sunnuntai 27. heinäkuuta 2008

Mahtipontisia kaupunkinäkymiä

Olimme menossa Naantaliin, väistämättä sinne on ajettava Raision kautta. Toki muualtakin sinne pääsee, mutta jostain syystä Raision keskustan läpiajo kiehtoo.
Nyt piti ottaa oikein kuva ja kirjoittaa oma blogi tästä mahtipontisen näköisestä keskustamaisemasta.
Tämä kerrostalojen, siltojen ja katuvalojen viidakko muistuttaa selvästi entisen DDR:n betonikolossityyliä. Koskaan en ole tosin käynyt Itä-Saksassa, mutta mielikuvissani yhdistän sen tähän Raisio-näkymään.
Pääväylän eli keskusta-avenuen oikealla puolella vanhempien elementtikolosseumien edessä seisovat kolme uutuuttaan kiiltävää kerrostaloa, syntyneet 2000-luvun alussa. Parvekefasaadien lasipinnat kiiltävät komeasti, mutta niin armottomasti. Hohkaavat kylmää, kalseaa tunnelmaa.

Ohi ajaessamme katseeni kulki kuin sotaväen kenraalilla lasirivistön suunnassa. Tahtomattani rekisteröin parvekkeiden sisällön. Muovikukkia, viherkasviblagioina, kukkivina pelargonioina, erilaisia peittoviritelmiä alkaen bambukaihtimista ja säleverhoista markiiseihin.
Puhumattakaan parvekkeiden sisällöstä muovikalusteita, puuta, metallia, kaikenlaista tavaraa taivaan ja maan väliltä.
Kysymys kuuluu, onko julkisivusuunnittelulle asetettu mitään kriteeriä ? Pitääkö todella pääkadun varrella jokaisen asukkaan paljastaa kotinsa ulokkeen eli parvekkeen sisältö vain sen takia, että arkkitehti on halunnut loihtia lasivitriinejä maisemaan, keskelle kaupungin vilkasta pääväylää. Näiltä lasiparvekkeilta aukeaa näkymä pääväylän yli Raision kauppatorille ja edelleen virasto- ja liikerakennusten beteonielementtirivistöön.

Arvatkaa mitä kadun yllä roikkuu. Ne ovat asuinkerrostalojen eteen viritetyt katulamppuverkot. Tämä toteutus on ollut minulle todella mysteeri, miksi tämän sadan metrin matkalle kadun yläpuolelle on pitänyt asentaa tämä valoverkko. Yhtä kamala kuin aikaisemmin tällä samaisella paikalla olleet jalankulun ylikulkusillat, jotka on nyt purettu. Onhan niitä siltoja vielä jäljellä.
Tästä kuvasta hiukan sivummassa risteilee vielä yksi onneton, pitkä ja ruma ylikulkusilta.
Olisiko tämä Suomen rumin kaupunkinäkymä. Jos löydät vielä epäonnistuneemman kaupunkisuunnittelun tuloksen, kerro siitä.

7 kommenttia:

 1. Hupsista! Näkymänän on aivan kuin itäisestä naapuristamme:)

  VastaaPoista
 2. On tosiaan kolkko näkymä, värejäkään ei ole. Vain metalli kiiltää siniharmaana.

  VastaaPoista
 3. maaretta,
  aivan, se tunne tulee minullekin, niin kalseaa

  VastaaPoista
 4. sooloilija,
  luonnossa se näyttäävieläkin kalseammalta, kun näkymän näkee laajemmin

  VastaaPoista
 5. Olen myös usein ajanut Raision läpi ja ihmetellyt noita mainosparvekkeita. Juuri kaiken kirjavuus on se pahimmalta tuntuva, ihan kuten kerroit, niin kaikkea on ryysyistä kristalliin.

  VastaaPoista
 6. leijonainen,
  samoja ajatuksia siis meillä on ollut ohiajaessamme

  VastaaPoista