perjantai 9. huhtikuuta 2010

Pensseli vinoon, suoraan ja...

Taiteilija Piiroinen on perfektionisti, hyvin tarkka ja pedantti mies. Maalaukset sommitellaan viimeistä piirtoa myöden tarkasti ja symmetrisesti. Kuvioiden ääriviivat ovat suoria. Käsi ei saa täristä eikä maali valua. Kaiken pitää olla täsmällistä ja oikeaa sävyä. Siveltimen vedot juuri oikeilla vahvuuksilla vedetty ja pinnat tasaisen viimeistellyt.

Pensseli on taiteilijan tärkein työväline. Ei riitä, että sillä vedetään maalia taulun pintaan, sitä käytetään myös apuvälineenä aiheen hahmottamisessa luonnokseksi. Taiteilija Piiroisella pensseli on aina mukana menipä hän minne tahansa. Koskaan ei voi tietää milloin sopiva aihe odottaa maalaajaa. Jopa kauppojen vihannestiskillä hän ottaa pensselin taskustaan. Hän mittailee vaivihkaa kurkkujen käyryyttä tai voisi ehkä sanoa suoruutta, tomaattien tasakylkistä pyöryyttä ja melonien sopivaa pulleutta. Hänellä on ollut pitkään mielessä kasvistaulun maalaaminen. Vielä hän ei ole onnistunut löytämään sopivan suoria kurkkuja.

Taiteilija Piiroinen on jo jonkin aikaa seurannut Myllysillan tilannetta. Maaliskuulla hän kuuli uutisista, että Turun Myllysilta on notkahtanut. Kiinnostus heräsi tänä aamuna. Hän höristi korviaan. Turusta uutisoitiin, että Myllysilta puretaan ja 5,6 miljoonalla eurolla rakennetaan aivan uusi silta. Kolmiaukkoisena kuin tämä nykyinenkin. Nyt aloitetaan välittömästi vanhan sillan tukeminen, että se ei romahda Aurajokeen. Nuori silta vielä on vain 35-vuotias, uuden sillan käyttöajaksi lasketaan komeat sata vuotta.
Näin on päättänyt Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta  esittää Kaupunginhallitukselle. Taiteilija Piiroinen lähti oitis sillalle. Nyt jos koskaan hän ikuistaisi sillan maalaukseksi. Muistoksi turkulaisille. Silta, joka notkahti vuonna 2010, on maalauksen arvoinen.

 Myllysilta näyttäytyi taiteilijan eteen harmaana, hieman surullisena. Aurajoki sen alla virtasi vuolaan sameana, mutta vapaana jäät jo menettäneenä. Taiteilija otti taskustaan taas tutun pensselinsä. Kohotti sen silmiensä eteen. Tiiraili pensselin yli, käänsi hieman vinottain. Mittaili notkahduksen astekulmaa suhteessa sillan pituuteen. Pensseli kääntyi suoraan, vinoon ja vaakaan. Taiteilija pudisti päätään. Ei, ei tästä tule kerrassaan mitään. Tämähän on kaarisilta, mutta ei mikään rakastavaisten kaarisilta, josta ihaillaan tähtitaivasta ja kuutamoa. Kaari on väärinpäin. Tai eihän se ole kaari vaan notko. Notkosilta ei saanut pedantilta taiteilijalta hyväksyntää tulla ikuistetuksi.

Taitelija Piiroinen päätti. Palaan Myllysillalle uudelleen, kun uusi ja uljas silta on valmis. Uutisoinnin mukaan sen pitäisi olla valmiina heinäkuussa 2011. Näemme silloin  taiteilijan mittailevan siltaa pensseli mukanaan.

 ********
Kuva ts.fi

15 kommenttia:

 1. Hauska pakina! Taiteilija joutuu vielä kauan odottelemaan uutta sillan valmistusta,jotta pääsee sitä maalaamaan..

  VastaaPoista
 2. Olipas pedantti :) Vaan sellaisia taitaa olla, niillä on vaikeinta aina itsensä kanssa. Luulee peikko. Lysti kirjoitus.

  VastaaPoista
 3. Heh, hauska luonnekuvaus paljastui pakinastasi, näinkin pedanttisia saattaa tosiaan olla. Kiva kirjoitus!

