perjantai 28. maaliskuuta 2008

Liedetön ruuanvalmistusstrategia

Kun kotiuduin työmaalta kotiin, kuljin ensimmäiseksi keittiöön. Siellä näytti juuri siltä kuin olin odottanutkin. Kaikki oli viety ainoastaan kylmäkeskus oli pyynnöstämme jäänyt toistaiseksi. Sekin viedään ensi viikolla. Seinät olivat riisutun rosoisen paljaat poislähteneiden kaappien alta.


Arkistokaappien päällä olevista astiapinoista on todella helppo valita haluamaansa. Ei turhaa penkomista ja etsimistä kaiken näkee yhdellä silmäyksellä. Mitä teen astioilla, jos ruuanvalmistuksesta puuttuu liesi. Retkielämää olin suunnitellut toteuttavani. Meillä pirisi puhelin, joka muutti suunnitelmat. Huomenna on tulossa vieraita. Tuttavapariskunta lähtee viikonloppumatkalle ja poikkeaa meillä lauantaista maanantaihin. Nyt on aloitettava liedettömän keittiön strategia vieraiden kestitsemiseen.
Kaappien kätköistä tyhjensin ruuanvalmistukseen sopivia välineitä, pölyttyneitä, unohtuneita ja harvoin käytössä olleita. Näiden kapistuksien mukaan määräytyvät tarjottavat.


Ensimmäisen löytö oli voileipägrilli. Se ostettiin aikoinaan hetken mielijohteesta. Kyllä sitä silloin tällöin käytettiinkin voileipien tekoon, mutta pitkään se on ollut jo käyttämättömänä.
Lauantai-illaksi siinä valmistuvat klassiset lämpimät voileivät, joiden välissä on kinkkua, juustoa, tomaattia ja ananasta.


Leivänpaahdinta on käytetty säännöllisemmin. Siinä on lämmitetty karjalanpiirakat ja paahdettu leipää. Ruokalaji numero kaksi ovat karjalanpiirakat keitettyjen munien kera. Munat kypsyvät vedenkeittimessä loistavasti. Lämpimät paahtoleivät, joiden päälle nostetaan savulohi-, fetajuusto- ja mätitahnaa sekä ryytirahkaa, maistuvat jo nyt kielenpäällä.


Micro on ollut käytössä lähinnä pakasteiden sulatuksessa, nyt siinä valmistetaan ruokaa.
En ole koskaan kypsentänyt perunoita microssa, nyt aion tehdä sen. Onneksi microa ei ole vielä viety. Tallennan microperunoiden reseptin tähän.

Uuniperunat microssa
Halkaise perunat pituussuunnassa ja aseta ne vadille. Ripottele päälle aromisuolaa ja paprikajauhetta. Kaada tilkka vettä vadille. Kypsennä täydellä teholla n 8 minuuttia.
Uuniperunat tarjotaan katkarapu-, anjovis- ja kinkkutäytteen kera.


Vohvelirauta on ollut meillä jo kauan, vähäiseksi sen käyttö on jäänyt. Nyt se pääsee toimimaan. Siinä valmistuvat vohvelit jälkiruuaksi. Pakasteesta soseutetaan mansikoita ja vadelmia ja nokare kermavaahtoa päälle.
Vohveliraudan päällä on unohduksissa ollut munakello. Nyt sillä mitataan kananmunien oikea keittoaika.


Kahvinkeitin Moccamaster saa jatkaa palveluksiaan uudessa keittiössäkin. Kahvinkeitto ei tuota ongelmaa se valmistuu saman kaavan mukaan entiseen tapaan.

Vielä sekoitetaan tuoreet salaatit, siihen ei tarvita keittovälineitä. Kauppalista on paras tehdä, että viikonloppuruokien tekemiseen on kaikki tarvittava. Onneksi on pöytä, josta herkut nautitaan.

7 kommenttia:

  1. Voileipägrilli näyttää ihan kelloradiolta, älä kysy miksi ;)

    Täälläkin tehdään sumpit Mokkiksella ja hyvää tulee!

    VastaaPoista
  2. No niinhän näyttääkin. Kansi auki vain ja leivät sisään, kansi kiinni ja napsautus. Kas kummaa kohta leviää herkullinen tuoksu typötyhjään keittiöön.

    Moccis on uskollinen palvelija meilläkin. Huomasin että kaapista löytyi prässikahvinkeitin. Mitä jos keittäisi lattea, tai jotain muuta erikoisjuttua prässikeittimellä.

    VastaaPoista
  3. Siinä sitä joutuu mielikuvitus koetukselle:) Vesi ja sähkö sentään tulee, ei ihan tarvitse metsäläiselämään ryhtyä.

    VastaaPoista
  4. Ihan naurattaa täällä, että kuinka paljon erilaisia vekottimia meidän kaikkien kaapeista tänä päivänä paljastuukaan...

    VastaaPoista
  5. Hätä keinot keksii. ;))) Onneksi tänäpäivänä on monenlaisia vempeita, jotka joskus edes osoittautuvat käyttökelpoisiksi. Minäkin päräytin toissailtana pirtelöt koristeena olevalla Kitchen Aidin blenderillä. Mies oli tipahtaa sohvalta kun sanoin että tarjoilenpa pirtelöä. Ei se kone ollutkaan homeessa :))) Jospa sitäkin tulisi oikeasti käytettyä välillä, kalliskin oli.

    VastaaPoista
  6. Eikö sillä voileipägrillillä voisi tehdä jauhelihapihvejä? Semmosia ohkaisia? Tai makkarapihvejä, haa? coleslawta ja mikroperunaa! Kyllä kai nyt vieraatkin ymmärtävät, ettei teillä ole nyt hellaa, hyvänen aika. :D

    VastaaPoista
  7. inkivääri,
    noh keittiössä ei ole enää sähkö, törröttävät johdot seinässä, kylmäkeskukseen on johdettu virtaa roikalla. Vettä saadaan kylppäristä.

    magi,
    yllättäviä löytöjä on tullut ja vielä lisääkin

    malia,
    vai sai Kitchen Aid töitä, sehän sopi varmaan nautiskelijalle

    krisu,
    tosi on jauhelihasta voisi valmistaa voileipägrillissä pihvejäkin.
    En viitsinyt lotrata taikinoiden kanssa, kun olisi pitänyt jatkuvasti juosta vessaan käsien pesulle. Se ratkaisi valinat.
    Vohvelitaikina on asia erikseen, siinä ei tarvita käsillä lotrausta.
    Olipas hyviä vohveleita, saivat kiitosta kaikilta.

    VastaaPoista