tiistai 17. elokuuta 2010

Virnaperhonen on päiväperhonen

Havahduin illalla pehmeään siipien räpinään. Olohuoneen kohdevalaisimien ympärillä pyrähteli siivet lepattaen pieni perhonen. Se yritti kovin kohti valoa. Hämärässä illassa se luuli keinovalossa olevan päivän. Älä polta siipiäsi ajattelin  ja hätistin sen pois valosta.
Seuraavaksi se pyyhälsi ruokapöydän valaisimen valoon. Se lenteli poukkoillen, pysähtyi välillä lepäämään valaisimen polttavalle lasipinnalle.
Kun otin sen käteeni etusormen päälle, se rauhoittui aivan hiljaiseksi.
Siinä kädellä se olisi istunut nukahtamiseensa saakka.  Lähetin päiväperhosen matkoihinsa. Etsin tuntomerkkien perusteella perhoselle nimen. Se on virnaperhonen kaaliperhosten sukupuusta.
Aamulla virnaperhonen lenteli taas iloisena kaverinsa kanssa pihassa. Poukkoillen ja pyrähtäen, eipä se päiväperhosena ehdi pystähtyä kuvattavaksi.
Päiväperho on  Luis Bunuelin draamaelokuva vuodelta 1967. Pääosaa näyttelee Catherine Deneuve. Päiväperho määritellään tässä mieleenpainuneessa elokuvassa hyvin. Pitkästynyt kotirouva elää päivisin kaksoiselämää ja ryhtyy työskentelemään bordellissa.  Katsoja voi päätellä mikä on päähenkilölle totta ja mikä mielikuvitusta. Minulle tämä päiväperho eli päivät mielikuvitusmaailmassa.
Päivänlilja on kukkien päiväperho. Sen kukka kestää avautuneena vain päivän. 
Virnaperhonen elää kuitenkin päivisin todellista elämää ja nukkuu pimeän tullen sikeästi. Ellei valo houkuttele sitä lentämään kohti  kuviteltua päivää.
Miksi aina kun tulee kinaa, hän lähettää sinut tänne ?  Tämän viestin luin tv-ruudusta, kun päiväperho räpisteli kameran kohdistimessa. 

8 kommenttia:

 1. Perhonen näkyi tykkäävän tuolla kädelläsi olemisesta.Miksi hyönteiset aina pyrkivät valoon,en ole sitä koskaan selvitellyt.Kauniit kuvasarjat perhosesta.

  VastaaPoista
 2. Perhoset ovat veikeitä olentoja.

  VastaaPoista
 3. Muistan niin hyvin tuon Bunuelin elokuvan. hyvin häkellyttävä siihen aikaan..
  tykkäsin kuitenkin..
  perhoset ovat ihania!!

  VastaaPoista
 4. Perhosten kuiskaaja :D Tuo sormelle laskeutuminen oli aika huippu. Minä en saa niitä millään kiinni, kuvattavaksi.

  Ajatuksia herättävä teksti tv:ssä!

  VastaaPoista
 5. Yaelian,
  Minä ihmettelin myös kuinka se olisi viihtynyt kädellä, toisella kädellä kuvasin. Sainpas kuvat vaikka hankalaa oli.
  Perhoset ovat kai valossa eläviä pimeässä nukkuvia, näin sen itselleni tulkitsin.

  Zilga,
  Ne ovat ihania.

  hanne,
  Siitä ei ole kovin pitkää aikaa, kun katsoin tuon elokuvan.Se on jäänyt mieleeni.

  Ari,
  En minäkään päivällä luonnossa saa perhosia kiinni. Olisiko se lopultakin ymmärtänyt, mikä vaara sillä on kuumassa valaisimessa ja hakeutui turvalliseen paikkaan käteeni.

  Sattumaako, mutta itsekin ihmettelin tekstiä, kun huomasin sen vasta kuvaa käsitellessäni.

  VastaaPoista
 6. En ole tullut ajatelleeksi että päiväperhosetkin voivat heräillä ja pyrkiä valoon, varmaan juuri tuollaista ihmettelin mökilläkin. *..lentää kohti kuviteltua päivää..' siinäpä kiva lausahdus, joka sopii moneen. Ja jännä viesti telkkariinkin tuli sattumalta..

  VastaaPoista
 7. Päiväperhoelokuva on tullut varmaan katsotuksi. Catherine Deneuve on sensuelli, kaunis, tyylikäs, naisellinen ja älykäs. Eräs suosikki näyttelijöistäni.

  VastaaPoista
 8. Sirokko,
  Minusta tuntui, että perhosen lennossa oli paljon symboliikkaa ja viesti ilmeinen.

  Rita,
  Catherine Denevue on kuten sanoit ja myös klassinen kaunotar, ajaton jos sitä ilmaisua voi käyttää.

  VastaaPoista