perjantai 11. joulukuuta 2009

Ritarinkukka - amaryllis


Olen ostanut ja saanut joulutervehdyksinä jo monen monena jouluaikana amarylliksiä. Valkoinen on suosikkini ja ostan niitä. Ensimmäinen amaryllis aloitti kukintansa  muutama päivä sitten. Ostin sen  ruokakaupan  vieressä olleesta kukkapisteestä viidellä eurolla.  Amaryllis on kauneimmillaan juuri avautumisvaiheessa.


Poistin ruukun, mullat ja pesin varovasti sipulin puhtaaksi. Korkeassa lasisessa kartiomaljakossa  kukkavana pysyy hyvin pystyssä. Yleisesti kuulee puhuttavan amarylliksestä. Sitä nimitystä käytän itsekin. Tutkailin hieman amarylliksen historiaa. Sieltä selvisi, että kyseessä on  Ritarinkukka, jota me jouluksi ostamme. Hieno nimi sekin. Lainaan tähän Kauppapuutarhaliitto ry:n sivuilta  nimi- ja historiatietoa. 
 

Amaryllis vai ritarinkukka?
Ritarinkukan ja amarylliksen nimitysten välillä on ollut sekaannusta pitkään. Ritarinkukka kuuluu amarylliskasvien heimon
Hippeastrum-sukuun, ja amaryllis saman heimon Amaryllis-sukuun. Kasvien alkuperäiset esiintymisalueet ovat myöskin pitkän matkan päässä toisistaan. Ritarinkukkien yli 50-lajinen suku on kotoisin Etelä-Amerikasta ja amaryllisten suku vastaavasti Etelä-Afrikasta. Luonnossa kasvavien kasvien ulkonäkö muistuttaa jonkin verran toisiaan, mutta nykypäivänä viljelyssä on lähinnä vain Hippeastrum-sukuun kuuluvia risteymiä eli ritarinkukkia.

Kasvitieteellisesti väärä ritarinkukan amaryllis-nimitys on tarttunut suomenkieleen ehkä siksi, että ruotsiksi ritarinkukka on amaryllis. Lisäksi 1800-luvulla kartanoiden sisäkasvina kasvatettiin aitoamaryllistä,
Amaryllis belladonna, jota nykyisin näkee vain harvoin. Kasvin suomenkielinen nimi taas on luotu kasvin latinankielisestä nimestä, joka tarkoittaa hevosmiehen tähteä.

Ritarinkukat saapuivat Etelä-Amerikasta Eurooppaan 1700-luvun alussa, jolloin uuttera jalostus käynnistyi. Nykypäivän ritarinkukka onkin useiden eri Hippeastrum-lajien risteytys. Jalostuksen tuloksena on syntynyt satoja eri lajikkeita, joista meillä jouluksi viljellään viitisenkymmentä. Punaisten lajikkeiden osuus on tänä jouluna noin 65 prosenttia, ja valkoisten määrä nousee vuosittain. Tänä jouluna valkoisia ritarinkukkia on kuutisentoista prosenttia kaikista Suomessa hyödetyistä ritarinkukista. Kerrottukukkaisten lajikkeiden osuus on myös kasvussa.Lunta ei  täällä ole edelleenkään. Ruoho vihertää pihalla. Tulee mieleen pitäisikö kaivaa ruohonleikkuukone esille ja hurauttaa vielä nurmikko matalammaksi.


Naapuri on kiinnittänyt jouluvalot omenapuuhun. Näyttää kauniilta, punaiset pikkuomenat ja kynttilät.  Huomenna kuvaan oman omenapuuni 12 kuvaa-photos-haasteeseen. Nähdään sitten.


Mukavaa ja jouluntuoksuista viikonloppua kaikille.

Täällä tuoksuu juuri nyt taatelikakku.

17 kommenttia:

 1. Taatelikakku, voi se on sitten hyvää, nam : )
  Minä olen aikeissa ostaa jouluksi valkean kerrotun amarylliksen. Jos sellaisia on vielä kaupan lähempänä joulua. Tai yksinkertainenkin käy : ) Tai voihan olla, että ostankin päähänpistona jotain ihan muuta ; )

  VastaaPoista
 2. Valkoiset amaryllikset ovat todella juhlavia. Upea kukka ja siitä se Joulu tulee :)

  VastaaPoista
 3. Heippa sulle.
  Minäkin ostin valkoisen amarylliksen..ja oma kukkani on juuri samassa vaiheessa kuin sun kukkasi..Annoin sen olla ruukussaan, ostin valkoisen saviruukun suojaruukuksi..Kaunis ja viaton...

  Taatelikakku on mun suosikkini, aion myös leipoa sen..laitan aina hirmusti taateleita!!
  Kivaa viikonloppua sulle!!

