sunnuntai 20. heinäkuuta 2008

Matkamuistoja Unkarista ja Georg Bushista

Oli kesä 2006, kun teimme toisen Unkari-Budapest-matkamme. Kesäkuun alussa oli Budapestissä päivisin 30-asteen lämpötilat. Kuvissa väreilee utuinen helteinen ilma, aurinko lämmittää ohuenkin pilviharson takaa. Tonava jakaa kaupungin kahtia Budaan ja Pestiin. Buda sijaitsee Linnavuorilla, joilta aukeavat huikaisevat näkymät yli kaupungin. Kuvat on otettu Linnavuorilta. Useat sillat ylittävät Tonavan ja kuvassa näkyy yksi niistä.

Pestin kaupunginosa huokuu historiaa, arkkitehtuuri on pääosin 1800-luvun lopulta eri tyylilajeissa aina tämän päivän modernismiin. Rakennukset voisivat kertoa Unkarin vaiheista monta tarinaa. Vuonna 1956 oli Unkarissa kansannousu ja siitä alkoi ns länsimainen kehitys kohti tätä aikaa. Nyt Unkari on yksi EU:n jäsenvaltioista. Kuumana päivänä etsimme varjoisan katukahvilan, jossa nautimme unkarilaista kansallisruokaa gulassia.

Unkarin valloittajien ja hallitsijoiden patsaskavalkadi esittäytyy Sankarien aukiolla. Monumentti rakennettiin unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlan kunniaksi 1896. Ensimmäinen sankari on kuningas Tapani vuodelta 997. Mahtipontinen patsaskokoelma reunustaa aukiota, jonka reunoilla ovat Taidemuseo ja kirkko. Helteisen päivän päätteeksi virkisti kävely vehreässä puistossa.

Modernin taiteen museo oli valmistunut muutamia vuosia sitten ja sen arkkitehtuuri on saanut kansainvälisiä palkintoja. Monumentaalisen rakennuksen sisääntulon edessä oli näyttävä suihkulähdeveistos, "kaatunut " palatsin päätysilhuetti pylväineen. Kävelimme taidemuseoon Tonavan rantatietä ja yli sillan. Illalla oli vuorossa Tonava-jokiristeily, jolta kuvattiin Budan linnaa iltavalaistuksessa.

Maaseudulle oli virkistävää matkata. Pysähdyimme keisarinna Sissin Gödöllön barokkipalatsiin. Siellä tutustuimme Keski-Euroopan historiaan. Matkasimme läpi tasankojen ja viljavainioden kohti viininviljelytilaa, jota johti nainen. Tietysti maistelimme tilan viinejä, mutta täytyy tunnustaa, että Unkarista tuleva paras viini on kuitenkin makea Tokaji-viini.

Takaisin "kotiin" eli hotellin kotikadulle. Hauskan matkamuiston meille antoi USA:n presidentti Georg Bush nuorempi. Hän vieraili samanaikaisesti päivän verran Unkarissa ja yöpyi lähellä hotelliamme. Hotelli oli tarkasti vartioitu poliisivartijajoukoin. Lähdimme Bushin kanssa samanaikaisesti maasta. Pääsimme lentokentälle hieman ennen häntä. Lentokenttätie oli suljettu muulta liikenteeltä ja tietä vartioivat poliisivartiot. Olipa turvallista matkantekoa meillekin. Lentokentällä odotti presidenttiä oma kone ja meitä taas Finnairin sinivalkoiset siivet.
Lentoaikataulumme siirrettiin Bushin tieltä, saimme odottaa kentällä ja katsoa kun hän nousi ilmaan USA:n lipuin siivittämänä.
Emme päässeet vielä lähtemään, kenttää ravisutti kova ukkonen eikä polttoainetäyttöjä voitu tehdä koneisiin. Täpötäysi halli tuskaili ahtaudessa, istuimia ei ollut riittävästi. Matkustajat vuorottelivat penkeillä. Itse löysin ison kukkaruukun, jonka reunalla sain istua ja lepuuttaa jalkoja. Yli neljä tuntia myöhässä lähdimme kohti Helsinkiä.

5 kommenttia:

 1. Kiitos Unkarinmatkasta! Onpa kaunista, tänne haluan uudelleen. Toisesta kuvaryhmästä tuli mieleen Pariisin kolmiotalot. Minullakin on paljon matkakuvia, mutta kaikki on otettu vanhalla järjestelmäkamerallani. Tietysti skannaamalla saa koneeseenkin, mutta taso ei ole sama kuin suoraan digikameralla otetuissa kuvissa.

  VastaaPoista
 2. Näyttää idylliseltä ja mielenkiintoiselta! En ole ollut (vielä!) Unkarissa, pitäisi korjata tämä puute. Kiitos tästä kuvallisesta johdannosta Budapestiin!

  VastaaPoista
 3. leijonainen,
  Järjestelin valokuvia ja tein albumin vihdoinkin Unkarin matkasta, siitä poimin muutamia kuvia ja päätin kertoa pienen matkakertomuksen
  Picasan kollaasi-menetelmällä sain mahdutettua hiukan enemmän kuvia, jotka ovat itseasiaasa vain fiilistelykuvia, epätarkkojakin. Nuo eivät ole kolniotaloja, vaan kollaasi "leikkaa" kuvat sopiviksi. Näpsäisujä ovat, mutta meille käyvät. Nyt ovat omassa kuva-albumissaan nettigalleriassa.

  VastaaPoista
 4. elegia,
  Budapest on viehättävän vanhaa henkivä kaupunki, jossa ei ole sitä keinotekoista pintaglamouria ainakaan vielä. Pidän kovasti unkarilaisista myös.
  Maaseudulla on ystävällinen meininki, ensimmäinen matkamme, josta ei ole digikuvia suuntautui enimmäkseen pustalle, lammaspaimenia, hevosratkastusta, tulista ruokaa ja viuluja. Niin ja hevoskärryillä ajelimme pitkin pustaa, nautimme maalaistalon vieraanvaraisuudesta. Se oli kiva matka, yövyimme Budapestissä

  VastaaPoista