perjantai 29. toukokuuta 2009

Uskollinen pihavieras

Joka ilta siinä kahdeksan aikaan lennähtää pihalle tuttu kasvo. Se aloitti vierailut jo viikkoja sitten. Näin sen hyvin, lehtiä ei ollut silloin vielä puissa, vasta silmut. Ensimmäisellä kerralla hätkähdin, kun se oli niin iso. En ollut tottunut sen kokoisiin. Muut ovat paljon pienempiä. Tänään se piipahti päivällä ihan nopeasti vain. Istahti pihalle. Kun käänsin pääni ja otin askeleen, se lähti.

Sillä on nimikkopuut, joihin se lentää. Se tulee raskaasti lentäen eteläsuunnasta. Kolmessa puussa se käy istumassa. Viimeisen puun näen työhuoneen ikkunasta. Siinä se istuu hetken. Nostaa siipensä ja lehahtaa pohjoiseen päin.

Lukuisia kertoja olen yrittänyt kuvata sitä. Aina olen ollut liian myöhässä. Erään kerran onnistuin näppäämään suttuiset kuvat. Anteeksi kuvien taso.
Myös harakka aloitti samaa kierrosta muutama viikko sitten. Sillä oli aina sama puu, johon se lensi illalla viivähti hetken ja jatkoi matkaansa. Nyt näyttää, että se on luovuttanut ja jättänyt iltalenkin yksin tälle vakituiselle vierailijalle.

Tänään vieraamme on vähän myöhässä. Se ei ole suhahtanut pihan läpi raskain siipien lehahduksin. Vieraamme on naaras fasaani. Toivottavasti se ei ole joutunut kenenkään ruokapataan.

12 kommenttia:

 1. Ihanko totta että vieraanne on naaras fasaani. Se ei yleensä lennä puissa, vaan liikkuu yleisemmin maantasolla.
  Minusta vieraanne on sepelkyyky.
  Vai oliko tarinasi satu?
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Hieno vieras siellä teidän puissanne liikkuu.Minäkään en tiennyt että fasaanit tuolla tavoin liikkuvat puissa;suurensin kuvia ja katsoin ja ihmettelin.

  VastaaPoista
 3. Mukava lintuystävä sinulla.Meidän pihalla touhuaa nyt västäräkki, sillä on pesä räystään alla. Joku Turussa tykkää syödä lintuja, kun lintutalon syötävät linnutkin oli varastettu. Hui, kamalaa.

  VastaaPoista
 4. Linnuillakin on oma kulkureittinsä ja reviirinsä. Käykö fasaani tervehtimässä sinua?
  Kottarainen on perustanut perheen pihassamme olevaan pönttöön. Ahkeraa hyörinää olen seurannut jo monta viikkoa.

  VastaaPoista
 5. Upea tuo ylimmäinen siluettikuva linnusta, tai oikeastaan kuvan kokonaisuus.

  VastaaPoista
 6. marjamatilda,
  Tarkistin tuntomerkkejä wikipediastakin, jossa kerrottiin, että naaras lentää alhalla puiden alimmille oksille yöpuulle. Se on aika iso, kuvat ovat huonot. Sepelkyyhky on pyöreämpi ja pienempi. Tämä on pitkulainen soikio. Päässä ei ole valkoista täplää ja kyljet ovat ruskean kirjavat ei kuin sepelkyyhkyllä tasainen väritys.

  Tiedä sitten mikä on, itsekin ihmettelin. Mukava tuttavuus kuitenkin.
  Tarina ei ole satu, kuvat otin sitä varten tai sain otettua, että olisi dokumenttia. Muuten suomalainen ei uskoisi.

  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 7. Yaelian,
  Minullekin tämä on yllätys ja sepelkyyhkyksi en sitä oikein voinut yhdistää.
  Ukkofasaanihan täällä on kulkenut aikaisesta keväästä lähtien. Joku kevät kuvasinkin sen, viime keväänä.

  Unelma,
  Sitä pitää ihmetellä, jos lintutalosta ovat kadonneet. Taisi siinä olla katto, etteivät haukat ja pöllöt pääse käsiksi.

  Kaanon,
  No naarasfasaaniksi olen kokonsa ja värityksensä puolesta sen nimikoinut ja se lentää matalalla ja istahtaa myös maahan.

  Pekka,
  Kuvat ovat todella huonoja, alkavassa iltahämärässä ilman kaukoputkea (jota minulla ei ole) otettu. Mutta varmistamiseksi, ettei sadulta kuulosta.

  VastaaPoista
 8. Meidän Sepe on käynyt teillä kyläilemässä. Miksi et ottanut viestiä jalasta, minkä laitoin :-D

  Sepelkyyhky siis pihassanne käy, sama lintu mikä käy meillä uimassa. Sepelkyyhky on juuri tuollainen pitkä kapea, kesy kyyhky on pullea. Eikö ole aika iso humaus, kun se lähtee lentoon?

  VastaaPoista
 9. uuna,
  Onko se sittenkin Sepe. Katsoin miltä sepelkyyhky näyttää kuvassa ja tällä Sepellä ei ole siniharmaata. Se on kauttaaltaan ruskeankirjava.
  Totta kun se lähtee lentoo, kuuluu raskas humahdus. Tuntuu kuin se ei jaksaisi kovasti lentää.

  Tänäänkään sitä ei näkynyt.
  Voi kun saisi siitä hyvät kuvat.

  VastaaPoista
 10. Mielestäni lintu puussa on sepelkyyhky: siluetti, istuu oksanläheisesti (lyhyet jalat) vatsa oksaa vasten,varsin ohut oksa,kestäisikö kanalintua fasaania),joka istuisi "seisovin" jaloin (korkeat jalat).Meillä pesii sepelkyyhkypari pihapuussa ja on tullut seurailtua niiden touhuja.
  Kuvasi on tunnelmaltaan hieno, salaperäisyys "verhoaa" linnun olemusta, siksikinkö tahtoisi jättäytyä anonyymiksi...
  RV.

  VastaaPoista
 11. Kiitoksia tunnistamisesta. Olen nyt täysin vakuuttunut, että iso sepelkyyhky se on. Se oli niin ruskeankirjava, että ei lintuharrastajana on päästään pyörällä. Siis en tod ole lintuexpertti.

  Mutta maassa olen tainnut tavata naaras fasaanin. Pitää vain saada siitä kuva.

  VastaaPoista