maanantai 29. lokakuuta 2012

Kuntavaalipäivänä

 

Kuljin lyhyen matkan Kaupungintalolle aurinkoisen kirpakassa pakkassäässä. Täytin kansalaisvelvollisuuteni äänestämällä. Vaalikopissa on minulla valta muutaman sekunnin ajan ottaa kantaa asioihin, jotka ovat kansalaisten kannalta tärkeitä. Pudotin äänestyslippuni suljettuun laatikkoon, tunsin miten valta lipui muille. Mielipiteilläni ei olisi enää mitään merkitystä. Ne asiat, jotka olisi  korjattava, oikaistava ja muutettava, tuntuivat jo kaukaisilta. Ne ovat nyt muiden käsissä. Kaikki tämä toistuu taas kolmen ja neljän vuoden kuluttua. Muuttuvatko lasten ja nuorten asiat parempaan suuntaan ?
Juuri ennen vaaleja luin lehdestä kotikaupunkini säästötavoitteista. Säästäminen on jo aloitettu. Peruskoulun keittiön pääemäntä on miettinyt, miten lasten ruoka-annoksista voidaan säästää. Vähentämällä leipää ja puuttumalla raaka-ainekustannuksiin saavutetaan vuositasolla 70 000 euron säästö.  Juuri siitä on aloitettu, jota  pelkäsinkin, otetaan leipä lasten suusta.
Tänään luin lehdestä, että uusi naisvaltuutettu lupaa avata kaupungin miljoonilla saneeraaman vanhusten hoitokodin. Korjausurakan jälkeen kaupungilla ei ole ollut enää varaa palkata henkilökuntaa, vaan upouudet tilat ovat seisseet tyhjinä. Saa nähdä miten käy ?
Jokin aika sitten valmistui komea Työplus-työterveyskeskus. Sinne nimitettiin johtajaksi entinen kaupungin kehitysjohtaja, jonka palkkatoivomus oli reilut 6000 euroa/kk. Kaupunginjohtajan mielestä se oli liian pieni ja hän ehdotti Kaupunginhallitukselle 2000 euron korotusta virkanimityksen yhteydessä. Asia meni läpi, korotukseen oli varaa. Laskin, että sosiaalikuluineen korotuksen myötä rahaa kuluu 38 000 euroa vuodessa enemmän. Senhän voi kattaa lasten kouluruokasäästöistä.
Nyt näyttää jo siltä, että mikään ei muutu. Aion kuitenkin jatkaa äänestämistä, se antaa minulle oikeuden ottaa kantaa asioihin.  Toivotaan parasta.
        
Talvi näyttää kauniilta. Kaikki lehdetkään eivät ehtineet maahan ennen lunta. Pihamaan lumella keltaiset lehdet näyttävät oikein kauniilta. Kaikki puiston puutkaan eivät ole raskineet luopua lehdistään.
Osa kiinteistöjen huoltomiehistä ei ole ajan tasalla äkkinäisen talven suhteen. Kaduilla on liukasta.
Varokaa liukastumisia.

21 kommenttia:

  1. Asiaa kirjoitat. Miksi ihmeessä sallitaan tuollaiset jättipalkat eräille, kun suuri osa kansasta jo nyt on kortistojen kirjoilla. Ei ymmärrä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vallankahvassa oleminen on vienyt näkökulman väärään suuntaan.

      Poista
  2. Paljon oli teillä lunta. Talvi - tai sen tulo - on kaunista kuvissa, niinkuin nyt sinunkin kuvasi on kauniit. Mutta ei se lumi arjen elossa niin mukavaa ole...

    Tänään iltapäivästä täällä alkoi sataa vettä, ei sekään niin kivaa ole... (narinari..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ti lunta, sopiva tyyni pakkanen ja hyvin hiekotetut kadut, siinä on hyvä talven alku.Sopivas

      Poista
  3. Politiikan saralla riittää ihmettelemistä sielläkin.. Minä ihmettelen vain lumisia kuvia, kaunista on näin kaukaa katsellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienen ihmisen mittakaavassa syntyvät epäkohdat ovat suuria.
      Kaunista ja valoisaa täällä on.

