keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Katselin taivasta


Eilen taivas näytti hyvin kauniilta, väreinä sininen, pinkin ruusunpunainen ja lila. Ihastelin taivasta, mitä kaikkea se meille antaa. Valoa, vettä, tuulta, lunta, lämpöä.  Tällä hetkellä anti ei ole tasapainossa. Ilmaston lämpeneminen on tosiasia. Odotamme talvea entistä pidempään ja se on entistä leudompi ja lyhyempi. Tämä on vain pieni seikka sen rinnalla, mitä ilmaston lämpeneminen todella vaikuttaa kaikkialla maapallolla. Tämän olemme me aiheuttaneet ei ilmakehä, taivas. Kasvanut elintaso ja hyvinvointi kuluttaa energiaa. Energia taas aiheuttaa liikaa hiilidioksiidipäästöjä ilmakehään.  Näin ajattelen yksinkertaistaen.


Juuri tällä hetkellä Kööpenhaminan Ilmastokokous kokoontuu päätöslauselman laatimiseen.  Sanotaan, että raha ratkaisee. Sitäkin tarvitaan lähinnä kehitysmaille päästöongelmien ratkaisemiseksi. Teot ovat kuitenkin ratkaisevia. Meidän pitäisi jokaisen omalta osaltamme olla valmiita tinkimään. Se on erittäin vaikeaa, kukapa sitä saavutettua hyvinvointia madaltaisi. Vai tarvitaanko tinkiä paljostakaan, eikö oikeilla energiaratkaisuilla saavuteta haluttu päämäärä.  Yksinkertaistaen vähennetään vain hiilidioksiidipäästöjä.


TV2:n Ajankohtainen kakkonen esitti otsikolla  Ilmastobisnes kääntää Suomen nousuun  esimerkkinä Uudenkaupungin ratkaisut.  Uusikaupunki on aloittanut hiilidieetin teemalla Yllätetään yhteiskunta. Hinkuhanke on meneillään. Hiilidioksiidipäästöjen vähentämiseksi rakennetaan ja kehitetään sähköautoja, valmistetaan öljyä korvaavaa etanolia  puusta, kehitellään taloa, joka tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa.
Voisiko ilmasto, ympäristö ja energia olla tulevaisuudessa suomalaisten hyvinvoinnin ja työllisyyden  turvaaja.

18 kommenttia:

 1. Ja vielä kun kaikki kävisivät katsomassa The Earth-elokuvan. Se ravistelee ajattelemaan ilmastonmuutosta todellakin. Esim. jääkarhut kuolevat sukupuuttoon, koska ilmaston lämpeneminen aiheuttaa jäätikön sulamista, josta taas seuraa, että jääkarhut eivät löydä ruokaa ym. Elokuvassa esimerkit ovat hyvin konkreettisia!

  VastaaPoista
 2. Tuollaista innovatiivisuutta isossa mittakaavassa juuri tarvitaan. Ja tarvitaan konkreettisia esimerkkejä tavallisille ihmisille, mitä kukin voi tehdä. Nuoret kaupunkilaisidealistit eivät tavoita aina sitä arkea.

  Toisaalta edes omat työtoverini eivät sammuta näyttöjään ja huoneensa valoja lähtiessään syömään, ei vain mene perille. VAnhat mummot taas istuvat pimeässä ja säästävät, minkä kerkiävät;/

  VastaaPoista
 3. Unelma,
  Tätä hetkeä ja tekoja tarvitaan.

  Sooloilija,
  Esimerkkejä on tosiaan vaikka kuinka paljon ympäri maailmaa.
  Tekoja nyt tarvitaan. Katsotaan mitä Kööpenhaminasta kuuluu.
  Uusikaupunki - hankkeelle pitäisi löytyä Suomessa lisää samoin ajattelevia kaupunkeja ja paikkakuntia.

  VastaaPoista
 4. Katriina,
  Päästöjen vähentäminen lähtee hyvin liikkeelle, kun on tarjota konkreettisia ja hyviä ratkaisuja ns isossa mittakavaavassa koko yhteiskuntaa ajatellen.
  Sen jälkeen eikä suinkaan vähäisenä ovat jokaisen omat teot.

  Pitäisi todella osoittaa konkreettisesti mitä voi tehdä yhteisen ilmakehän hyväksi.

  VastaaPoista
 5. Painavaa asiaa ja olen iloinen, että tätä jaksetaan tuoda esille, vaikka valitettavan moni ei koe sen koskettavan itseään. Jokainen voisi kuitenkin kantaa kortensa kekoon pienillä muutoksilla omassa arjessaan. Mutta niin - moni on liian laiska luopuakseen mukavuudestaan.

  VastaaPoista
 6. Vastaisin yksinkertaisesti: Voisi.

