lauantai 25. kesäkuuta 2011

Ruusuja, ruusuja

Ruusutarhassa vierailulle ei sopivampaa ajankohtaa voi olla kuin juhannus. Tänään tunsin olevani melkein ruusujen kuningatar tai prinsessa, siis melkein. Kun en ole prinsessa, voin olla aivan hyvin prinessan serkku. Täällä Suomessa ei enää kuninkaalisia ole, joskus on ollut kauan kauan sitten. Joten voisi kuvitella niiltä ajoilta sukulaisia tänne jääneen.
Olen asunut Turussa muutaman päivän päästä tasan 12 vuotta ja vasta tänään kuljin ensimmäistä kertaa tähän ruusupuistoon. Ohi autolla olen huristellut ja ajatellut, mikä on tuo kerrostalojen  ja Henrikin kirkon vieressä oleva laaja pensaiden täyttämä alue.  
Tähkäpuisto on tämän puiston virallinen nimi ja puistossa on paljon muutakin kuin ruusuja, kuten alla oleva Turun kaupungin sivulta lainattu teksti kertoo.
Nykyisen Tähkäpuiston historia ulottuu aina 1530-luvulle asti, jolloin Kustaa Vaasa määräsi alueen Turun porvarien nautintoalueeksi. Puiston vanhimmat puut ovat peräisin alueella vuoteen 1968 asti toimineen ruotsalaisen puutarhakoulun taimistosta. Koulun lopetettua toimintansa alue jäi joutomaaksi, kunnes nykyisen puiston rakentaminen aloitettiin 1980-luvulla. Tähkäpuisto on vihitty käyttöön Turun Päivänä 1982.
Tähkäpuiston kaavoitettu pinta-ala on noin 7,7 ha, josta rakennettua puistoaluetta on vähän yli puolet. Muu osa alueesta on pyritty säilyttämään luonnonmukaisena maisemaniittynä ja ulkoilumetsänä. Puistossa on runsas valikoima erilaisia havu- ja lehtipuita (37 kpl) ja pensaita (110 kpl) sekä perennoja ja maustekasveja noin 90 eri lajiketta. Puiston ylpeys on kuitenkin vuonna 1995 käyttöön vihitty ruusutarha, joka on Suomen suurin historiallisten ruusujen rosarium. Vuonna 2002 Tähkäpuistossa järjestettiin Ruusuvuoden pääjuhla.
Arvatkaa, miten vaikeaa on valita tähän kuvia jo siitä määrästä jonka otin puhumattakaan puiston valtavasta ruusulajikemäärästä.  Puistossa  on 1600 ruusupensasta, lajikkeita on 400.
Vaalean punaisia ruusuja näytti olevan enemmistö kukkivista. Se on hyvin perinteinen ruusuväri eri sävyissään. Lajikenimityksiä en kirjoittanut muistiin. Ne löytyvät ruusujen vieressä olevista kylteistä.
 
Tämä oli ensimmäinen ruusu, jonka eteen pysähdyin ja kuvasin ennen kierrostani.  Kaunis yksinkertaisin kukin runsaasti kukkiva ruusu.
Tämä valkoinen ruusu, jossa on sipaus vaaleaa punaa oli viimeinen kuvani. Akusta loppui virta. Paljon jäi kuvia arkistooni. Lisää on tulossa, koska aion seurata tämän puiston elämää jatkossakin.
Kaunis ja tuoksuva ruusupuistokierros päättyi tällä kertaa tähän. Kun tulette Turkuu kesäaikana, kannattaa rentoutua tuolla ruusujen keskellä. 

22 kommenttia:

 1. Ruusupuistokin! Mikä tosiaan sopisi paremmin juhannukseen. Varmasti ihastuttava kävelykohde.

  VastaaPoista
 2. Upeaa! Kyllä alkoi niin tehdä mieli Turkuun. Jospa heinäkuun puolivälissä, kesäloman aikaan.. joku merenranta paikka sitten yöpymispaikaksi.

  VastaaPoista
 3. Upea ihana ruusupuisto! Tuoksu siellä on varmasti kukinta-aikaan mahtavaa. Keltainen ruusu on erikoisen näköinen tuolla punasävyisten ruusujen keskellä. Olipa mukavaa reissata puistossa kuviesi kautta.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana puisto! Tuolla olisikin mukava kuljeskella ja nuuhkia ruusujen ihanaa tuoksua...