  VastaaPoista
 4. Eipä syntynyt mestariteosta sillasta.
  Olisi taiteilijan pitänyt hieman irrotella!

  VastaaPoista
 5. Yaelian,
  Yli vuosi siihen menee ennenkuin silta on valmiina. Ellei sitten tapahdu uutta käännettä, asiahan menee hallitukselle ja sitten valtuustoon.

  isopeikko,
  Täydellisyyden tavoittelu on aina vaikeaa, suurpiirteisyyttä niin onnistuisi helpommin.

  Sirokko,
  Kiitos ja kyllä noita pikkutarkkoja taiteilijoistakin löytyy. Kaikki eivät ole ekspressionisteja.

  SusuPetal,
  Ei tiedä, jos vaikka vuonna 2011 syntyisi uudesta sillasta. Suurpiirteisyys olisi auttanut nyt.

  VastaaPoista
 6. Kiinnostuneena olen seurannut turkulaisten siltamurheita. Kallis juttu tuosta kovanonnen sillasta tuli.
  Kiva pakina siitä syntyi osaavissa hyppysissäsi.

  VastaaPoista
 7. Hassu aihe tuo "Vino pensseli" - loistavasti toteutit! Tunnistin hiukan itseäni tuossa taiteilija Piiroisessa:)

  VastaaPoista
 8. Onneksi Taiteilija Piirosen apuri otti kuitenkin kuvan vanhasta sillasta. Jos vaikka kuitenkin Piirosen mieli muuttuu, ja kuva syntyy yhdessä uuden sillan kanssa.

  Hauska pakina!

  VastaaPoista
 9. Hauska pakina: jo ensimmäinen lause paljastaa sisäisen ristiriidan. Pedantin perfektionistin saattaa olla vaikea ylipäätään löytää tarpeeksi täydellistä ikuistettavaa, epätäydellisyys kun on elämän ja luonnonkauneuden suola.
  Kamera on kuitenkin kauniisti tallentanut kohteensa.

  VastaaPoista
 10. Unelma,
  Kiitos. Kannattaisi rakentaa kerralla kunnollista ja kestävää, mutta näissä julkishallinnon rakentamistouhuissa harvoin jostain syystä onnistutaan. Toivottavasti nyt onnistuu uusi silta.

  Rita,
  Kyllä näitä piirteitä löytyy ainakin ripauksen veraan aika monessa.

  Anskukka,
  Eipä taida Piiroisen luonne sallia sillan notkahdusta maalaukseen. Mutta ehkä uusi silta sitten.

  Ina,
  Luonnonvoimilta on turha odottaa täydellisyyttä. Se on poikkeus ja sääntö on juuri se, että luonto kiemurtelee kuten tahtoo. Ja hyvä niin.

  VastaaPoista
 11. Olipas hauska pakina!
  Olet taitava kirjoittamaan, kiitos mieluisasta lukuhetkestä!

  VastaaPoista
 12. Insinööri ei takertunut vanhoihin ajatusrakennelmiin, että kaarisillan muka pitäisi aina kaareutua juuri ylöspäin. Maailma, Suomi ja Suomen Turku eivät kuitenkaan olleet vielä valmiita hänen ennakkoluulottomaan näkökulmaansa =)

  VastaaPoista
 13. Harakka,
  Kiitos, että luit ja pidit.

  Demetrius,
  Tosiaan voisihan Myllysilta olla notkosiltakin eli kaari totutusta poiketen. Siinä olisi autolla kiva kurvata kuin laakson pohjaan vettä viistäen.
  Mielikuvitusta vain, siitä se lähtee.

  VastaaPoista
 14. Terkut taiteilija Piiroselle. Näin hänet sieluni silmin pensseliään tiirailemassa ja kun millintarkka hän on, ei voi toimia vastoin luonnettaan ja niin aika antaa armahduksen kun notkosta sýntyy tulevana vuonna kaari uudenmoinen. Odotan hänen maalaustaan kiihkeästi :).

  Hienosti istutettu pakina ajankohtaiseen aiheeseen, kiitos.

  VastaaPoista
 15. Lastu,
  Piiroista kiehtoo uusi silta ja ehkä hän kelpuuttaa sen maalattavakseen.
  Se nähdään sitten 2011 - mahdollisesti.

  Kiitos kommentistasi.

  VastaaPoista