lauantai 3. tammikuuta 2009

Puolikuun aika

Nyt on puolikuun aika. Kun kuvasin histoariallista Turun Tuomiokirkkoa, huomasin taivaalla puolikuun. Seesteisellä taivaalla puolikuu näytti kirkon silhuettiin sopivan hyvin. Kuvassa se näyttää hyvin pieneltä, tuskin sitä edes huomaa.

Kuun vaiheet on kerrottu Wikipedian sivuilla allaoleva on lainausta sieltä.
Kuun vaiheet ovat eri tapoja, joilla Kuu näyttäytyy maahan. Kun Kuu liikkuu avaruudessa, sen asento suhteessa Aurinkoon muuttuu, jolloin vaihtuvat ne Kuun osat, jotka ovat Aurinkoa kohti. Uudenkuun aikaan maata kohti kääntynyt puolisko on pimeä, koska Kuu ja Aurinko ovat taivaalla melkein samalla suunnalla. Ensimmäisessä neljänneksessä puoliskon länsipuoli on valaistuna. Täydenkuun aikaan koko maata kohti kääntynyt puolisko on valaistuna. Viimeisessä neljännessä Kuun puoliskon itäpuoli on valaistuna. Aurinkoa kohti oleva puoli on valaistu, ja Auringon valaiseman alueen näemme Kuun kulloisenakin "muotona". Kuun vaiheet kasvavat uudestakuusta puolikuuhun ja puolikuusta täyteen kuuhun, ja alkavat sitten vähentyä täydestäkuusta puolikuuhun, ja puolestakuusta uuteen kuuhun. Tähän kuluu noin kuukausi. Tämän jälkeen uusi kuu alkaa jälleen kasvaa, ja niin edespäin.

Tänään aamulla huomasin, että ohuen ohut vaalea lumipeite oli levittäytynyt kaikkialle. Mikäpä sen mukavampaa. Kaupunkikierroksella kuvasin kirkkoa ja sen vierellä olevaa korkeaa valaistua joulukuusta hieman eri perspektiivistä kuin mihin olemme tottuneet. Korkea kuusi näytti aika pieneltä jyhkeän kirkon vieressä.

Paikalla, josta kuvasin seisoi vanha tammi. Sen runko oli kyhmyjä täynnä ja rungon paksut juonteet näyttivät isoilta uurteisilta rypyiltä. Näin me kaikki vanhenemme, ikuista nuoruutta ei saavuta kukaan. Luonto on armollinen, minusta tuo tammi on kaunis. Ikävuodet eivät ole kauneuden mittana, vaan ajan muokkaama patina. Puun pinnasta huokuvat elinkaaren kohtalot ja ajan patinat. Se on kaunista. Elämänkokemukset kaunistavat, niin on parasta uskoa.

20 kommenttia:

 1. Hyvät kuvat. Tuo tammi on upea.

  Aitous on aina kaunista. Kukapa olisi pitänyt prinsessa Liliania muuna kuin kauniina vanhana ihmisenä, jossa näkyi eletty elämä.

  VastaaPoista
 2. On kyllä upea tuo tammivanhus. Sopisi vaikka johonkin elokuvan maisemiin, Narnian tarinoihin vaikka.

  Katriinan kommentista kysyn, että onko Ruotsin prinsessa Lilian kuollut? Pitääpä ottaa selvää..ja katsoa uutisia. Tässä koneella olen taas reilun puolitoista tuntia istunut kierroksella..

  VastaaPoista
 3. Herkkiä kuvia. Vanhoista puista huokuu ajan muokkaama luonnollinen kauneus. Kyllä jotkut ihmisetkin onnistuvat vanhenemaan kauniisti, elämästä kerätyllä viisaudella, ymmärrys huokuu uurteista, ajan ja itsensä hyväksyminen.

  VastaaPoista
 4. Siis Turussa on satanut! ;) Näyttää olevan enemmän lunta kuin täällä. Tai täällähän sitä ei ole yhtään. Taitaa mennä routa syvälle ja kohta alkavat ihmisten putket paukkua.

