lauantai 16. heinäkuuta 2011

Asuntomessujen taustaa Kokkolassa 2011

Ympyräksi kaavoitettu Kokkolan Asuntomessualue näkyy historialliselle Halkokarin rannalle. Kerrostalot kohoavat alueen keskellä ja ympärillä ovat pientalot. En ole aivan vakuuttunut kaavoituksen toimivuudesta. Kerrostaloista on esteetön näköyhteys  pientalojen pihoille ja jopa koteihin. Vai vertaanko tätä aluetta mielessäni 1654 suunniteltuun Neristaniin. Kun seisoin tällä Halkokarin uimarannalla, oli hyvin lämmin ja aurinkoinen päivä, mutta ainuttakaan uimaria ei näkynyt. Uimarantakin näytti hoitamattoman hylätyltä. Mutta syy löytyi myöhemmin.
Oolannin sotaa käytiin Kokkolan edustalla Halkokarilla 1854. Pohjanmaalaiset eivät antaneet periksi, upottivat englantilaisten  laivan  ja valtasivat toisen. Halkokarin kahakan muistomerkki seisoo vankkana muistuttamassa tuosta yhteenotosta.  Muistomerkin takaa pilkistää Mustakarin kesäravintola ja purjevenesatama.
Muistoja Halkokarin kahakasta löytyy Keskuspuiston Englanninpuistosta. Puiston nimi lienee johdettu juuri englantilaisista, jotka tappionsa jälkeen menettivät laivan. Laiva on nyt taltioituna patsaan takaa pilkottavaan rakennukseen. Sitä voi tutkia lähemmin rakennuksen ikkunoiden takaa.
Suomenruotsalainen runoilija, kirjailija Ernst V. Knape on saanut patsaansa lähelle lapsuuden kotiaan. Nyt  tämä sininen Knapen talo on yksi asuntomessukohde. Sisustussuunnittelusta vastaa muotisuunnittelija Jukka Rintala ja visualisti Matti Vaskelainen.  Knapen talo pilkistää Neristanissa-postaukseni Isokadun kuvassa Rahmin talon taustalta.
Englannin puiston upeassa koivikossa on rauhaisaa kulkea vaikkapa kohti merta Suntin rantoja noudatellen. Seuraavaksi tullaan Hollihakaan, alitetaan ohikulkutie ja tullaan Halkokarin venevajoille.
 
Kun on kuljettu niin pitkälle, että meri tulee vastaan, ollaan asuntomessualueen  viereisellä virkistysalueella. Se on perustettu hoitamattomalle ja autiolle vesijättömaalle. Nyt siitä nauttivat kaupunkilaiset. Kun kävin alueella, siellä oli runsaasti piknikretkeilijöitä, lapsia leikkimässä, uimareita. Halkokarin uimaranta on tyhjentynyt tänne Vanhan sataman lahteen. Todella laaja ja hyvinhoidettu alue.

Meri on vihdoinkin päässyt näköetäisyydelle kokkolalaisille. Ainakin niille, jotka muuttavat asuntomessualueen taloihin. Ja niille, jotka nauttivat virkistysalueella. Toivottavasti talvella luistellaan lahden jäällä ja hiihdetään kohti horisonttia.
Kuvat voi klikata isommiksi.
 

7 kommenttia:

 1. Asuntomessut olisi mielenkiintoine kohde jos tulisivat Turkuun vielä joskus.

  Katariinanlaaksosssa on vielä edellisten messujen taloja

  VastaaPoista
 2. Hienot kuvat! Noilla asuntomessuilla olisi mielenkiintoista käydä,ja muutenkin Kokkolassa,kun on tuttuja siellä.

  VastaaPoista
 3. Dekolehden asuntomessukuvien vaukutuksesta messuinnostukseni hieman laimeni. Merelle näkyvä rakennussilhuetti ei herätä innostustani hajanaisuudellaan ja sekavuudellaan. Miten sitten kun kasvillisuus ennättää saada muotonsa..
  Asuntomessuilla on kuitenkin tarkoitus käydä, kun nyt omassa kotikaupungissa mahdollisuus tällaiseen.

  Laitin tästä postauksestasi linkin omaani, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Tuolla melkein "täytyy" käydä, kun ovat sen verran lähellä. Mutten ikinä haluasi asua moisella alueella, talot tosi lähellä toisiaan ja kuten mainitsit, kerrostaloista suora näkymä pihamaalle.

  VastaaPoista
 5. Ari,
  Minäkin matkustin aikoinaan Katariinanlaaksoon asuntomessuille, vaikka en silloin asunutkaan Turussa.

  Yaelian,
  Kokkola on näkemisen arvoinen, se on kaunistunut vuosien saatossa. Ja samaalla voi piipahtaa asuntomessuillakin.

  Rita,
  Kun olet noin lähellä, kannattaa siellä käydä. Puutarhaideoita voi sieltä myös löytyä ja muitakin kivoja sisustusideoita.

  Mukava, että linkitit.

  pioni.
  Kyllä kannattaa, sinua kiinnostaa varmaan puutarhaistutukset, luulisin.
  Asemakaavasuunnitelu on miele3stäni hieman epäonnistunut.
  Kestää aikansa ennenkuin kasvavista puista on suojaa.

  VastaaPoista
 6. Asuntomessualueet ovat aina mielenkiintoinen tutustumiskohde, vaikkakaan en itse haluaisi moiseen taloryppääseen muttaa asumaan.

  VastaaPoista
 7. marjamatilda,
  Sieltä voi löytää hyviä vinkkejä omaan kotiin ja puutarhaan.

  VastaaPoista