sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Ennen vaarila, nyt pappala

Vaarit asuivat komeissa pohjalaistaloissa samassa taloudessa poikansa perheen kanssa. Papoiksi ei heitä kutsuttu. Vaari-nimitys oli muotoutunut ruotsinkielen farfarista. Toinen vaari asui valkoisessa ja toinen punaisessa pohjalaistalossa, molemmat talot joen rannalla. Talot olivat lujaatekoa, punahonkaa, mittasuhteet maalaismaisemaan sopivat. Taloja ei ole enää. Ne on purettu, punahonkahirret on myyty kaupunkeihin rakentaville. Heille pohjalaistalojen hirret ovat kelvanneet. Vaarit ovat muuttaneet vuosikymmeniä sitten taivaaseen. Pohjalaistalojen paikalla on matala, moderni tiilitalo.

Muuttovirta jatkuu, kun entistä nuorempana jäädään eläkkeelle. Ellei muuteta hautausmaalle, muutetaan kirkonkyliin tai läheisiin kaupunkeihin. Palvelutaloihin, omiin yksiöihin ja huonokuntoisimmat vanhainkoteihin. Enää ei jäädä asumaan poikien perheisiin. Vaarit ovat nyt toimettomia pappoja, joilla elämä on takana ja vielä vähän on edessä.

Papat tapaavat muita pappoja kirkonkylien huoltoasemien baareissa, nykyään nekin ovat jo ravintoloita. Kaupunkien kokoontumispaikkoja ovat markettien kahvilat, 24h-huoltoasemien ravintolat ja kesällä kauppatorin ulkoilmakahvilat. Nämä ovat pappojen lailla ajattelevien pappaloita. Vahinko vain, että seurueeseen eivät voi liittyä lastenlapset eivätkä naiset.

Papat tietävät kaikesta kaiken. Kaikkeen löytyy paras ja oikea ratkaisu. He muodostavat kunnallispolitiikan varjohallitukset ja eduskunnan pikkuparlamentit. Jos papat  päättäisivät, Suomen asiat olisivat oikealla tolalla. Ongelmat olisi ratkaistu ja eläisimme Onnelassa.

Pohdittavana ovat kulloisenkin sesongin mukaiset urheilutapahtumat. Jos pappojen tieto ja taito otetaan käyttöön, ei ole dopingongelmia. Suomi menestyy lajissa kuin lajissa. Meille kannetaan olympialaisista kultamitaleja, maailmanmestaruudet voitetaan niin jääkiekossa kuin mäkihypyssäkin.

Papat ovat asiantuntijoita myös julkkisten ongelmissa, ihmissuhdeasioissa. Monet avioero- ja tappelunujakat jäävät syntymättä. Huumeongelmaa ei ole. Avioerojen määrä putoaa puoleen.
Vain jos papat saisivat päättää.
Työttömyys poistuu yksinkertaisesti kertaheitolla, työllisyys on sataprosenttista. Kaikilla nuorilla on töitä. Opiskeluajat kutistuvat muutamaan vuoteen. Nuoret, vastavalmistuneet maisterit, saavat heti koulutusta vastaavat työpaikat. Työmarkkinat ja vienti vetävät. Yrityksiä johdetaan oikealla tavalla.
Metsät hoidetaan oikeaoppisesti, pelloilla lainehtii vilja, navetassa ammuvat onnelliset lehmät ja vapaat kanat munivat maistuvia munia joka päivä.
Ylisuuret eläkkeet on tasattu pieniin eläkkeisiin. Kas kummaa, kaikki elävät eläkkeellään ilman yhteiskunnan tukea.  Johtajien optiot käytetään terveydenhuollon parantamiseen. Kaikki pääsevät heti tarvittaessa erinomaiseen hoitoon. Elinikä pitenee ja papatkin nuortuvat.

Pyörät eivät jää enää ulos yöksi. Kunnallispolitiikkaan pyrkivälle ehdoton edellytys on, että pyöriä ei jätetä ulos ja omat raha-asiat ovat kunnossa. Sama koskee myös eduskuntaan pyrkiviä.

Näin viisaita ovat papat, joilta valta on viety ja asiantuntemus jätetty käyttämättä. Kun kuljet pappalan ohi, pysähdy ja kuuntele. Siellä rakennetaan parempaa maailmaa.
*********

18 kommenttia:

 1. Siellä se elämän viisaus ja kokemus on tiiviissä paketissa. Eikä taida ketään kiinnostaa...

  VastaaPoista
 2. Kerran olen käynyt aamukahvilla Jyväskylän torilla ja kuunnellut yhden paikallisen pappaparlamentin maailmanparannusta. Ja niin siinä tosiaan pantiin maailmaa järjestykseen. Kaikki ongelmat ratkaistiin!

  VastaaPoista
 3. Voi, niin ihana pakina ja niin totta. Kotikaupunkini pappala oli ennen EuroMarketin käytävällä, sitä kutsuttiin europarlamentiksi, ei taida enää olla koko kauppaa, ei ainakaan sillä nimellä. Papatkin ovat tainneet välillä vaihtua, ehkä koko pappala muuttanut muualle.