  Hauska se tammi, mikäköhän sitäkin lie vaivaa. Tammihan ei yleensä tuollaisi muhkuroita tee.

  VastaaPoista
 5. Kaunista näyttää Turussa olevan. Ikää ajatellessa palautan aina mieleeni Noposen runon "Mahdoton ratkaista". Pähkinänkuoressa sen sanoma on, että kaikessa iässä on kauneutta.

  VastaaPoista
 6. Turun tuomiokirkko on sitten kaunis!

  Dubaissa kuu oli siitä hassu, että se "nauroi" eli oli väärinpäin aina välillä. Kuukomitea tarkkailee muutenkin niillä suunnilla aina tarkasti kuuta. Etenkin ramadanin alussa uusi kuu vaikuttaa oleellisesti kaikkien elämään. Koskaan en ole nähnyt niin ohutta kuun sirppiä, kuin arabian taivaan alla. Se oli kuin ohuella siveltimellä vedetty!

  VastaaPoista
 7. katriina,
  Minusta ansiokkasti eletty elämä kaunistaa. En tarkoita, että pitäisi olla korkea asema tai palkinnoilla palkittu elämä, vaan ansiokas hyvin eletty.

  Sooloilija,
  Tietääkseni 93-vuotias Lilian elää vielä.

  Hallatar,
  Kiitosta vaan.

  VastaaPoista
 8. Sirokko,
  Sanoit sen niin kauniisti, elämästä kerätty viisaus, uurteista huokuva ymmärrys ja itsensä hyväksyminen iästä huolimatta

  Tämä jos mikä näkyy kauneutena.

  VastaaPoista
 9. lepis,
  No nyt taisit töräyttää puun totuuden, saattaa olla, että kyseessä onkin lehmus. En pysty talvella tunnistamaan puita oksien ja rungon perusteella. Kaunis kumminkin.

  Routaa ei tosiaan ole, pari päivää on vasta olleet pakkaset.

  VastaaPoista
 10. Elegia,
  Juu ei tarvitse haikailla nuoruutta, elämä eletään jokaisessa hetkessä ja aina se on paras hetki.

  Elämähän on liian lyhyt haikailuihin.
  Mutta saattaa olla, että monet meistä haikailevat koko elämänsä ja elämä vain lipuu käsistä.

  VastaaPoista
 11. Nanna,
  Sehän oli hauska kuu. Täällä tietääkseni kuulla ovat vain nuo neljä asentoa yhden kuukauden aikana.
  En ainakaan muista, että olisin nähnyt puolikuun ns hymyilevänä suuna. Ellei sitten pilvi mene sattumoisin kuun eteen.

  VastaaPoista
 12. Vanhat puut huokuvat vahvaa rauhaa, lähes kuiskivat menneistä. Hienoa, että olette saaneet hieman lunta maahan. Tulee oikea talven tuntu.

  VastaaPoista
 13. Tosi upea tammi ja muutenkin hyviä kuvia Arleena :-)

  VastaaPoista
 14. elina,
  lumesta todella olen iloinen, niin valkoista ja valoisaa

  yaelian,
  kiitos, oli juuri vähän ennen pimeän tuloa, kun otin kuvat ns sininen hetki

  VastaaPoista
 15. Upea ja kaunis tuo ensimmäinen tuomiokirkkokuva. Hienosti sommiteltu uudesta kuvakulmasta.
  Tammikuvasta pidän myös kovin. Niin rytmikkäät uurteet.
  Ja kuuhan on aivan lempparini.

  VastaaPoista
 16. Uuna, halusin ikuistaa kirkon ja sen joulukuusen tämän joulukauden muistoksi.

  VastaaPoista
 17. Elämänkokemukset kaunistavat, eletty elämä tuo ryhdikkyyttä, viisaus paistaa jokaisessa uurteessa!

  VastaaPoista
 18. Hienoja ja "tuttuja" kuvia. Turusta Kairoon eksynyt!

  VastaaPoista
 19. magi,
  näin se on, nautitaan elämän jokaisesta päivästä haikailematta

  Johki,
  Terveisiä lämpimään Kairoon täältä kimmeltävästä Turusta

  VastaaPoista