lauantai 12. heinäkuuta 2008

Lasia, lasia...

Glorian Koti-sisustuslehden kolumnistien Kaj Kalinin ja Päivi Jantusen tekstit luen aina. Niissä on sekä ajankohtaista että mennyttä kestävää muotoilu- ja sisustusasiaa. Nyt takerruin Päivi Jantusen kolumnissa tekstiin.

Kahden maailmankuulun muotoilijan, japanilaisen Naoto Fukasawan ja brittiläisen Jasper Morrisonin, parin vuoden takainen Super Normal-näyttely keräsi muotoilumatkailijoiden parissa suuren huomion. Muotoilijatähdet olivat koonneet maailman suurkaupunkeja kiertäneeseen näyttelyyn valtavan määrän aikamme designesineitä, joista on tullut "supernormaaleja" Tuotteita oli näyttelyn koonneiden muotoilijoiden lisäksi monelta maailman kolkalta kuten Japanista ja Italiasta. Suomalaista supernormaalia edustivat Fiskarsin sakset, Konstantin Grcicin Iittalalle suunnittelemat lasit sekä Aallon jakkara vuodelta 1933.

Mitkä ovat nämä supernormaalit Grcicin lasit, uteliaisuuteni heräsi. Löysin ne Iittalan muotoilijaluettelosta. Grcic -lasit ovat syntyneet 1999, mutta eivät elä enää, niitä ei löydy Iittalan valikoimista. Miksi hyvätkin sarjat loppuvat. Onko se kysyntä, joka sanelee.


Aleksi Perälä, Ote-lasisarja lanseerattiin viime vuonna markkinoille. Lasi muistuttaa Grcic-lasia kovasti. Minkälainen elämänkaari tälle lasille jää.

Kaj Franck, Kartio-lasien ja kaatimen 50-vuotisjuhlaa vietetään tänä vuonna. Väriuutuus siniturkoosi on tehty merkkivuoden kunniaksi. Samoin uusia pakkauskokoja on syntynyt. Ovatko Kartio-lasit supernormaaleja, kun 50-vuoden merkkipaalu on saavutettu eikä loppua näyttäisi tulevan.
Harri Koskinen, Oma-astiasto Arabialle sisältää myös lasit. Tämä sarja on lähes uunituore, se syntyi viime vuonna 2007. Oma-lasit ovat oma suosikkini. Lasien muoto on pehmeä, kirkas lasi nostaa juoman raikkauden esiin. Lasit ovat supernormaalia.

Aino Aalto, Aino-lasit ja jälkiruokakulhot ovat tällä hetkellä meillä arki- ja sunnuntaikäytössä oleva lasisto. Ollut jo monta vuotta. Astianpesukone kuluttaa astioiden pintoja naarmuisiksi, tämän takia lasistoja on jo kertaalleen uusittu. Nämä lienevät myös sitä supernormaalia sarjaa.

Kuvat: Iittala Group ja alimmainen oma

9 kommenttia:

 1. Kaunis kattaus tuossa alimmassa kuvassa!

  Minulla on arkikäytössä siniset Kartiot ja kirkkaat Crcic-lasit, joihin uutena ihastuin. Käytännössä crcicit ovat minusta liian painavat ja maskuliiniset käteeni. Sinisten kartioitten kevyt muoto ja värin ihana läpikuultavuus taas miellyttää silmääni. Näissäkin asioissa maku ja silmä on oikullinen :-)

  VastaaPoista
 2. Kaj Kalinin kolumni on minunkin suosikkini. Luen sen aina ensimmäiseksi kun saan lehden käsiini. Hänen teksteissään on aina monitasoista ja mielenkiintoista pohdintaa. Grcic lasit meillä on ollut käytössä monta vuotta ja pidän niistä kovin. Minulla on myös saman sarjan pieni vesikarahvi, joka poistui tuotannosta melkein alkuunsa. Onneksi ehdin omani hankkia. Oma-sarjaa tekisi mieleni hankkia seuraavaksi.

  VastaaPoista
 3. Mä en ole vielä edes selannut koko lehteä! minne se oikein on joutunut, mikä tää tämmöinen loma oikein on??? Kaj Kalinin kolumnit ovat minunkin suosikkejani.
  Mulla on arkikäytössä Ikean lasit, jee! :D Ainot oli niin huonot, se naarmuuntuminen tiskikoneessa otti päähän, ja kolmen pojan kanssa ei ole surettanut lasien rikkoontuminen. 12 kpl/3,5€! Ovat säilyttäneet kirkkautensa tiskikoneessa ja uusia on ostettu tarpeen mukaan, kyllä olen ollut tyytyväinen. (Vesikannu pöydällä onkin sitten Eva Solo-designia, heh) Seuraavat juomalasit, jotka hankin tulevat olemaan H. Koskisen Oma-sarjasta. Hitsasin silmäni kiinni siihen sarjaan heti, kun se ilmestyi markkinoille.

  Krisu

  VastaaPoista
 4. katriina,
  crcic-lasitkin raskaat, sama vika on noilla ote-laseilla kun kokeilin niitä. tosin crcit näyttävät silmälle erittäin sulavalinjaisilta

  VastaaPoista
 5. elina,
  minä myös luen ehkä ensimmäisen' Kalinin kolumnit
  crcit näyttä tosi kauniilta, ihmettelin miksi sarja on poistunut

  VastaaPoista
 6. krisuh,
  meillä on sitten joskus samat lasit
  juu minäkin ihmettelen sitä Aino-lasien naarmuuntumista jo toinen satsi meneillääm, sitä Ikean viivallista lasistoa meiltäkin löytyy ja se on pitänyt pintansa ei siis naarmuuntunut

  VastaaPoista
 7. Minullakin on käytössä muutamia Gricic-laseja, en raaskinut ostaa heti tarpeeksi ja sitten sarja poistuikin markkinoilta. Mielestäni nämä istuvat parmmin käteen kuin uudemmat Ote-lasit.

  Kartioista käytän tällä hetkellä mieluiten suurinta kokoa, johon mahtuu kolmisen desiä juomaa.

  Mielenkiintosia juttuja sivuillasi, pitänee pistäytyä toistekin.

  VastaaPoista
 8. Meilläkin Aino-lasit oli käytössä, mutta tusina on mennyt rikki siten, että reunasta on lähtenyt pieni pala! Olen tosi pettynyt Ainoihin. Seuraavaksi on tarkoitus ostaa Koskisen suunnittelemia Oma-laseja. Ovat tosi mukavan näköiset.

  VastaaPoista
 9. Aleksi Perälän Ote-lasisarja näyttää samanlaiselta kuin Saara Hopean 50-luvulla suunnittelemat lasit. Näyttää olevan vaikeaa keksiä kokonaan uutta.

  VastaaPoista