perjantai 15. heinäkuuta 2011

Mäkimeirami ja kukista kiviin

Joskus olen ostanut kivikkokasveja pihalleni. Valintaan ovat vaikuttaneet kukkien väri, kasvutapa ja lehtien kauneus. Yksi näistä kasveista on mäkimeirami. Ostaessani en ajatellut sitä maustekasvina, vaikka kuivattua  meiramia olen mausteena purkista ripotellut lähinnä kasvisruokiin. Selvitymisopas blogissa kerrotaan  hyvin mäkimeiramin käytöstä, allaoleva teksti on lainattu sieltä. 

Mäkimeirami sopii hyvinkin monenlaisten ruokien mausteeksi. Tuoreena se kannattaa lisätä ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa voimakkaan makunsa vuoksi; kuivattuna maku mietonee ja makeutuu. Yleensä mäkimeiramia on käytetty pizzoihin sekä pasta- ja tomaattiruokiin, mutta se sopii myös erilaisiin liha-, kala- ja kanaruokiin ja niiden kastikkeisiin, salaatteihin, papu-, juusto- ja munakoisoruokiin. Suomen lounaissaaristossa kalastajat ovat käyttäneet mäkimeiramia perinteisesti kalaruokien ja varsinkin silakkaruokien mausteena. Kukilla ja versoilla voi maustaa viinietikkaa, ja kaljankin maustamiseen sitä on käytetty. Omasta puutarhasta mäkimeiramin lehtiä, versonlatvoja ja kukkanuppuja voidaan nyppiä pitkin kesää mausteeksi. 
Kerrotut päivänliljat ovat kukkineet jo muutaman päivän. Kuten nimi kertoo kukat kestävät päivän verran ja uusia avautuu jatkuvasti. Sadepäivän jälkeen  sadepisarat viipyvät vielä terälehdillä.
Orvokit olivat jo pitkään kukkineena kaikkensa antaneet, joten laskin ne ikuiseen lepoon. Mietin Raision Kukkatalossa pitkään mitä istutan tilalle, kun niitä valkoisia pelargoneja ei ollut. Yllätin  itseni kun päädyin minulle hieman vieraaseen kukkakokonaisuuteen. Tuossa ne nyt ovat istutettuna kermanvalkoiset Surffniat ja valkoisen pehmeinä kukkapillvinä rönsyävät Poutapilvet (Diamond Frost).  Jostain syystä kukkalaatikot muistuttavat hääkimppua. Täytyy totutella nyt tähän romanttiseen tyyliin.
Poutapilvien alle laitoin kivilaatikon. Vastakohdat täydentävät toisiaan. Näillä taas mennään mutkaista tietä näkymättömiin, kuten sanonta kuuluu.

13 kommenttia:

 1. Olen ostanut vuosia sitten mäkimeiramin Hämeenkyrön yrttitarhalta ja aina vain se jatkaa kasvuaan vuodesta toiseen. Kiitollinen yrttikasvi. Kauniita kukkia löysit orvokkien tilalle.

  VastaaPoista
 2. Kommentti edelliseen postaukseesi: minunkin lapsuuteeni kuuluivat ylioppilaat, enkä senkoomin ole kuullut niistä ennen kun luin blogistasi.
  Orvokeista sen verran, että niistä on tullut minulle melkein sporttilaji. Istutan niitä jo toukokuun alussa, ja yritän pitää hengissä myöhäiseen syksyyn ainakin muutaman niistä. Väsähtäneiden tilalle olen sitten laittanut lobeliaa.

  VastaaPoista
 3. Mäkimeirami/oregano/ruots.oregano/ kungsmynta (origanum vulgare) on myös erinomainen mehiläis- ja perhoskasvi, jonka perusteella minä aikoinaan valitsin sen puutarhaani. Mäkimeirami/oreganokasvustossa surisevat alati pörriäiset ja perhoset lepattelevat.

  VastaaPoista
 4. Minulla on tuota mäki meirämia melkein piha täynnä..se leviää ja tuoksuu..
  Ei haitanne..

  tuo kivilaatikko on ihana..
  kivaa viikonloppua sulle..

  VastaaPoista
 5. Oih, miten ihanat petuniat olet löytänyt ! Tuollaisen ostaisin heti, jos sellaisen näkisin...
  Todella kaunis kukka tuossa kerrotussa päivänliljassa. Yleensähän sitä näkee vain yksinkertaisena.

  VastaaPoista
 6. annekatariina,
  Pitääkin käyttää mausteeksi myös eikä vain silmäruokana tätä mäkimeiramia.

  Pirkko,
  Ylioppilaita ei enää oikeastaan tapaa puutarhoista, paitsi vanhojen talojen pihoilta.
  Minäkin aloitan orvokeilla jo huhtikuulla, joten kesänkuun lopulla ne ovat jo aika ränsistyneitä ja vaihdan ne uusiin kukkiin, kuten nyt.

  Sirkka,
  Olen huomannut, että perhoset liitelevät nyt meiramin kukilla ja seuraavaksi avautuu punahattu, se on myös perhosten ja kimalaisten suosikki.

  hanne,
  Sen tuoksu on tosiaan mukava.
  Kivistä minä myös tykkään enemmän kuin noista uusista kukista.

  sariw,
  En ole nähnyt niitä muualla, kunnes tuolla Raisiossa huomasin ja ostin. Poutapilvi taisi olla myös kesän uutuuskukka.

  VastaaPoista
 7. Mistä olet löytänyt noin ihania kiviä? ... Eivät taida olla ihan suomalaisia?

  VastaaPoista
 8. Heippa! Täällä uusi lukijasi. IHANIA kukkia!!terveisin romulyyli-riitta.

  VastaaPoista
 9. mmarja,
  Olen ostanut luultavasti jostain kukkamarketista osan.
  Mukana on muutama matkoilta tuotu ja on siellä pihakiviäkin.


  Riitta Sinikka,
  Kiitos, että olet valinnut blogini lukulistallesi. Tervetuloa mukaan.
  Käyn kurkkaamassa blogissasi.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Arleena kommentistasi.
  Itselleni kävi huono tuuri kun 47v sarastuin 1 typ sokeritautiin ja sitten tuli tuotannolliset ja taloudelliset syyt lopputiliin. Ehdin olla samassa työpaikassa 34v ( www.hela.fi) Kunto kyllä palasi muttei työnantajan halu pitää minua töissä. Kuukauden päästä siitä kun irisanomisaika loppui oli lehdessä uuden miehen haku, että se siitä sitten.

  Teuvo Noormarkusta

  VastaaPoista
 11. Mäkimeirami kestää myös leikkona kauan, ja sopii monen kukan kanssa kimppuihin.
  Kaunista tuo valkoinen kaiken kesän väriloiston keskellä.
  Ja kauniita myös liljasi.

  VastaaPoista
 12. Teuvo Vehkalahti,
  Terveys on kallisarvoinen asia. Se koetaan usein niin itsestään selväksi, että terveytensä menettäneiden kohtalo jää huomaamatta. Silloin olisi avun ja muun tuen antaminen paikallaan.

  isopeikko,
  Onkohan peikko käynyt minunkin Eedenin puutarhassani.

  Mk,
  Mäkimeirami on rönsyilevää, joten kukkakimpuissa se on nättiä.

  VastaaPoista