sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Valkoisen talon isäntä

Parin viikon kuluttua isännöi Valkoisessa talossa uusi isäntä. USA:n uusi presidentti Barack Hussein Obama aloittaa valtakautensa. Kerrotaan, että 80% amerikkalaisista on uuden presidentin takana. Kausi alkaa vaikeissa olosuhteissa. USA:ssa on syvä taantuma, miljoonatyöttömyys, GM ja muut autotehtaat keikkuvat veitsen terällä. Bushin isännöimä Irakin sota on saanut Saddamin hengiltä, mutta sodan aiheena olleita ydinaseita ei löytynytkään. Maan kurjistumista ei ole saatu pysäytettyä, jatkuvat kapinallisten pommi-iskut niittävät siviilejä ja amerikkalaisia sotilaita.
Vaikea ja raskas tilanne uudelle presidentille. Kerrotaan, että Georg Bush jr on USA:n epäsuosituin presidentti kautta aikojen, kolme neljästä on sitä mieltä.

HS:n Kuukausiliitteessä oli Anu Nousiaisen artikkeli tulevasta presidentistä. Luin sen, koska halusin tietää minkälainen persoona Obama Barack on.
Isä oli kenialainen, joka matkusti 1959 amerikkalaisten rahoittamana Yhdysvaltoihin opiskelemaan ensin taloustieteitä Havajin yliopistoon. Siellä hän tapasi tulevan vaimonsa, 18-vuotiaan Stanley Ann Dunhamin. Barack Obama syntyi 4.8.1961. Vanhemmat erosivat ja isä muutti opiskelemaan Harvardin yliopistoon, Barack oli tällöin 2-vuotias. Havajilla Barackista huolehtivat isovanhemmat äidin jatkaessa opiskeluaan.

Kun Barry eli Barack oli 6-vuotias, hänen äitinsä avioitui indonesialaisen armeijan geologin kanssa ja he muuttivat Indonesiaan. Barack kävi "muslimikoulua", jonka nais- ja miesopettajat olivat länsimaisesti puettu. Ann, Barackin äiti, ei ollut uskonnollinen, vaan maallinen humanisti, kuten poika hänet määritteli. Kymmenvuotiaana Barack palasi isovanhempiensa luokse Havajille, äiti ja pikkusisko Maya jäivät vielä Indonesiaan. Barack pääsi hyvämaineiseen yksityiseen kouluun Honolulussa vasta isoisän esimiehen suosituksien avulla. Koulussa hän oli ulkopuolinen ja mustaihoinen.
Kahdeksan vuoden jälkeen Barack tapasi isänsä, joka matkusti Honoluluun kuukaudeksi tapaamaan poikaansa. Sen jälkeen hän ei enää tavannut isäänsä, joka kuoli 1982 auto-onnettomuudessa. Äiti Ann oli muuttanut takaisin Havajille Mayan kanssa 1972 ja nyt kolmihenkinen perhe asui yhdessä. Ann valmisteli tohtoriväitöskirjaansa. Ann oli lastensa suhteen kunnianhimoinen ja halusi heidän menestyvän. Hän oli myös idealisti. Hän osoitti lapsilleen tärkeimmät elämänarvot, rehellisyys, oikeudenmukaisuus, suoraan puhuminen eli kaunistelemattomuus ja suvaitsevaisuus.
Barack Obamalla on loppututkinto valtiotieteistä ja hän opiskeli ja valmistui juristiksi Harvardin yliopistosta.
Barack Obama menetti isoisänsä 1992, äitinsä 1995 ja isoäiti Toot kuoli 86-vuotiaana marraskuussa 2008 päivää ennen presidentinvaaleja.

Kohta virkaansa asettuva presidentti asuu nyt hotellissa Washingtonissa juristivaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa. Heille ei ollut sijaa Valkoisen talon Majatalossa.
Nyt ei vain USA, vaan koko maailma odottaa uudelta presidentiltä paljon, jos ei aivan ihmeitä niin kuitenkin talouden kehittymistä uuteen nousuun ja - tietysti vakaampia aikoja ja rauhaa.

