maanantai 4. elokuuta 2008

Värejä ja taivutusta

Astuin sisään Paimiossa sairaalan odotusaulaan. Harvoin katse osuu aulojen lattiaan ensimmäiseksi. Katse harhailee ja kiertää, lattia jalkojen alla jää huomaamatta. Ei tämä lattia jää huomiota vaille, miten linoleumlaatat voivatkaan näyttää kuin taideteokselta. Harkittu värialue sen tekee. Keltainen jatkuu kaarevan infopisteen kyljessä. Kaarevat muodot ja kutsuva valoisa väri houkuttelevat astumaan tiskin ääreen.

Kutsuvat portaat, väreillä betoni, kivi ja metalli muuttuvat kauniiksi. Portaat, joita vain kuljetaan kerroksesta toiseen, ovatkin muuttuneet ihailtaviksi tilateoksiksi. Nuo värit, kirkas keltainen, voimakas turkoosi ja musta sopivat funkkistyyliin. Ajattelin lukuisia 1960-luvun funkkiselementtitaloja, miksei niiden sisätiloissa käytetä värejä. Porrashuoneet näyttävät aina ahtailta, nuhruisilta ja pimeiltä kuiluilta, joiden läpi pitää kulkea hyvin hiljaa ja nopeasti. Vähän kuin salaa. Nyt rohkeasti värejä seuraavassa porrashuonesaneerauksessa.

Tästä alkoi suomalaisen koivun taivutus maailmankuuluiksi klassikoiksi. Muodot ovat hiukan pyöristyneet seuraavina vuosikymmeninä 1930-luvulta. Vai onko suunniteltu kuin eilen tai tänään. Odotusaulan kaareva tuolirivistö, edelläkävijä.

Kolhiintuneet ja kuluneet kolmijalkajakkarat kaipaavat kovasti huoltoa. Katson niitä nyt uusin silmin ja mielessä väikkyvät Paimion värit. Nyt huomaan, mistä se Artekin kalusteiden turkoosi on saanut alkunsa. Kolmijalat saavat uuden elämän meillä.

16 kommenttia:

 1. Aika pirteänoloista, mikä lienee poikkeuksellista sairaaloissa. Paljon ei kyllä ole kokemusta sairaaloista (onneksi), mutta ne muutamat paikat joissa olen käynyt, ovat olleet aika perinteisiä eli ankeita.

  VastaaPoista
 2. Hienoja kuvia. Toi aulan väritys on todella pirtsakka. Mä oon itsekin ollut sairaalasuunnittelussa mukana, ja itse suosin mielelläni värejä, varsinkin tälläsissä julkisissa tiloissa ne on tosi tärkeitä.

  Suomessa se valkoisen värin käyttö meni hiukan liian pitkälle, mutta urakoitsijat rakastivat sitä, oli helppo maalata, kun käytetään useita värejä työ on kalliimpaa ja maaleja kuluu ennemmän. Jotenkin se sitten vain yleistyi tyyliksi. Mutta onneksi siitä kaudesta ollaan jo päästy hiukan eroon.

  Juuri porraskäytävät yms. tilat, joissa vain piipahdetaan, voitasiin piristää rempseästikin.

  VastaaPoista
 3. Hienon näköistä tilankäyttöä ja värinkäyttöä -- tilasuunnittelua.

  VastaaPoista
 4. Paimiossa hienointa on juuri kaiken yhteen sopiminen: jokainen kahva, tuoli, pöytä, kaarre, ikkunalauta ym. täydentävät toisiaan. Yhdellä ystävälläni on Paimiosta aikoinaan ostettu, parvekkeella käytetty lepotuoli/peti, sekin on samalla hieno ja toimiva. Toimivuuden ja kauneuden yhdistäminen oli juuri Aallon ihanne.

  VastaaPoista
 5. Tyylikästä ja niin suomalaista, yksinkertaista muotoilua!Silmä ihan lepäsi...