  VastaaPoista
 5. Kauniit ja onnistuneet kuvat! Seuraavan kerran kun menen Turkuun käyn varmasti myöskin ruusupuistossa.
  Kiitokset taas vinkistäsi!

  VastaaPoista
 6. Ihana ruusutarha..
  tuoksut, värit, tunnelma..
  Minun juhaanusruusuni kukkivat huonosti?

  VastaaPoista
 7. Näyttää aika mukavalta paikalta:)

  VastaaPoista
 8. Sirokko,
  Rentouttava paikka, mukava seurata ruusujen ja muiden kasvien elämää lenkillä.

  Rita,
  Olen huomannut, että en ole katsastanut Turusta läheskään kaikkea nähtävää. Aina löytyy uutta ja uutta.

  Leenamarketta,
  Tuoksuvia ruusuja löytyi. Keltaisia ruusuja ja valkoisia oli vähemmistönä, mutta niin piristäviä poikkeuksia.

  Yaelian,
  Kannattaa käydä siellä, jos Turussa liikkuu siis kesäaikana.

  marjamatilda,
  Kokemisen arvoinen paikka. Ruusuja ja paljon myös muita kasveja.

  Hannele,
  Niin olikin.

  hanne,
  Tuolla oli ruusinen tunnelma. Saisit sieltä inspiraatioita maalauksillesi.

  pioni,
  Niin paljon yhdessä paikassa noita ruusuja, että tuntui aluksi häkellyttävältä.

  VastaaPoista
 9. Tuosta ruusupuistosta en ole aikaisemmin kuullutkaan. Ihania kuvia olet ottanut.
  Seuraavalla Turunmatkalla olisi ihana tuolla käydä.

  VastaaPoista
 10. Ari,
  Ja nyt minusta tuli vakituinen vierailija sinne.

  Unelma,
  Minullakin kului 12 vuotta ennenkuin löysin tieni sinne.

  isopeikko,
  Kauniisti kukkiikin.

  VastaaPoista
 11. Ihanasti rennonnäköisiä ruusupuskia! Huomaan itse vierastavani kovin pönäkästi seisovia "kukkakaupparuusuja", mutta noista tykkään!

  VastaaPoista
 12. Tuollainen ruusupuisto olisi ihana paikka hakea hyvää mieltä itselleen. Ruusujen katseleminen tekee onnelliseksi:D

  VastaaPoista
 13. Varmaan huumaava rinsessatuoksu!

  VastaaPoista
 14. Pirkko,
  Tykkään myös ruusupensaista enemmän kuin kukista. Tuolla niitä oli mieletön määrä. Hetken jo hurmaannuin, kun kuljin pensaiden seassa.

  Marjattah,
  Kiitos.

  Katriina,
  Siellä oli tosiaan rentouttavaa ja linnunlaulut vielä kaupanpäällisinä.

  Maketsu,
  Sitä se oli.

  VastaaPoista
 15. Täytyy että Turkulaisena minulta kului 52 vuotta ennen kuin löysin tähkäpuistoon.

  VastaaPoista
 16. Ihana paikka!
  Tämä täytyy heti linkittää tyttärelle.
  Mukavaa kun jaat näitä maisemakierroksia meille, näin laiskemmatkin matkilijat pääsevät vähän kurkistelemaan kotimaan ihmeisiin.

  VastaaPoista
 17. Ari,
  Aika kauan sinulla meni ennenkuin puiston löysit, minulla 40 vuotta vähemmän. Jo keväällä merkitsin Tähkäpuiston kierroksiini sitten kun ruusut kukkii. Ajattelin, että juhannus on paras hetki.

  Mk,
  Itselleni haluan tehdä Turkua tutuksi, mukava, että muutkin tutustuvat samalla kertaa.

  VastaaPoista
 18. Oi mikä puisto. Varmaan paras aika aistia kaikilla aisteilla, on juuri juhannuksen aika. Melkein tässä koneen ääressä tunnen tuoksun, kuulen pörriäisten surinan kukissa, näen eri värivivahteet, tunnen samettisen terälehden, ruusun piikin (auts) ja maistaakin voisi. Ruusun terälehtiähän käytetään vaikka kakunkoristeena :) ja ruusunterälehtijuoma on hyvää, kesäistä!

  Ihana puisto!

  VastaaPoista