tiistai 15. kesäkuuta 2010

Etelästä ylöspäin

Kesämaisemassa matkanteko sujuu  nopeasti ihastellessa ohi kiitäviä maisemia. Pohjanmaan lakeudet ovat rauhoittavia, aika tuntuu pysähtyneen. Mikään ikävä ajatus ei putkahda esiin, silmä lepää uljaassa avaruudessa.
 
Vuosikymmenien aikana maisemaan on pujahtanut elintason muuttumisen takia lisää tavaraa. Onko se hyvä asia elämän kannalta. Maisemaa muutokset eivät näytä kovin kaunistavan. Melkein pakkomielteisesti seurasin näitä ilmestyksiä. Ne putkahtivat ennalta arvaamattomasti näköpiiriin horisontissa.
Ensin rekisteröin taivaanrantaan piirtyvät vesitornit. Ne olivat kaikki erilaisia, kukin oman paikkakuntansa luomuksia. Maaseutujen kunnissa vesihuolto on keskitetty kunnan hoidettavaksi. Enää ei edes pikkukylissä nosteta vettä omista kaivoista ja lähteistä. Vesi kuljetetaan pitkiä matkoja putkistoissa kaikkialle eri osiin kuntaa. Vesi ei ole enää ilmaista. Siitä maksetaan puhtaan veden hinta. Kaupungeissa ja taajamissa myös jätevesi on maksullista. Haja-asutusalueilla kukin talous puhdistaa omat jätevetensä vesi- ja jätelain edellyttämällä tavalla. Vesi on  hyödyke, josta maksetaan veron kaltainen maksu. Kuvissa Vammalan ja Alahärmän vesitornit pumppaavat kuntalaisilleen vettä.
Näistä torneista lähtee vettä ympäri Jalasjärveä ja Parkanoa.  Parkanon torni näyttää tatilta, kangasrouskulta
 
Maiseman horisonttiin piirtyy muutakin. Alahärmässä on minulle tuntemattomaksi jäänyt torni. Sen tarkoitusta mietin. Päättelin, että se on  paikallisen miljonäärin lennonjohtotorni. Maatilat ovat isoja kokonaisuuksia, farmeja. Rehua valmistetaan satapäiselle karjalle ja viljaa kuivatetaan ja säilötään isoissa siiloissa. Korkeiden varastotornien, kuivaajien ja siilojen silhuetit nousevat esille maisemassa, kuten tämä sininen siilo.   
Tieto kulkee nykyään ilmojen halki. Konkreettisesti se  näkyy taivaalle piirtyvinä linkkitorneina. Niitä oli kaikkialla minne katseen käänsi. Yhteydet toimivat ja sekunnin murto-osissa voit klikata haluamaasi kaikkialta maailmassa. Eipä tämä postauskaan etenisi omaa tiedostoa kauemmaksi ellei ole linjaa, kanavaa, jonne sen voi napin painalluksella lähettää matkaan. Sähkön kuljettaminenkin näyttää mahtipontiselta. Isot voimalinjat halkovat taivaankantta. Katkaisijaa näpsäyttämällä valot syttyvät takamaiden taloissakin.  
Työ vaatii välillä huvituksia. Kaikki on otettu huomioon.  Aukealle lakeuden maisemaan kohoavat huvipuistolaitteiden silhuetit. Pyörät pyörivät, raha liikkuu eikä mikään ole enää entisensä.
 
Määränpää on lähellä. Sinistä taivasta vasten kohoaa kolme tornia. Etualan tornit kuuluvat vanhaan koulurakennukseen, taustalla piirtyy taivaalle Kokkolan kirkontorni. Moderni ja kantikas. Vanha kirkko paloi loppiaisyönä 1958.
Katulyhdyt ovat osa tätä päivää. Nyt valaistaan muutakin kuin katuja. Valtateiden risteykset ja pitkät matkat maanteistä valaistaan pimeänä aikana sähköllä. Tienvarsivalaistus on myös muuttanut maisemakuvaa. Se lisää kai turvallisuutta.

16 kommenttia:

 1. Mukava katsaus matkasta Pohjanmaan lakeuksille.

  VastaaPoista
 2. Onpa tuttuja maisemia, varsinkin tuo alimmainen:)
  Lennonjohtotorni oli aika hyvä arvaus, siltä se kyllä erehdyttävästi näyttää, se taitaa kuitenkin olla kuorma-autojen "varikko".

  VastaaPoista
 3. Kiva kuvakertomus. Viimeisen kuvan tornit ovat kauneimpia katsottavia, mutta tarpeen varmasti ovat muutkin maamerkit mmailmanpyörää myöten.

