keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Suomalainen design voitti


Helsinki on Maailman Design-pääkaupunki 2012!

wdchkiMuotoilu nostaa parin vuoden kuluttua pääkaupunkiseudun globaaleihin parrasvaloihin. Helsinki kukitetaan tuolloin Maailman Design-pääkaupungiksi. Päätös asiasta julkistettiin 25.11. Icsid World Design -kongressin yhteydessä Singaporessa. Noste suomalaiselle muotoilulle, kulttuurille, tuote- ja palvelusuunnittelulle sekä Suomen maabrändille tulee olemaan huomattava.
Näin kirjoittaa Ulkoministeriön Kauppapolitiikka-liite tänään.

Tämä on Suomelle todella suuri asia juuri nyt. Tarvitsemme kipeästi huomiota maailmalta taantuman hiljentämän viennin nousuun ja elinkeinoelämän piristymiseen.

Alvar Aalto aloitti Suomen designtien ja ansiokkaasti sitä on jatkettu muotoilun ja arkkitehtuurin alueella hyvin eteenpäin. Tämänpäiväinen valinta on osoitus siitä. Tänään design on laajentunut jo teollisuuden tuote- ja palvelualoille. Se on osa hyvinvointiamme.

Meidän ruohonjuuritasolla olevien suomalaisten tulee jo vihdoin nyt ymmärtää oma vahvuutemme ja antaa arvoa täällä syntyneelle hyvälle muotoilulle, designille.

9 kommenttia:

 1. Hieno uutinen. Mutta mitä on suomalainen design? Onko se tunnettu muusta kuin noista ikivanhoista klassikoista? Pitäisi keksiä jotain uutta vaihteeksi, siis muuta kuin Marimekkoa (joka ei koskaan muutu) ja Aaltoa (joka on jo kuollut).

  VastaaPoista
 2. Toivon mukaan seuraat tiiviisti blogissasi vuoden tapahtumia, kun aika koittaa.

  VastaaPoista
 3. Elegia,
  Nuo luettelemasi ovat designtuotteita, mutta ne eivät ole nyt tässä olleet vaikuttamassa. Suomalainen design on teollisuudessa ja palvelualoilla voimakkaasti mukana ja toivottavasti se tulee entistä enemmän tunnetuksi maailmalla ja kotimaassakin. Suuri "yleiso" ei vieläkään tunnista suomalaista designia. Hyvillä tuotteilla on aina myös hyvä design, olkoon kyse Koneen hisseistä tai metsäkoneista.

  SusuPetal,
  Katsotaan. Lienee aihe, joka ei kiinnosta pahemmin muita.

  VastaaPoista
 4. Tosi hieno juttu:-) MItkä olivat kriteerit,joiden perusteella Helsinki valittiin?

  VastaaPoista
 5. Arleena, kiitos kun vastasit! Itse olen aika pihalla näistä design-jutuista, koska häpeäkseni tunnustan, etten niitä oikein seuraa. Mutta nyt ymmärsin, mistä tässä on kyse.

  VastaaPoista
 6. Pitkästä aikaa hyvä uutinen. Mukavalta tuntui kuulla uutisista tämä.

  VastaaPoista
 7. Yaelian,
  Jos klikkaat tuon Ulkoministeriön Kauppapolitiikka-liitteen sieltä selviää. Valintaperusteisiin vaikuttavat kaupunkikokonaisuus, -ympäristö, asuinalueet, kulttuuri, designtarjonta ja -näkyvyys jne.

  Rita,
  Tämä on myös maallemme merkittävä tunnustus ja kirkastaa Suomikuvaa just nyt, kun kipeästi tarvitsemme näkyvyyttä maailmalla.

  VastaaPoista
 8. Tämä oli kiva uutinen, kuulin sen radiosta ja se on hyvä juttu:)

  VastaaPoista
 9. Höristin korviani eilen, kun kuulin sen uutisista. Hieno asia myös nuorille suomalaisille muotoilijoille. Nostetta heille.

  VastaaPoista