keskiviikko 12. elokuuta 2009

Sosiaalijohtajan työhuoneessa

Kuva: www.cassinausa.com LC-3

Helsingin sosiaalijohtaja P Voutilaisen ja sihteerinsä työhuoneiden sisustus on herättänyt kohinaa HS:n paljastuksien jälkeen. Eikä syyttä. HS uutisoi muutama kuukausi sitten kalustehankinnoista, jotka oli hankittu naapurikaupungista Turusta ilman kilpailutusta. Kaupungin budjetissa käytetty rahamäärä ei ole suuri. Kuluuhan sitä varmasti hukkainvestointeihin enemmänkin. Virkamiehen sääntöjen vastainen toiminta ei kuulostanut veronmaksajien korvissa vastuuntuntoiselta ja moraaliselta. Mieleen nousi välittömästi kulissien takainen hyvä veli-verkostomainen kähmintä. Tai Helsingistä ei vain löydy tarpeeksi laadukasta design-tavaraa.

Kaupunginjohtajan pyynnöstä asiasta käynnistettiin sisäinentarkastus. Tarkastus osoitti, että ilman kilpailuttamista sosiaalijohtajan 70000 euron kalustehankinnat olivat hinnaltaan kilpailukykyiset. Jäin miettimään miten hintojen kilpailukyky on voitu todentaa.

Kuva: cassinausa LC-3
HS uutisoi 7.8.2009, että kohutuista kalusteista Le Corbusierin sohva, nojatuolit ja divaani ovat asiantuntijan mukaan piraattituotteita. Funktio Designin toimitusjohtaja Maria Ruola kertoo, että Le Corbusierin nimellä markkinoidut aidot tuotteet on suojattu tekijänoikeuslailla vuoteen 2069. Kalusteita valmistaa Le Corbusierin säätiön myöntämällä lisenssillä Cassina S.p.A. Muiden valmistajien tuotteet ovat piraatteja. Ruola kertoo, että EU-maista Ranskassa, Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa piraattikalusteiden myynti on kielletty. EU pyrkii rajoittamaan piraattituotteiden kauppaa varsinkin julkisissa hankinnoissa.

Tämän piraattiuutisen jälkeen kähmintä nousee entistä vahvemmaksi. HS kertoo, että sisustuksen suunnittelun aloitti sosiaaliviraston arkkitehti jo vuonna 2006. Kun uusi sosiaalijohtaja astui virkaansa, hän hylkäsi suunnitelmat ja kääntyi turkulaisen sisustusliike Divaani Oy:n puoleen. Yritys suunnitteli kalustuksen ja teki tarjouksen, jonka sosiaalijohtaja ilman kilpailutusta hyväksyi. Toimistohuoneet kalustettiin tarjouksen mukaan sosiaalijohtajan ollessa sairaslomalla. Koska viraston oma arkkitehti oli sivussa suunnitelmasta, voidaan olettaa, että vähintään samantason asiantuntemusta on käytetty. Divaani Oy ei ole kuitenkaan ollut tietoinen, että myy piraateiksi todettuja Le Corbusieria. Sisustusliikkeen toiminta ei näytä kovin uskottavan ammattitaitoiselta.

Kuva: Avarte Oy Ateljee-sohva

Miksi ei käytetty suomalaista designia ? Avarte Oy valmistaa professori Yrjö Kukkapuron 1964 suunnittelemaa Ateljee sohva/nojatuolikalusteita. Niiden hinnat ovat kilpailukykyiset aitojen Le Corbusierien kanssa. Tämä vain yhtenä esimerkkinä.

Nyt odotetaan, mitä Eduskunnan oikeusasiamies vastaa tästä asiasta jätettyyn kanteluun.

Le Corbusier lisätietoa
Le Corbusier tuotteet ja lisessiointi

4 kommenttia:

  1. Monipuolista pohdiskelua ja tarkkaa taustatyötä! En olisi itse jaksanut kirjoittaa näin hienoa juttua.

    Milloinkohan minulla olisi varaa ostaa uusi sohva?

    Kilpailuttamalla tuskin saisin kotimaista.

    VastaaPoista
  2. Jokainen tietää, että pienistä puroista ne suuret virrat syntyvät. Jokainen toimisto voi ajatella, että tässä konkurssissa ei tämä tunnu missään, mutta Helsingin kaupungillakin on aika monta toimistoa...

    Ja vielä sosiaalitoimisto! Sosiaalijohtajalla ei ehkä ole suoria asiakaskontakteja, mutta voisi kuvitella, että toimiston asiakkaat tuntevat melkoista vieraantumista moisen kalustuksen keskellä.

    Meillä kalustettiin nuorisotilaa ja nuoret ohjaajineen olivat innokkaita käymään kirpparilla ja tuunaamaan itse kalusteita. Kunta antoi rahaa kalusteisiin vain sillä ehdolla, että ostetaan uudet...

    VastaaPoista
  3. Media,
    Kiitos.
    Muuten saattaa olla niin, että laadukas kotimainen sohva on edullisempi kuin laadukas ulkolainen sohva.
    Painotan sanaa laadukas.

    Inkivääri,
    Samaa mieltä, tosin virkamiehillä joskus hämärtyen sekoittuvat veronmaksajien rahat ja "kaupungin" rahat.

    Sitä minäkin ihmettelen, että mitä edustamista sosiaalijohtajalla on. Hänhän pitää vähempiosasten puolta ja hoitaa heidän asiaansa. Asiakaskunta ei Le Gorbusiereitä kaipaa.

    Olipa hyvä, että kansalaiset olivat aktiivisia asiassaan.

    Joskus tuntuu, että pitäisi enemmän kuunnella tavallista kuntalaista ennen päätöksiä.

    Melita,
    Kiitos. On mukava seurata kuinka kaikki päättyy.

    VastaaPoista