tiistai 1. kesäkuuta 2010

Seitsemän kukkulan kaupunki

Rooma on kuuluisin seitsemän kukkulan kaupunki. Siellä olen käynyt, mutta en sen jokaisella seitsemällä kukkulalla. Asun tällä hetkellä seitsemän kukkulan kaupungissa Turussa. Olen kulkenut sen jokaisella kukkulalla. Ensi vuonna 2011 kulttuuripääkaupunki. Turkua voisi markkinoida kuin Roomaa kukkuloiden kaupunkina.  Tuskinpa sitä kukaan tekee eikä edes tiedosta tätä asiaa.   
Kävin tänään yhdellä näistä kukkuloista. Kukkulalla, joka ennen toista maailmansotaa oli Ryssänmäki. Vesilinnan valmistuttua Vesilinnanmäki. Kun Turun Yliopisto muutti alueelle ja Vesilatos Halisiin, kukkula sai uuden nimen Yliopistonmäki.

Vesilinna, joka antoi mäelle nimen, valmistui 1941. Sen ovat suunnitelleet  1930-luvulla arkkitehdit Erik Bryggmann  ja Albert Richardtson.  Rakennustyyli on funtionalismia, julkisivumateriaali kalkkihiekkakiveä ja pilasterit muuratut. Monumentaalinen rakennus ei ole enää sen alkuperäisessä käytössä.  Rakennus on nyt  Kiipeilypalatsi, jossa harrastetaan seinäkiipeilyä.  Vesilinna on suojelukohde.

Vesilinnan ympäristö on luonnonmukainen kallioinen puustoa kasvava luonnonpuisto. Raunistula-postauksessani on kuva, joka on otettu suoraan tänne Yliopistonmäelle. Vesilinna näyttää kuvassa Eduskuntatalolta, mutta lähempää katsottuna ero on jo ilmeinen, tosin monumentaalinen muotokieli on sama.

Vastavuoroisesti otin tältä  kukkulalta kuvan Raunistulaan päin. Pihlajat kukkivat kukkulalla parhaillaan.
Korkealta näkee kauas yli vihreän runsauden, jonka siimeksessä sykkii  kaupungin elämä. Puiden välissä on vilkas Helsingintie ja Turku-Helsinki rautatie. Kukkulan metsikössä laulavat linnut.
Ja syreenit kukkivat tuoksuen.
Matka jatkuu tältä kukkulalta alas ja seuraavalle kukkulalle. Tavataan kukkuloilla taas jossain vaiheessa ja siltojakin on vielä näkemättä. Niitäkin on seitsemän.

16 kommenttia:

 1. Vau mita kuvia! Suomi-ikava eikun nousee katsoessa naita... Kaymme joka vuosi Turussa, mutta en ole koskaan kaynyt tuolla kukkulalla. Aina vaan mennaan linnan alueelle tai keskustaan aurajoen reunoille... Ehkapa tana kesana kierrellaan kukkuloita. :)

  VastaaPoista
 2. Turku on niin kaunis ja monipuolinen kaupunki.
  Lapsuudestani muistan tuon vesilinnan, silloin mäki oli autio ja linna näkyi kauaksi Hämeentielle, puita ei vielä ollut.
  Odotan innolla muidenkin kukkuloiden esittelyä niillä on niin kivoja ja kauniita nimiäkin.

  VastaaPoista
 3. Voi ihanaa kun vihdoin joku esittelee ne kuuluisat kukkulat, joista aina vaan kuulee muttei näe. Vesilinnallekin on keksitty toimiva käyttö, hyvä idea tehdä siitä kiipeilypalatsi.

  VastaaPoista
 4. kuwaitin kaunotar,
  Kukkuloita näkee kauas. Tämä Yliopistonmäki ympäristöineen on kaunista kaupunginosaa. Ajattelinkikin, että mikäs tuolla maisemassa on opiskellessa sekä Turun Yliopisto että Åbo Akademin laitokset on tällä alueella niin ja Åbo Handelshögskola.

  Unelma,
  Minustakin Turku on kaunis ja täällä on paljon muutakin nähtävää kuin joki, Tuomiokirkko ja Suurtori, hienoja paikkoja nekin.

  Hannele,
  Kiitos.

  Sirokko,
  Kukkulat kunniaan kuten Roomassa.
  Kiipeilypalatsissa voi käsittääkseni lippua vastaan käydä kiipeilemässä esim sateisina kesäpäivinä.

  VastaaPoista
 5. Olipas siinä hietoriaa ja kukat vielä kaupanpäälle ;))

  VastaaPoista
 6. Kuvistasi ja kirjoituksestasi hehkuu kotikaupungin rakkaus.
  Seitsemän kukkulan ja useiden(?) siltojen kaupunki.
  Ihana postaus!

  VastaaPoista
 7. Kiva kun tuot Turku-tietoutta esille.
  Yliopistonmäki tuli minullekin tutuksi, kun iltalukion jälkeen aloin portaita kiivetä. Hyvää teki tuoreelle mummille. Harva varmaa saavuttaa molemmat yhtäaikaa. Hienoja vuosia olivat.
  Mielenkiintoisia ovat kuvasikin, mihinkähän kukkulalle kiipeät seuraavaksi :-)

  VastaaPoista
 8. Kyllä Suomessa on niin kaunista kesällä;vielä pari viikkoa ja sitten minäkin siellä!
  Turku on kyllä kaunis kaupunki!

  VastaaPoista
 9. Tiäsitkö, että Lissabon on ja rakennettu seitsemälle kukkulalle :)

  VastaaPoista
 10. Zilga,
  Vähän historiaa välillä.

  Kaanon,
  Turku on ollut 11 vuoden ajan kotikaupunki, joten on mukava tutustua sen historiaan. Kaupunki ei ennestään ollut tuttu.

  Uuna,
  Kunnioitettava saavutus. Uskon, että opiskelijoiden joukossa harvemmin on mummoikäistä opiskelijaa. Tahdonvoimalla ja älyllä saavuttaa melkein mitä vain.

  Yaelian,
  Olet täällä keskikesän kauneimpana aikana täällä. Kun säät suosivat kesä on nautittavaa aikaa.

  isopeikko,
  En tiennyt sitä, vaikka kerran olen käynyt Lissabonissa vain päiväseltään. Pitäisi järjestää ne kuvat, sieltä löytyy niitä Lissabonin kuviakin.

  VastaaPoista
 11. Tuo vesilinna on aika mahtavan näköinen, mutta aika harva Turkulainen tietää siitä.

  VastaaPoista
 12. Pitkästä aikaa täällä piipahtamassa. Mielenkiintoinen tuo vesilinna, minullekin tuli heti kuvan nähtyäni mieleen eduskuntatalo. Jylhä ja upea rakennus! Vehreä ja oikeastaan yllättävän rauhallinen maisema avautuu puiden yli vilkkaassa kaupungissa. Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
 13. Ari,
  Luulen myös, että tuntemattomaksi on paikka jäänyt monelle lukuunottamatta fysiikan ja tähtitieteen opiskelijoita. Se laitos oli aivan vesilinnan vieressä.

  Elina,
  Mukava kun kävit.
  Samoin mukavaa kesää.

  VastaaPoista
 14. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Kiitos kun veit kukkulalle korkealle :) Eikö olisi jännä, jos paikannimen voisi vaihtaa aina käytön mukaan, lopulta paikalla olisi niin monta nimeä ettei kukaan välttämättä tiedä mistä on kyse!

  VastaaPoista