      Poista
  4. Ei tainnut tulla juurikaan muutoksia vaalien myötä. Kauniita talvikuvia, paljon lunta jo siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että mikään muuttuu. Vain toimintatavat muuttuvat,

      Poista
  5. Eihän yksi ääni paljoa paina, mutta silti: aina pitää äänestää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääni antaa mahdollisuuden seurata ja ottaa kantaa lupauksiin ja ratkaisuihin.

      Poista
  6. Nätti päivä oli vaalipäivä ja löysin pääsiäiskoristepussista omat liukuesteet:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkoinen oli, minulla ei liukuesteitä ole vielä ollut. Jos noin heppaista on hiekoitus, joutunee hankkia telaketjut.

      Poista
  7. Eipä taida mikään asia paremmaksi muuttua.
    Lunta on siellä teilläkin jo paljon, mekin saatiin tänään taas lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kepponen saadaan käteen, mikään ei muutu. Lääkäri vastaa kirjeellä ja lasten ruoka-annokset ovat pienentyneet, vanhusten hoivakotiin ei ole varaa palkata henkilökuntaa ja se seisoo tyhjillään remontoituna. Tosin siitä väännetään varmaan paljon puhetta.Se siirretään sotea odotellessa.

      Poista
  8. Ihana kuva riippakoivusta. Minä niin tykkään suomalaisista puista. Liukasta todella on. Meinasin ihan nokilleni mennä eilen kun jalkakäytävä oli täynnä vaahteran ja kastanjan lehtiä ja alla jäinen asfaltti. Hui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippakoivut näyttivät sinistä taivasta vasten kauniilta, pidän niistä(kin) koivuista paljaina ja lehdellisenä.
      Kyllä lehdetkin saavat kompastelemaan ja liukastelemaan.

      Poista
  9. Eriarvoisuus lisääntyy joka sektorilla. Köyhissä kunnissa asukkaillakin menee huonosti, rikkaissa voidaan paremmin. :(

    Ihania talvikuvia! Nyt jo sataa vettä, joten eiköhän se liukkauskin liene hävinnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eriarvoisuus on maailmanlaajuinen ilmiö. Meillä se on ehkä sosiaaliturvantakia lohdullisempi, mutta joissakin maissa se paljastuu räikeänä epäkohtana ja juopa vain kasvaa.

      Poista
  10. Nätiltä sinun talven alkusi näyttää, mutta karmealta tuo kuvauksesi valtaapitävien ajatuksista ja niiden toteuttamisesta. Hyvin asiasta kirjoitat.
    Äänestin, vaikka tiedän sen jämpt turhaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poliitikot ovat todella etääntyneet ruohonjuuritasolta jonnekin sfääreihin tai sitten maalaisjärki on tyystin kadonnut.
      Äänestämällä ei mikään muutu näköjään, mutta onpa vara arvostella kun on äänensä antanut.

      Poista
  11. Luulen kokevani vähän samalla tavalla nämä vaalit kuin sinäkin. Kirjoittelin toisaalla kommentin ihmiselle, joka ei ollut äänestänyt näissä vaaleissa näin:

    "Minulle äänestäminen on suostumista olemaan vain yksi tavallinen ihminen muiden tavallisten tasa-arvoisten ihmisten joukossa. En pysty vaatimaan muita tulemaan kannalleni. Tulos syntyy siitä, että riittävän moni suostuu olemaan mukana. Voin vain toivoa parasta ja luottaa toisiin äänestäjiin silloinkin, kun olen heidän kanssaan eri mieltä. Vaaliasetteluun voisin omalta osaltani vaikuttaa. Samoin julkinen mieleipiteeni saattaisi vaikuttaa jonkun toisen äänestystulokseen, mutta se on sitten jo extraa vallankäyttöä.

    Vaalien avulla asioita hoidetaan yhteisöllisesti, ei yksilöllisesti. Vain liittoutumalla ja suostumalla työskentelemään muiden samanlaisten kanssa saamme jotain aikaan. Jokainen voi vaatia vain yhden ihmisen kokoisen päätösvallan, mutta saa äänestämisen kautta kuitenkin edes tuon kokoisen vallan.

    Parempaa vallankäyttömenetelmää odotellessa..."

    VastaaPoista