Kuvissa Valamon ruusu talvella, syksyllä ja lopuksi täydessä kukassaan heinäkuussa.
Symbolisoivatkoon ruusun vaiheet kehitystä taantumasta täyteen nousuun.
Klikkaa kuvia isommaksi.

8 kommenttia:

 1. Kiitos kuvista ja Obama-tiivistelmästä. Ei ole välttämättä ollut mikään helppo elämä ja minusta se on vain hyvä juttu. Elämää ymmärtää monipuolisemmin, kun se ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Paljon odotan Obamalta minäkin, ainakin enemmän kuin Bushilta (mikä ei loppujen lopuksi sittenkään ole paljon :)

  VastaaPoista
 2. Koko maailma taitaa odottaa obama-ihmettä, melkoiset vaatimukset vastassa. Saapas nähdä.
  Siellähän jo kolmas Bush olisi pyrkimässä tulevaisuudessa jakkaralle, ainakin isä-Bushin toive on se.

  VastaaPoista
 3. Katilein,
  Ei ole Obama syntynyt todellakaan kultalusikka suussa, mutta ehkä tältä lähtöviivalta on helpompi ponnistaa.
  Todellakin näkee paremmin tavallisen ihmisen näkökulmasta asiat, vaikeudet ja ongelmat. Ehkä se auttaa päätöksissä.

  Samoin minäkin odotan varsinkin tässä tilanteessa Obamalta kehityksen suunnan muutosta parempaan.

  VastaaPoista
 4. Sirokko,
  Menestystä toivon.
  Ei kait kuka se kolmas Bush on, eikä Georh jr:lla ollut vain kaksi tyttöä.
  Niin voihan se nainenkin olla presidentti. Mutta toivottavasti ei kuitenkaan Bush.

  VastaaPoista
 5. No minä luin täkäläisestä lehdestä tänään pikaisesti että isä Bushilla on toinen poika jonka myös haluaisi pallille...oliko se mahdollisesti paparazzien kuvitelmia, en kyllä tarkistanut... jospa sekoittavat johonkin, siinä oli kyllä isä Bushin kuva. Pitääkin selata uudelleen...

  VastaaPoista
 6. Kyllä se niin oli. Isä Bush, 84, haluaisi että hänen neljästä pojastaan vielä Jeb, 55, kapuaisi pallille, on kuulemma yhtä pätevä kuin George. Se oli ranskalainen uutinen, elikä kai hänellä sitten on 4 poikaa?!!

  VastaaPoista
 7. Sirokko,
  Tottahan se varmaan on, en ole selvittänyt Bushin perhetaustaa.

  Toivottavasti nimi on jo niin tahriintunut, että ei poikia päästetä enää vallankahvaan.
  Jeb 55-vuotias, jep, jep, mutta kuitenkin nou nou.

  Hesari on aloittanut 3-osaisen reportaasin Bushin valtakaudesta, luin tänään ensimmäisen. Siinä listattiin USA:n huonoimmaksi presidentiksi ja kerrattiin niitä virheitä joita hän on saanut aikaiseksi Afganistanissa, Irakissa ja omassa maassaan.
  Kestänee kuulema yhden sukupolven ajan ennenkuin USA:n maine ja auktoriteetti saadaan palautettua.

  Eikä voinut päästää Obamaa Valkoisen talon vierastaloonkaan asumaan, toistuuko sama kuin raamatun kertomuksissa. Eihän Maria ja Josefkaan löytäneet sijaa majataloissa.

  VastaaPoista
 8. No kiitoksia Obamalyhennelmästä - siinähän se elo tuli tiiviinä pakettina. Arvot ovat toivottavasti kohdallaan vielä valtaanpääsyn jälkeenkin.

  VastaaPoista