat päivänsinen vaaleaan pinkkiin.

Sattumaahan tämä väriskaala näissä köynnöksissä on. Ulkona kukkii lilanpinkki Klematis parasta aikaa. Se on aikamoisessa sykkyrässä köynnösruusun syleilyssä. Köynnösruusu on leikattu syksyllä aivan alas eikä se näytä kukkivan tänä kesänä ollenkaan ellei sitten valmistele syksy-yllätystä.

Viimeisenä, vaan ei vähäisenä, on Imukärhövilliviini, joka kiemurtelee sekä ulkona seinillä että sisällä terassilla. Sekin kukkii ja muodostaa mustikansinisiä rypäleitä. Valitettavasti ne ovat vain nuppineulan pään kokoisia, niistä ei ole rypäleiden iloa. Runsasta peittoa villiviinistä saisi, mutta joka kevät olemme katkoneet sitä reippaasti, ettei se valloita koko rakennusta.

13 kommenttia:

 1. Olen kanssa ihastunut köynnöksiin, vaikkei niitä nyt olekkaan kasvamassa. Kärhösi on ihana. Viime kesänä siemenestä kasvatin keijunmekon ja syksyllä kun siirsin sen sisään (koitin sitä talvettaa)niin hups kun itikat siihen sitten iskivät ja se oli pakko heittää pois.

  VastaaPoista
 2. Ihanan rehevää ja kaunista - köynnöksillä saa vihreyttä ylöskinpäin myös siellä missä ei voi kasvattaa puita:)

  VastaaPoista
 3. Ihania köynnöksiä, kohta olet prinsessa Ruusunen linnassaan. Prinssi on tainnut jo ratsastaa paikalle valkealla orhillaan, koska puhut me-muodossa välillä.

  VastaaPoista
 4. eija,
  tuo keijumekko oli äkkinäinen impulssiostos puutarhamyymälässä. mietin sitten kotona, että mihin sen istutan. korkea lasimaljakko, jossa on halkeama pohjassa, ei pidä vettä, sai kunnian keijumekolle

  VastaaPoista
 5. inkivääri,
  sitä minäkin, että kiemurtelu ylöspäin lisää rehevyyttä

  VastaaPoista
 6. leijonainen,
  voi kun olisikin prinsessa (toivottavasti ei noita kuitenkaan)
  Ja prinssi on todellakin olemassa, hän vain ei osallistu näihin kukka/köynnös ym puutarhajuttuihin, kylläkin joskus vähän jarruttelee

  VastaaPoista
 7. Köynnökset on kyllä ihania kasveja, niillä saa niin nopeasti rehevyyttä aikaiseksi.

  VastaaPoista
 8. Köynnökset ovat ihania ja keijunmekko on kyllä tosi suloinen. Miksiköhän en sitä tänä vuonna ostanut, se viihtyy pihallani yleensä mainiosti.

  Krisu

  VastaaPoista
 9. Köynnöksissä ehkä kiehtovinta ovat nuo lonkerot, jotka hamuavat sormea jonka ympärille kietoutua.

  Helsingin Esplanadilla on ravintola, jonka ikkunat on (ulkopuolelta) koristeltu keijunmekoin. Hyvin toimiva ratkaisu mielestäni, kutsuu heti katsomaan lähemmäs. Vaan eipä silti, keijunmekkoja hiplailin, mutta ruokalistaa en muistanut katsoa.

  VastaaPoista
 10. pioni, juuri äsken taas vietin tovin terassilla ja sitä rehevyyttä ihastelin,
  meillä pitää olla joka vuosi köynnöksiä kun niihin on totuttu

  VastaaPoista
 11. krisuh,
  hetken mielijohteesta ostin keijunmekon ja taidan ostaa ensi vuonnakin

  VastaaPoista
 12. sammakko,
  minustakin on mukavaa kietoa niitä lonkeroita keppien ympärille ja kun ne kasvavat niin nopeasti, lähinnä tuo päivänsini
  keijunmekko saa jo repsahtaa alaspäin kun se on tuossa lasimaljakossa
  villiviinillä onkin ne kärhöt joilla se etenee

  VastaaPoista