  VastaaPoista
 4. Hersyvän ihana pakina ja sitä paitsi tottakin.
  Vasta juttelin erään papan kanssa, joka joutuu ajamaan 30 kilsaa yhteen suuntaan, kun on juttuseuraa vailla. Hän köröttelee maaseutupitäjän linja-autoaseman kahvilaan turisemaan muiden yksinäisten kanssa.

  VastaaPoista
 5. isopeikko,
  Sehän siinä onkin, että ei kiinnosta. Mutta onpahan papoilla mukavaa jutustella seurassa.

  Katriina,
  Se ei ole kovinkaan vaikeaa se ratkaiseminen, varsinkin pappalaa kuunnellessa kuulostaa hyvin helpolta. No heillä on ne keinot.

  Sirokko,
  Pappalan väki vaihtuu, osa lähtee taivaaseen ja osa ei jaksa enää liikkua. Mutta tilalle on uudet papat heti tulossa. Perunne jatkuu ja maailma paranee.

  aimarii,
  Mukavia nämä papat, kokoontuminen yhteen on hyvää terapiaa yksinäisyyteen.

  VastaaPoista
 6. Entisessä kotikaupungissa tällaista pappaparlamenttia kutsuttiin viisastenkerhoksi. :)

  VastaaPoista
 7. Voi että. Aika haikeeta kyllä.

  Vaari on minullekin se ainoa oikea sana, ei (etäinen) isoisä eikä (ruottalainen) pappa.

  Mä kyllä tahtoisin ehdottomasti kuulla jotta miten papat kaikki noi ongelmat ratkovat??!! Voisitko paljastaa :)

  VastaaPoista
 8. Kauan kesti ennen kuin löysin puolueen mitä äänestän. Puolueen nimi on 'pappala'. Pysähdyn. Kuuntelen. Valaistun. Kyllä, kaikki järjestyy, kun papat pistävät tuulemaan. Raikasta on. Tulevaisuus on mahdollisuus, ei enää mörkö ja uhka, kiitos pappojen viisauden ja kyvyn toimia yhteiseksi hyväksi.

  Miten uusi puolue perustetaan :). Olen esijäsen jo nyt.

  VastaaPoista
 9. No, mä voin kanssa heti liittyä siihen samaan puolueeseen Lastun kanssa.
  Mulla meinaan kanssa vähän sama ongelma, etten tiiä, ketä äänestäisin...
  Mutta jos nämä papat laittavat kaiken kuntoon, niin olen jonossa mukana ihan takuustikkin!
  Tosi hieno pakina!

  VastaaPoista
 10. Porin torin pappalaa kutsuttiin jo kauan sitten Toriparlamentiksi. Pari vuotta sitten torille pystytettiin kolmen papan patsas, Toriparlamentti. Yksi papoista seisoo siinä päällään...

  VastaaPoista
 11. Papat ovat viisaita!
  Ai miten hienosti kerrottu tarina. Taitaa joka pitäjässä olla oma pappojen parlamentti?

  VastaaPoista
 12. Unelma,
  Viisasten kerho-nimityksen olen myös kuullut.

  Kutuharju,
  Yritän selvittää miten se tehdään eli asiat kuntoon. Mutta yksi ongelma on vain se, että naisena minun on erittäin vaikea ujuttautua pappojen joukkoon.

  Lastu,
  En ole perustanut koskaan puoluetta, mutta papat tietävät kyllä. Kertookohan ne sen ratkaisun minulle. Ilmoittelen hyvissä ajoin milloin puoluea on saanut rekisteröinnin :) Sitten..

  Papat ovat viisaita ja näsäviisaita, mutta niin hellyttäviä.

  Harakka,
  Täällä jo kolme tulevaa puolueen jäsentä. Tästä se pappala-puole käynnistyy. Ja kaikki asiat kerralla kuntoon.

  mm,
  Kyllä papat tarvittaessa seisovat vaikka päällään, että saavat äänensä kuuluville.

  Kaanon,
  Luulen niin. Ainakin lapsuuteni kirkonkylän Teboililla näyttää pappala olevan aina koolla kun muutaman kerran vuodessa siellä käyn. Osa näyttää kyllä aika nuorelta, mutta ikähän krtuu..

  VastaaPoista
 13. On se hyvä että papatkin joskus saavat äänensä kuuluviin.
  Meidän kunnassa on vuosia toiminut pappakerho.
  Sitä perustaessa päätettiin ettei mummoja huolita mukaan koska muuten papoille ei jäisi suunvuoroa ollenkaan.
  Se on ollutkin tosi suosittu kerho.

  Pappakerhot kunniaan!

  VastaaPoista
 14. Famu falsetissa,
  Kaikki kunnia papoille. Kerho pitää papat virkeinä.

  Mk,
  Voisi käydä niin, että mummot tukkisivat pappojen suut heti alkuunsa. eikä siitä sitten mitään tulisi. Jäisi nämä yhteiskunnan asiat
  parantamatta.

  VastaaPoista
 15. Sitten kun vihdoin tietää kuinka maailma muuttuisi paremmaksi, niin kukaan ei enää kuuntele. Aika surullista :-( Onneksi edes toisten pappojen kanssa voi viisautensa jakaa.

  VastaaPoista
 16. Demetrius,
  Niin se on käynyt. Onneksi on papoilla kaverinsa ja maailmanparantaminen jatkuu.

  VastaaPoista