  VastaaPoista
 7. Hienoa, että muutamat kaupungit ovat lähteneet näyttämään esimerkkiä. Ja monenlaista voi pieni ihminenkin tehdä. Jos monta ihmistä tekee, siitä tulee jo suuri vaikutus.
  Katselin myös osan ohjelmasta ja ihastelin eilen kaunista taivastakin. Nytkin alkaa juuri aurinko paistaa. Kyllä luonto ja ilmasto ovat meille todella tärkeitä.

  VastaaPoista
 8. Hei Arleena,
  Samanlaisia taivaskuvia ihailen omasta ikkunasta, josta näkymä kuviesi kaltainen.Täytyy sanoa että ihailen tapaasi kirjoittaa tällaisista aiheista - tuntuu että itse elän vähän sellaisessa "pienitalopreerialla" maailmassa ja haluaisin ehkä elää enemmänkin sellaisessa jos ympäröivä todellisuus sen sallisi.Kyllä maailman tila minua huolestuttaa ja yritän siksi itse elää "pienesti" Ei ole autoa -ei kyllä korttiakaan -kierrätän kaiken ja stöpseliseinässä rompetta meillä on ihan minimaalisesti.Niin paljon enemmän voisi kuitenkin tehdä - ymmärrän sen kyllä.

  VastaaPoista
 9. Luonto on lähellä sydäntäni ja koen tärkeäksi kantaa korteni kekoon.
  Uusikaupungin autotehtaan hankkeelle loistavaa tulevaisuutta.

  Kuvasi ovat kauniita. Kauniilta näyttää myös juuri nyt ikkunastani pakkastalvimaisema. Auriko paistaa kirkaasti, ei se korkealla ole, mutta maalaa taivaan pehmeän vaalean punasinerväksi.

  VastaaPoista
 10. Pienestä on hyvä alkaa parantamaan maailmaa.
  Ja totta, ilmasto ja luonto on meille tosi tärkeää.

  VastaaPoista
 11. Miekin ajoin eilen illalla tunnin ajan kohti auringonlaskua. =)
  Oli kaunista mutta ajaessaan ei voi kuvata... =)

  VastaaPoista
 12. Taivas on kyä komea. Ekologiset ajatukset usein silkkaa taivastelua ja toiveajattelua.

  VastaaPoista
 13. Elegia,
  Niin se tahtoo olla, että saavutetusta mukavuudesta tai elintavoista on vaikea luopua tai muuttaa niitä. Pitäisi itsekin laatia huoneentaulu, miten elää mahdollisimman ekologisesti. Niin ei pääsisi unphtumaan.

  Zilga,
  Sitä mieltäkin minäkin olen.

  Uuna,
  Luonnon rakastaminen näkyy täällä blogeissakin. Niin moni teistä liikkuu ja kuvaa kaunista luontoa. Se on sydämmenasia. Uskon, että juuri nämä luontoa rakastavat ovat ensimmäisten joukoissa kantamassa vastuuta omalata osaltaan.

  Melita,
  Pienistä teoista ja elämäntavoista ne suuret virrat syntyvät.

  aimarii,
  Taivas on todellakin ollut niin kaunis, että se innoitti tähän postaukseenkin. Kun aihe oli niin ajankohtainen pistinpä paperille tai postaukseen.

  Harakka,
  Totta, vain teoilla voi vaikuttaa.

  Una,
  Kuvissani oli aamunkoitto. Mutta on se laskukin kaunista katseltavaa.

  isopeikko,
  Vielä on meillä kaunis taivas.
  Pelkkä ajatteleminen ei tosiaan riitä eikä toiveajattelukaan.
  Tiedostaminen ja teot ovat riittäviä yhdessä muiden tai koko maailman kansojen kanssa.

  VastaaPoista
 14. Kaunis on taivaasi, niin vaaleanpunainen. Tuollaisena hetkenä on helppo toivoa vaaleanpunaisempaa huomistakin. Hienoa että siellä on lähdetty konkreettisesti toteuttamaankin jotain, ehkä se toimisi esimerkkinä, että toisinkin voi olla, että se on mahdollista kun vain ryhtyy toteuttamaan. Toivottavasti siemen lähtee kasvuun.

  VastaaPoista
 15. Tärkeää, hyvin tärkeää olet kirjooittanut..
  itsekin olen ajatellut ja ihmetellyt näitä meidän viimeisiä mahdollisuuksia puuttua oikeasti asioihin...

  hmm.. olen Uudestakaupungista...

  VastaaPoista
 16. Sirokko,
  Kööpenhaminasta kuuluu positiivista, näyttää jonkunmoinen sopimus olevan syntymässä.
  Suomessa taas edetään ilmasto, ympäristö, energia-teemalla ja luodaan pohjaa kasvulle siis hyvinvoinnin kasvulle.

  hanne,
  On mielenkiintoista seurata mitä meillä tehdään, mutta myös mitä maapallon hyväksi tehdään.
  Toivotaan, että jotain saadaan aikaiseksi.

  VastaaPoista