  VastaaPoista
 6. Onpa mukavaa, kun jossain uskalletaan käyttää värejä myös julkisissa tiloissa. Ja raaskitaan käyttää selvästi myös suunnittelijoita. Enemmän tällaista. Pitäisiköhän minun blogata oman kotipaikkakunnan pahimmat mokat. Välillä tuntuu, ettei arkkitehtiä tai sisustussuunnittelijaa ole käyttty ollenkaan. Eikä kyllä varmasti olekaan.

  VastaaPoista
 7. elegia,
  eikös olekin mukavaa, että vihdoin ajatellaan myös värejä - sairaalassakin

  VastaaPoista
 8. itkupilli,
  julkisten tilojen värimaailmaan ja sisustukseen yleensäkin pitäisi panostaa paljon rohkeammin ja kodikkaammin, iänikuiset toteutukset saisivat jo mennä menojaan

  Rappukäytävät kerrostaloissa ovat usein kauheuden huippu, niissä jos missä voisi käyttää hyvää suunnittelua ja tarjota asukkaille ja vierailijoille ihania tunnelmia ja kodinomaisuutta

  VastaaPoista
 9. helmi junika,
  alvar aalto on alansa huippua vuosikymmenistä huolimatta.
  Tosin suomalaiset eivät aina osaa antaa arvoa tälle designille, joka on jo parinkymmenen vuoden päästä satavuotiasta, mutta kuin eilen tehtyä

  VastaaPoista
 10. leijonainen,
  sanoit juuri sen mitä tuo toteutus on
  kaikki mietitty keskenään sopiviksi

  VastaaPoista
 11. magi,
  sattui vielä kaunis kesäpäivä, kun kävimme tuolla ja tuntui, että se ympäröivä mäntymetsä oli liittynyt kokonaisuuteen kuin suunniteltuna - niinkuin se varmaan olikin otettu huomioon kaikessa, tuo ihana ympäröivä luonto

  VastaaPoista
 12. tuike,
  se olisikin hyvä aihe blogille, olen itsekin ajatellut samaa

  suunnittelijoita käytetään kyllä julkisissa kohteissa, mutta mistä se johtuukaan ettei se lopputuloksesta näy
  Onko jossain määritelty, että julkisten tilojen pitää olla kolkkoja ja kalseita eikä värejä saa missään tapuksessa käyttää

  VastaaPoista
 13. Arleena, on se! Ihan ajattelin tätä asiaa enemmän ja katselin noita kuvia ja niistä puuttui se perinteinen sairaalamaisen "pelottava" ja luonnoton valkoisuus ja eräänlainen steriiliys.

  Minusta tuossa on väreillä saatu aikaan sellaista inhimillisyyttä, joka hälventää pelkoa (minulla esim. on sairaalakammo eivätkä ne yleensä niin karut tilat sitä helpota). Eli kyllä väreillä voi myös vaikuttaa siihen yleiseen tunnelmaan, joka on hyvin tärkeä minusta etenkin sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, joihin kai ihmiset eivät yleensä kovin iloisina mene.

  VastaaPoista
 14. elegia,
  kukahan takoisi suunnittelijoiden päähän,että väreillä on väliä.
  Pitäisi olla varmaan psykologi selittämässä värien, luonnon, ympäristön ja ihan pientenkin yksityiskohtien merkitystä ihmiselle sekä sairaalassa, koulussa, muissa julkisissa tiloissa - onneksi kodit saamme sisustaa ihan itse ja toivottavasti osaamme pyytää suunnitteluapua, jos on liian vaikeaa.

  VastaaPoista
 15. Osaatko kertoa jotain enemmän noista valkoistuimisista odotustuoleista? Minulla on niitä kaksi odottamassa kunnostusta, mutta en ole löytänyt mitään tietoa niistä, paitsi että ovat Artekin.

  VastaaPoista
 16. secretary,
  jos tuolisi ovat juuri noita kuvassa olevia, niin niiden täytyy olla kovin vanhat.
  Luulen, että Paimion tuolit ovat ensimmäisiä taivutettuja Aallon tuoleja. Myöhemmin ovat tulleet nyt tuotannossa olevat.
  Jossain vanhaa designia myyvissä liikkeissä on faktatietoa ko asiaan.

  VastaaPoista