  VastaaPoista
 4. Nuuuh,ihan selvästi täällä meilläkin se tuoksuu, vaikka en ole tänään edes leiponut? Oikeesti meillä tuoksu taatelikakku!!!!

  Taatelikakku on munkin suosikkini,se tuoksuu niin joulultakin!
  Amaryllis on kaunis kukka, ja varsinkin valkoisena se on niin kaunis!

  VastaaPoista
 5. sariw,
  Minä ostan jouluksi useamman, voi olla, että ostan leikkonakin.

  lepis,
  Ritarikukka ja taatelikakku joulun klassikot. Ainakin meillä.

  hanne,
  Sielläkin samat asiat. Ovat monessa kodissa perinteisiä

  Harakka,
  Taatelikakku on niin mehevä. Ja jouluinen.
  Amaryllis valkoisena.

  VastaaPoista
 6. Peikkokin tykkää taateleista. Ja kukkien haistelusta :)

  VastaaPoista
 7. Olen kait kummallinen, kun en oikein ole ihastunut kukkiviin huonekasveihin. Blogistanian aikana on ajatukseni kuitenkin alkanut muuttua, kun olen nähnyt muiden ihanuuksia. Ties vaikka joku päivä minäkin hankin tuollaisen. On se niin hienon näköinen!

  VastaaPoista
 8. Tuo on kaunis ja juhlava yksilö. Minulla on kerrottu kukka, mutta pidän kyllä enemmän tuosta yksinkertaisesta amarylliskestä.

  VastaaPoista
 9. Valkoinen amaryllis on kaunis. Jouluna kun on niin paljon punaista se poikkeaa mukavasti. Minulla on uunissa suklaa-aprikoosikakku.

  VastaaPoista
 10. Yritin saada viime jouluista amaryllissipulia kukkimaan, en onnistunut. Taatelikakkua teen mummin reseptillä.

  VastaaPoista
 11. Mutta miksi valkoisia amarylliksia on niin harvoin kaupoissa? Punaisia vain näkee. Hyasinttini muuten alkoi selvästi kasvaa. Onnistunut kokeilu, siis!

  VastaaPoista
 12. Että vielä ruohonleikkuu jouluvalmistelulistalle;)
  Meillä on muutama sentti lunta.

  VastaaPoista
 13. isopeikko,
  Kakun maistelu ja kukkien haistelu, ne kuuluvat just nyt jouluodotuksiin.

  Kuusirannan emäntä,
  Kukkivia huonekasveja minulla on vain kliivia ja sekin kukkii kerran vuodessa. Eikä aina sitäkään.
  Mutta kukkivista sesonkikukista pidän, kuten joulu- ja pääsiäinen. Ja orkideoista aina.

  katriina,
  Minäkin pidän ns yksinkertaisesta amarylliksestä enemmän.

  Famu falsetissa,
  Kuulostaa herkulliselta tuo suklaa-aprikoosikakku. Laitapa ohje blogiisi.

  Unelma,
  Tänä jouluna en kukita, vaan ostan amaryllikset nuppusina.

  Maiku,
  Valkoisten määrä näköjään lisääntyy vuosi vuodelta, mutta punaiset ovat kyllä enemmistönä.
  Hyasintti kyllä kasvaa, kun vesitilkan saa ja kukintoaihiohan on jo valmiina sipulista lähteväksi.

  pioni,
  Voi olisipa täälläkin lunta. Toivon sitä.

  VastaaPoista
 14. Pidän kovasti valkoisesta amarylliksetä. Kaunis se on.
  Taatelikakkuun en ole oikein ikinä tottunut lapsena enkä nuorena ja nyt tarvis tehdä sitten erikoisversio(gluteeniton). En kuitenkaan pidä siitä niin paljoa, että tekisin, tuoksu siinäkin on kyllä hyvä.

  VastaaPoista
 15. Jo muutamina jouluina olen harrastanut valkoisia kukkia, joulutähtiä ja tulppaaneja. Pois punaisesta, kait sitä aikaisemmin tuli jo riittävästi punaisia jouluja vietetyksi.
  Äitini ja siskoni tekevät aina aivan ihania taatelikakkuja. Nytkin on äidiltä saadulla taatelikakulla herkuteltu. Olen kyllä itsekin onnistunut lähes yhtä hyvää leipomaan.

  VastaaPoista
 16. Eija,
  Taatelikakku jakaa varmaan mielipiteet ja mieltymykset.
  Joku ei pidä ollenkaan ja joillekin, kuten meille se on perinteinen joulukakku

  Rita,
  En tiedä johtuuko se lumesta, kun haluan valkoista sisällekin. Ulkona sitä ei nyt vielä ole.
  Taatelikakulla on pitkät perinteet.

  VastaaPoista
 17. Kaunis kukka ja kauniisti esillä juuri noin !!!!

  VastaaPoista