tiistai 4. elokuuta 2009

Varoittaako uni.....

Aamulla heräsin aikaisin. Syynä olivat unet. Ne pyörivät vielä valveillakin mielessä. Oikeastaan ne olivat pieniä katkelmia. En ymmärtänyt niiden sanomaa. Ehkä ne eivät merkinneet mitään. Jäin kuitenkin pohtimaan niitä.

Olin menossa vanhaan luonnonkivistä rakennettuun taloon. Talo oli korkea nelikerroksinen. Kuljin talon ulkopuolella sijaitsevia portaita ylöspäin. Olin jo melkein perillä ylimmän kerroksen ovella, kun pysähdyin katsomaan oikealla puolella olevaa tornirakennusta. Tornin seinää pitkin oli laskettu köysitikkaat. Näin aivan selvästi ruskeisiin työhaalaareihin pukeutuneen miehen kiipeävän tikkaita ylös. Hänellä roikkui selässään tyhjä juuttisäkki. