torstai 21. toukokuuta 2009

Vihdoin oma kirjasto

Annin haave on toteutunut. Amerikkalaista tyyliä myötäilevä oma talo on valmis. Jo pitkään Anni oli haaveillut kirjastosta ja nyt se on totta.

Olohuoneesta aukeavat lasiruutuiset pariovet kirjastoon. Kirjaston seinät on tapetoitu hopeanhohtoisella pystyraitatapetilla. Lattialaudat on käsitelty tummanruskeaksi. Ikkunan edessä on pähkinänsävyinen vanha työpöytä, joka löytyi antiikkiliikkeestä. Sen kannen kulunut vihreä verka on vaihdettu uuteen. Pitkät tummanpunaiset samettiverhot laahaavat melkein lattiaa, jolla on itämainen matto samaa verhojen tummanpunaista sävyä. Oikeanpuoleisen seinän vierustalle on sijoitettu tummanruskea muhkea nahkasohva ja sen edessä on paksujalkainen pähkinäpöytä. Sohvan takaseinälle Anni haluaa ison maalauksen, jossa on massiiviset kultakoukeroiset kehykset. Sellaista ei ole vielä löytynyt tiiviistä etsinnästä huolimatta.

Vasemmalla seinällä on kuusiosainen kirjahylly. Se on pähkinänväriseksi petsattua koivua. Alaosa on kokonaan laatikostoa. Sinne on helppo sujauttaa lehdet ja muu epäesteettinen tavara näkymättömiin. Kun hyllyn baarikaapin klaffioven aukaisee, syttyvät kaappiin valot ja pullojen sisältö välkehtii kutsuvasti.
Jokainen hylly on varustettu lasiovin. Anni halusi, että kirjat ovat pölyltä suojassa. Alimmille hyllyille on sijoitettu viihdekirjallisuus. Kirjat jäävät siellä sopivasti katsojan katseen ulottumattomiin. Anni ei halua, että viihdekirjallisuus leimaisi hienon kirjaston ilmapiiriä.

Hyllymetrejä on paljon, niiden täyttämisessä oli paljon vaivaa. Anni löysi antikvariaatista muutamalla eurolla ruskeaselkäisiä kymmenosaisia tieto- ja historiakirjasarjoja. Kirjat täyttävät kauniisti katseen korkeudella kirjahyllyä. Antikvariaatissa Anni huomasi, että kirjaston värimaailmaan sopivat hienosti tummanpunaisin ja vihrein selkämyksin varustetut kirjat. Niistä Anni valitsi parhaiten säilyneet yksilöt. Kirjahylly näytti nyt melkein täyteen ahdetulta ja arvokkaalta. Ylimmälle hyllylle Anni asetteli numerojärjestyksessä House & Garden lehdet.
Kirjarivistöjä keventämään hän sijoitti vielä kristallimaljakkokokoelmansa.

Kirjahyllyn eteen sijoitettiin nahkanojatuoli lukutuoliksi ja sen viereen jalkavalaisin, jonka varsi on tumma kierrebarokkia ja hapsureunainen varjostin kullanhohtoista kangasta. Tähän tuoliin ei ole vielä istuuduttu lukemaan kirjoja. Sitten joskus, kun on aikaa, luen kirjoja Anni ajatteli.

Anni esitteli vierailleen ylpeänä kirjastoa. Vieraat ihalivat hienoa vanhanajan henkeä huokuvaa ja kultturellia ilmapiiriä. Iltaisin kirjastoon sytytetään valot isoon kristallikruunuun. Kruunussa on kaksitoista lamppua ja niiden valo välkehtii sateenkaarivärein hiotuissa kristalleissa.

Kuva ei ole Annin kirjastosta, vaan täältä.

18 kommenttia:

 1. Annin lukemattomat kirjat olivat onneksi antikvariaatista hankittuna jonkun lukemia. Huonekaluliikkeiden kirjahyllyjen kirjat saattavat olla pelkkiä pahvikuoria, näön vuoksi laitettuja, vähän niinkuin Annin kirjasto.

  Anniin on helppo samaistua. Minun 'kirjastoni' on muutaman käytön jälkeen vaateripustimiksi muuttuvat kuntoiluvälineet: crosstrainer, abs-masiina (ihan totta :D) ja kuntopyörä. Jossain lojuu myös vinyylisiä käsipainoja ja trampoliini.

