maanantai 19. tammikuuta 2009

Fasaanit

Fasaanin oikea kotimaa on Aasiassa. Sieltä se on istuttamalla levinnyt tänne Suomeenkin. Istuttamisen tarkoituksena oli saada metsästäjille metsästettävää. Suklaatehtailija Karl Fazer toi Saksasta fasaanit Suomeen. Ne ovat levinneet tänne Etelä-Suomen luontoon laajalle alueelle, jossa ne käyskentelevät ylväinä asutusten liepeillä. Alkukeväästä niitä liikkuu pihallamme etsimässä ruokaa. Vielä ei ole näkynyt. Toivon taas tapaavani ainakin sen ukkofasaanin.

Minulla on fasaani myös olohuoneessa. Kun katsoin viime tiistaina Uniikkia, jossa esiteltiin Oiva Toikan lintuja, muistin taas omat lintuni. Vitriinissä ovat Fasaani, Lehtokurppa ja Sinisulka. Nyt kerron vain Fasaanista. Ylläolevan kuvan fasaani on Iittalan.
Mistäkö linnut ovat meille tulleet. Lahjoina saatu kaikki kolme.

Pyörittelin fasaania ja katsoin sen pään sisään. Sillähän on aivan oikein hieman punaiset silmät.
Ihmetyttää kuinka lasipuhaltajat ovatkin saaneet tuon punaisen linnun silmiin.

Oiva Toikka on suunnitellut lintuja yli 35 vuotta. Laskin Iittalan sivuilta, että Birds-sarjassa on 48 lintua munat mukaan lukien.
Kollaasin on pujahtanut mukaan Lehtokurppa, se on oikeassa alakulmassa. Lehtokurpasta kerron toisessa blogissa jossain vaiheessa.

6 kommenttia:

  1. Tosi tyylikäs tuo ensimmäinen kuva! Toikan linnut ovat kyllä upeita. Ja lasi muutenkin hieno materiaali. Joka valossa ja asennossa erilainen.

    VastaaPoista
  2. Enpäs tiennytkään että Fazerilla oli jotain tekemistä fasaanien kanssa.
    Toikan linnut ovat kauniita katsella ja pidellä, minullakin on yksi, piilossa vielä kun ei ole täällä löytänyt paikkaansa.

    VastaaPoista
  3. Oiva Toikan linnut ovat kyllä tosi upeita! Ja en tiennytkään , että Karl Fazer toi fasaanit Suomeen!

    VastaaPoista
  4. Uuna,
    Me suomalaiset voimme olla ylpeitä hienosta lasidesignista, joka on arvostettua ympäri maailman.
    Oiva Toikka on yksi pitkään vaikuttaneista designereista.
    Jotenkin yhdistän Eero Aarnion ja Oiva Toikan. Samantyyppisä ja ikäisiä miehia kansainväisesti arvostettuja, ehkä Eero Aarnio tunnetaan vahvemmin ympäti maailmaa.

    VastaaPoista
  5. Sirokko,
    Kiitos vaan Fazerille. Ennen tarvittin täälläkin metsästettävää ja fasaanihan on siihen hyvin hieno ja hyvänmakuinen lintu.

    Laita nyt se lintu vaikka kirjahyllyn kolmannelle hyllylle kirjojen viereen.

    VastaaPoista
  6. Yaelian,
    Minusta myös ne ovat ajattoman kauniita, jotka jäävät klassikkoina elämään.

    VastaaPoista