keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Kohtaamisia pihalla

Tänä aamuna, kun kuljin pihalle ihastelemaan kaunista aamua, kuulin hätääntynyttä lintujen sirkutusta pihapuista. Puiden tiheästä  lehvästöstä en erottanut lintuja. Kun käänsin katseeni avaralle nurmikolle, huomasin valkoharmaalaikkuisen kissan leikkivän saaliillaan. Kello kilisi kissan kaulassa. Vaan eipä se vaanivan kissan kaulassa ollut kilissyt, kun saaliin oli ehtinyt napata. Saalis ei ollut lintu, vaan pieni hiiri.

Huomasin nurmikolla pienen linnun, joka oli pelosta jähmettynyt paikalleen. Se ei uskaltanut  liikahtaa eteen eikä taakse. Kissa leikki kymmenen metrin päässä saalillaan. Saalis suussa se juoksi sireenipensaiden alle.
Nyt hain kameran nopeasti. Lintu oli jo juoksemassa kissasta vastakkaiseen suuntaan, kun nappasin siitä kuvan.
Linnut varoittelivat edelleen puissa. Lintu ei lehahtanut lentoon, vaan juoksi pois pihapiiristä.
Kissa makasi sireenipuiden alla tyytyväisenä. Saalis oli syöty ja  nyt tiirailtiin jo uutta saalista.

Tämä tapahtumasarja jäi mieleeni. Lintu tuntui kovin älykkäältä. Se osasi välttää oikealla toiminnallaan vaaran ja pääsi pakoon. Muut lajitoverit olivat avuliaita, kertoivat vaarasta viestittäen pelokkaalle linnulle  kissan jokaisen liikkeen. Kissa on kai jo palannut karkumatkaltaan kotiinsa.
Vaistomaisesti ja juuri oikealla tavalla mekin toimimme vaaran uhatessa. Jälkeenpäin tulee ajatelleeksi, kuinka osaa toimia juuri oikein. Vaistot ohjaavat.

7 kommenttia:

 1. Toiset ihmiset lamaantuvat hätätilanteessa, toiset taas terästäytyvät. Molemmat varmaan ovat aitoja vaistonvaraisia toimintamalleja.

  VastaaPoista
 2. Luonnossa on vaisto ja varoitus hyvin balanssissa, mutta aina se ei riitä, joku jää kiinni joku pelastuu.

  VastaaPoista
 3. mm,
  Vaistot ovat voimakkaat odottamattomissa tilanteissa. Ne ohjaavat.

  Zilga,
  Se on luonnollista. Eläinkunnan yhteiskunnassa vaistoilla ja varoituksilla säilytään hengissä tai sitten kuollaan.
  Ero meihin ihmisiin on se, että me osaamme sotia. Eläimet eivät sodi, ovatko lempeitä. Saalistavat vain elääkseen.

  VastaaPoista
 4. Kissatkin elävät luontaisten vaistojensa mukaisesti. Tuskin tuokaan kisuli nälkäänsä on metsästänyt, koska kello kaulassa kulkee.

  VastaaPoista
 5. Se oli sitä luonnon dramatiikkaa. Aina silloin tällöin joutuu todistamaan näitä vaistonvaraisia, sisäänohjelmoituja toimintoja. Muuten eläinmaailmassa kommunikoidaan kyllä hyvin keskenään: varoitetaan toisia vaarasta ym. Esim. myös kiuru- ja västäräkkiemot johdattelevat vihollisen pois poikasten luota. Niinkuin monet muutkin eläimet tekevät.

  VastaaPoista
 6. Eilen taas sydämeni käpristyi, kun Lötjökissani toi suussaan pien, pienen hiirulaisen, joka vikisi hädissään..Kissani murskasi yhdellä haukkausella viimeisetkin huudot..Kamalaa!!

  VastaaPoista
 7. Unelma,
  Vaistot johdattavat eläimiä. Se lienee luonnon kiertokulkua.

  Sirkka,
  Dramatiikkaa, jossa vahvempi voittaa. Taito pelastaa heikomman.

  hanne,
  Surullista, mutta näin vaistot sanelevat.

  VastaaPoista