tiistai 31. elokuuta 2010

Kakolanmäki Turun kauneimpia alueita

Kakolanmäki on ollut 1500-luvulta aina 1800-luvulle paljaaksi hakattu louhikkoinen kukkula.  C L Engel jätti asemakaavasuunittelussa 1800-luvulla kukkulan rakentamattomaksi. Valtio rakennutti kukkulalle vankilakompleksin. Ensimmäinen rakennus valmistui 1858.
Vankilarakennusten ja Linnankadun välinen alue istutettiin puistoksi. Nyt tällä porrastetulla puistoalueella on paljon vanhoja puita, lehmuksia, vaahteroita, saarnia ja jalavaa. Puiston omenapuissa kypsyivät parasta aikaa omenat.  Puistoalue on osittain hoidettu, mutta virkistysalueeksi sitä ei virallisesti ole otettu. Puistosta puuttuvat sille tunnusomaiset puistonpenkit ja muut virikkeet. Puusto on kaunista ja ruohikolle voi  tehdä piknikretkiä.

Puistoalueen käyttöä rajoittaa Linnakadun reunassa kauniin keltaisen rakennuksen edessä oleva kyltti, jossa kerrotaan alueen olevan vankila-aluetta ja kielletään asiaton oleskelu.
Kuljin tätä rinnettä niin ylös kuin esteettömästi oli mahdollista. Lopulta tuli korkea verkkoaita vastaan. Aidan takaa sankan puuston keskeltä pilkotti päärakennuksen komea julkisivu. Tältä  kukkulan korkeimmalta kohdalta on näköala merelle aina Airistolle saakka. Sitä en nyt päässyt ihailemaan.

Kakolasta Turun keskusvankila/Lääninvankila muutti  vuonna 2007 uusiin tiloihin Turun ulkopuolelle Saramäkeen. Siitä saakka rakennukset ovat olleet tyhjillään odottamassa Pekka Helinin Linnavuori-suunnitelman täytäntöönpanoa eli rakentamista. Kallion sisälle on valmistunut 2008 Kakolan Jätevedenpuhdistamo. Se on Suomen 3. suurin ja korvaa viisi vanhaa avopuhdistamoa. Vaikka hajuhaittoja pelättiin niitä ei ole tästä suljetusta puhdistamosta ympäristöön levinnyt.


Mäeltä alas vilkkaalle Linnakadulle on kevyt laskeutua.

Kakolanmäen kylkeen on 1980-luvulla rakennettu kerrostaloja.
Vielä katse yli Aurajoen. 

Vanhat vankilarakennukset on rakennettu Kakolanmäestä louhitusta graniitista. Länipäässä seisoo kaunis linnamainen rakennus, jota ympäröi puisto. Kattohuoneistossa olisi hulppea asua, mutta mitään saneeraustoimia ei vielä näy. Mieleeni nousevat vanhat englantilaiset linnat kivimuureineen. Kakolanmäki tulee olemaan Turun kauneimpia asuinalueita, elleivät uudet rakennukset pilaa miljöötä. Vanhat rakennukset on suojeltu, joten julkisivut säilynevät entisellään.

Kurkistin vahvan panssariaidan taakse sellirakennuksiin, joita pimeän tullen valaisi aikoinaan pitkä valaisinrivi.

Muurien ulkopuolelle on rakennettu vankilahenkilökunnan asuintaloja. Ne ovat kauniita nikkarityylisiä ja hienoa käsityötä. Näistä yksi näytti olevan tyhjillään. Toivotaan näille puutaloille hyvää elämää sadoiksi vuosiksi eteenpäin.
Onnea Kakolanmäen uusille asukkaille tulevaisuudessa mahdollisimman pian. Toivon, että hieno rinnepuisto saataisiin kaupunkilaisille virkistyskäyttöön.

10 kommenttia:

 1. Tuttua seutua tämäkin, ohi tästä on kuljettu ykkösen raitiovaunulla pitkin Linnankatua. :)

  VastaaPoista
 2. Onpas kaunista ja niin vihreää seutua!

  VastaaPoista
 3. Unelma,
  Niin silloin ei varmaan voinut kiivetä näin lähelle vankilaa, jos kieltokylttiä noudattaa.

  Yaelian,
  Siellä oli todella vehmasta ja komeaa.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen juttu upeine kuvineen. Vanhat rakennukset ovat näyttäviä ja mielestäni niitä on aivan liikaa purettu pois rakentaen tilalle uutta.
  Puistot ovat kaupungin kehkot ja miksei sydänkin, niistä pitää huolehtia, eikä niitä koskaan liikaa ole.

  VastaaPoista
 5. Komea on vankilarakennus ja vehmas on ympäristönsä. Mikä lienee rakennuksen tulevaisuus.

  VastaaPoista
 6. Entisistä hylkylöistä tulee uusia hienostoja :)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen postaus:)
  Perjantaina onkin tuo toinen puolisko menossa kakolaan valokuvaus reissulle, luulisin että ihan sinne sisään asti.

  VastaaPoista
 8. Aimarii,
  Odottelen jännityksellä mitä Turussa päätetään tehdä Kakolanmäellä.
  Onhan sitä puistoihinkin rakennettu, en toivo sitä, mutta koskaan ei voi olla varma mistään.

  Famu falsetissa,
  On puhuttu, että asuntoja tulisi, hotellia ja ravintolaa. Saa nähdä kuin käy.

  isopeikko,
  Niin se tahtoo olla.

  Eija,
  Kakolaan on kesäaikana järjestetty opastettuja kierroksia, en muistanut mennä sinne. Olisin päässyt näkemään sisälle asti, vaikka voin kyllä kuvitella miltä siellä näyttää. Ulkopuolella on kauniimpaa.
  Mielenkiintoinen reissu miehelläsi, jos saat lainata kuvia, niin näytä jotain täällä.

  VastaaPoista
 9. Näyttääpä upealta alueelta! Ja kunnostamisella se vain siitä entisestään paranee. Hyvä on saattaa virkistyskäyttöön tuollainen helmi.

  VastaaPoista
 10. Pieni korjaus, että Kakolan viereen rakennetut kerrostalot on rakennettu jo 60-luvun loppupuolella.

  VastaaPoista