perjantai 3. helmikuuta 2012

Teatterin pihalla

Pakkanen paukkui korkeissa lukemissa, joten päätin tehdä aivan pienen kävelylenkin.
Viikoittain olen ajanut tämän Kaupunginteatterin ohi ja ihaillut sen kauneutta. Nyt oli aika katsella rakennusta lähempää.
Kävelin hitaasti pääsisäänkäyntiä kohti. Teatterin edessä on pieni puisto ja sen keskellä puistotie. Se päättyy teatterin portaille. Puisto on  lumen vallassa, suihkulähteestä pilkistävät hylkeiden lumipeitteiset päät.
Puut ja pensaat ovat huurteisen lumen peittämiä.
Rakennus hehkuu pompeijin punaisena  ja sisäänkäynnin pylväiden päät kullanhohtoisena. Tämä lienee Suomen kaunein teatterirakennus, ajattelin.
Rakennuksen historia on mielenkiintoinen. Sen on suunnitellut Ole Gripenberg ja se valmistui 1927 alunperin Keski-Pohjanmaan Suojeluskuntajärjestön keskustaloksi saaden nimekseen Vartiolinna. Tämä tiilinen rapattu 3-kerroksinen rakennus edustaa 1920- luvun puhdasta klassista arkkitehtuuria.
Kun suojeluskunnat ja Lotta-yhdistykset lakkautettiin jatkosodan aikana, rakennus joutui valtion omistukseen ja sen lunasti Kokkolan kaupunki.  Vuonna 1947 siitä tuli kaupungintalo. Sen jälkeen Vartiolinna on toiminut teatteritalona jo kymmeniä vuosia.

 
Naapuritontilla on tyhjillään oleva vanha pappila. Se on myynnissä tällä hetkellä. Lehtitietojen mukaan rakennuksesta on kiinnostunut Omena-ketjun hotelliyrittäjä.  

Suihkulähdettä ympäröivät puut ovat kauniita talvellakin.
Nyt kylmäsi jo toden teolla, oli aika kääntyä ja palata takaisin.  Katselin teatteriohjelmaa. Jonain iltana kävelen teatterin ovesta sisään katsomaan teatteria.


Lähde: Wikipedia

16 kommenttia:

 1. Johan on komea pytinki! Talvivalo heijastuu siihen tosi kauniisti, olet saanut hyvin ikuistettua pakkaspäivää ulkona:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli just sopivasti auringonvaloa kuvaukseen. Kaikki näytti kauniilta pakkasesta huolimatta.

   Poista
 2. Kaunis terrakotan värinen rakennus, valon vielä osuessa maalatulle pinnalle. Hieno kuvasarja upeasta rakennuksesta...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastelen tuota rakennusta aina ohikulkiessani ja nyt jopa ikuistin sen.

   Poista
 3. Kyllä onkin kaunis rakennus ja sopiikin hienosti teatteritaloksi.
  Kirjauduin sun lukijaksi, toivottavasti en ihan toista kertaa, mutta en löytänyt sieltä omaa kuvaani, vaikka muistaisin, että olen sinne jo kirjautunutkin, mutta ei sen väliä ole, vaikka se siellä sitten kakskin kertaa on, eihän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin.
   Kiitos kirjautumisesta. En usko, että olet siellä aikaisemmin, mutta vaikka olisitkin ei se haittaa.

   Poista
 4. tyylikäsrakennus: otimpa selvää hieman sen historiasta:

  Teatteri sai alkunsa vuonna 1905 Kokkolan Työväen Yhdistyksen näytelmäseurana. Vuonna 1920 näytelmäseura vaihtoi nimensä Kokkolan Työväen Näyttämöksi. Vuonna 1938 Kokkolaan perustettiin toinenkin suomenkielinen teatteri, Kokkolan Näyttämö. Teatterit yhdistettiin vuonna 1947 Kokkolan Yhteisteatteriksi, joka vaihtoi nimensä vuonna 1949 Keski-Pohjanmaan Maakuntateatteriksi. Vuonna 1961 perustettiin Kokkolan kaupunginteatteri.[

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teatteri on tosiaan vaihtanut nimeä ja Työväen Näyttämö on taaksejäänyt, Ykspihlajan Työväenteatteri toimii täällä edelleen.
   Kiitos, että laitoit tuonkin historian kommentointilootaan.

   Poista
 5. Tuossa talossa on aina yhtä ihana käydä. Nauttia mistä esityksestä milloinkin, varata väliajalle kahvit ja leivos, ylevöityä kaikesta hyvästä. Katariinan kamarin esityksistä olen pitänyt tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinnepä minäkin olen tulossa jossain vaiheessa, matka on ainakin lyhyt.

   Poista
 6. Saitpas kauniita kuvia pakkaspäivänä. Muista Talviharmonikkaviikon Tauno Palosta (vier. Jukka Pekka Palo) kertovat esitykset, lähes loppuunmyytyjä. Kannattaa varata liput ajoissa.

  VastaaPoista
 7. Pompeijin punaisesta en ole kuullut, mutta onpa kaunis väri. Lämpöinen. Saa pakkasenkin häipymään taka-alalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pompeijin punainen on just tuon väristä, melkein terrakotan punainen.

   Poista
 8. Kaunis ja historiallinen rakennus. Ja upeita kuvia olet ottanut,valo on todella hyvä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valo oli hyvä valokuvaamiselle, digikamerani tykkäsi siitä ja laukoi parastaan.

   Poista