  VastaaPoista
 2. HIeno kirjasti Annilla, kunhan vielä ehtisi niitä kirjoja lukemaankin...Hyvä tarina!

  VastaaPoista
 3. hoover,
  Sinun "kirjastosi" pitää kunnon korkealla ja lihakset kiinteinä.
  Hieman hienoa, enemmän hyötyä kuin Annilla - kirjastostaan.

  Voisihan Annikin yhdistää kirjastoonsa tramboliinin ja käsipainot. Kristallikruunun loiseessa on hienoa hypähdellä vaikka kattoon saakka. No tietysti se esteettisyys ja kultturelli ilmapiiri kärsisi.

  VastaaPoista
 4. Yaelian,
  Pitäisikö Annille ehdottaa tuota tramboliinia ja käsipainoja, kun kirjojen lukeminen ei kovin kiinnosta.

  VastaaPoista
 5. joo, minullakin aina ollut tuo oma kirjasto haaveena, nythän se on, mieskin suuri lukija ja kirjoista tykkää.

  VastaaPoista
 6. Oma kirjasto ja juuri tuollainen Annin kuvaama olisi haaveenani. Nyt kirjat pölyttyvät useammassa Lundia-hyllyssä kun ei ole varaa eikä tilaa muuhun.

  VastaaPoista
 7. Kutkuttavan makeasti osaat pitää lukemisen poissa kirjastosta. Mainio pakina, pidin.

  VastaaPoista
 8. Kirjastot ovat täynnä tarinoita. Erilaisia. Hieno kuvaus.

  VastaaPoista
 9. Hannele,
  Kotikirjasto on mieluisa paikka, kun perheessä on kirjojen lukijoita

  Bullukat,
  KIrjahylly on oikein hyvä ja lasit paikallan pölyltä suojaamassa, mutta Annilla ei taidettu kovasti lukemiseen paneutua.

  utukka,
  Joskus vain käy todellakin niin, että itse kirjasto osoittautuu pääasiaksi ja kirjat ovatkin vain osa sisustusta.

  isopeikko,
  Kirjaston seinät kätkevät sisälleen sekä lukijoita että sisustajia. Anni oli sisustaja.

  VastaaPoista
 10. Olipa mukava tarina. Anneja on varmaan paljon, joita ei oikeasti kiinnosta kirjat eikä lukeminen, vaan status. Pitää olla hienoa ja kallistakin. Yks hailee lopulta koko kirja, kunhan on prameat kannet ja ehkä nobelistikirjailijan kirjoittama.

  VastaaPoista
 11. Tarkasti kuvailtu kirjasto yksityiskohtineen sai nenäni tuntemaan kirjojen tuoksun. Kirjojen maailmaan on helppo pujahtaa, sääli vain ettei Annia kiinnostanut houkuttava yhdistelmä nahkasohva ja kirjat.
  Hienosti kerrottu!

  VastaaPoista
 12. aimarii,
  Sitä minäkin ihmettelen, että ensin kalliit puitteet ja sitten pääasia puuttuu tai on sivuseikka. Näinhän se joskus jossain tapahtuu.

  Kaanon,
  Niin, Anni halusi vain kirjaston, jota voi esitellä vieraille. Sääli.

  VastaaPoista
 13. Annin kirjastoja on varmasti monessa kodissa vieläkin. Minäkin olen aina haaveillut isosta kirjastohuoneesta, takka tai viilennin, lepotuoli jne..mutta nyt tietskarien aikaan sille ei ehkä olisi tarpeeksi käyttöä...haluaisin nimittäin myös lukea ne kirjat.
  Tuo kuvan kirjahylly on kyllä melkoinen elementti, ihan näyttävä voisi olla jollain hyvällä paikalla, mutta voin vain sääliä raukkaa joka joutuu pölyjä pyhkimään, paitsi jos se on umpio..

  VastaaPoista
 14. Sirokko,
  Kirjastosi kuulosti houkuttelevalta takkatulineen. Kyllä minä myös viihtyisin kirjastossa, mutta kirjoja lukien.

  Kuvan kirjahyllyssä ei ole taustaseinää ei siis nurkkia, joten pölyjen pyyhkiminen sujuu imurilla sipaisten.

  VastaaPoista
 15. Hieno kuvaus millainen Annin kirjasto on. Pidin!

  VastaaPoista
 16. oh-show----
  Kiitoksia.

  jip,
  Kiitoksia vierailustasi.

  VastaaPoista