  VastaaPoista
 4. Mainiota näkymien tarkkailua ja raportointia. Vesitornit hienosti bongattu ja huvit myös.
  Hyvää lomaa siellä kotikonnuilla!

  VastaaPoista
 5. Aika raikas taivas noissa kuvissa :)

  VastaaPoista
 6. Unelma,
  Mukava matka olikin.

  pioni,
  Ihmettelinkin niitä autoja siis kuormaautoja siinä tornin parkkipaikalla. Varikko siis, mutta mikä merkitys noin korkealla tornilla on. Komeahan se torni on ja näköalat huikeat sieltä ylhäältä.

  Demetrius,
  Vanhan koulun tornit ovatkin kauniit, enää ei kouluihin torneja rakenneta.

  Uuna,
  Jotenkin ne vesitornit pomppasivat sieltä metsän uumenista esiin ja näppäilin niistä kuvat.

  isopeikko,
  Taivas vaihteli matkalla, välillä aurinko oli aivan pilvien takana ja välillä taas paistoi.

  VastaaPoista
 7. Kauniit taivaskuvat lakeuksineen rauhoittavat.
  Kehityksen rattaanpyörä tuntuu menevän aikas vauhtia eteenpäin.

  VastaaPoista
 8. Kaanon,
  Menee minusta vähän liiankin isoin harppauksin. Tuntuu kuin suunnittelu ei ehtisi mukaan ollenkaan. Kunhan hutaistaan johonkin metsän siimekseen jotain.

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoinen juttu! Kyllä se maailma muuttuu. On kummallista nähdä esimerkiksi mummin suvun kotikunnassa Tuusulassa, miten asuinalueet ovat kohonneet peltoaukeille, jossa on joskus ollut meidän suku viljelemässä.

  VastaaPoista
 10. ihania pilviä alkukuvissa,
  niin kesäisiä maisemia, tasaisuus rauhoittaa..
  toista se oli keski-suomessa..
  kaipaan noita mäkiä ja notkoja, oikeita metsiä..

  hauskaa matkaa sinne juurillesi..

  VastaaPoista
 11. Tuure,
  Onko kaikki kehitystä maiseman ja luonnon kustannuksella nousee mieleeni, kun ajelen näitä lakeuksia.
  Tai otetaanko maisemaa tarpeeksi mukaan rakentamis- ja kehitysvimmassa.

  Niinhän sitä sanotaan, että kehityksen pyörää ei voi pysäyttää.

  hanne,
  Totta, lakeuksien jälkeen kun laskeudutaan alaspäin maisemat muuttuvat mukaan tulevat mäet, järvet, metsät.

  VastaaPoista
 12. Mainio kuvareportaasi mietteineen. Silmämme ahnehtii kahden ensimmäisen kuvan kaltaisia näkymiä. Vaan tuskin luopuisimme niistä mukavuuksista, joita nuokin maamerkit tuovat. Siis pitäkäämme niitä myös kauniina :)
  Eikös tuulivoimaloita osunut reitille?

  VastaaPoista
 13. Olipa mielenkiintoista! Jännä katsella maisemia vaihteeksi ylöspäin, hämmästyttävän paljon noita torneja vaan onkin.
  Samaa reittiä olen ammoin sitten ajellut minäkin, pimeän aikaan oikein odotti koska lakeuden taivaalle ilmestyisi taas valonhehku merkitsemään seuraavaa etappia.

  VastaaPoista
 14. Kerkesitpä käydä kaukana! Kokkolassa on tullut joskus muinoin vierailtua, mutta en minä siitä muuta muista kuin hienon uimahallin. Sinnehän se vesi taitaa lorista.

  VastaaPoista
 15. Mukavan erilaisia maisemakuvia ja kohteita.
  Nyt tulee seurattua horisonttia itsekkin eri mielellä.

  VastaaPoista
 16. Marjattah,
  Pakko kai näihin maisemanmuuttajiin on tottua.
  Itsekin ihmettelin, että yhtään tuulivoimalaa ei taivaanrannalle piirtynyt. Lakeuksilla luulisi tuulevan sähkön verran.

  Sirokko,
  Nyt on tienvierustat taajamien kohdalla valaistu kirkkaasti jopa liiankin.

  lepis,
  On se uimahalli edelleenkin olemassa ja pariin kertaan lienee jo peruskorjattukin. Vesi voi tehdä tepposia, vaikka se välttämätöntä onkin, se saa aikaan myös tuhoa joutuessaan väärään paikkaan.

  Mk,
  Pitää tsekkailla vielä mihin niitä tuulimyllyjä ilmestyy.

  VastaaPoista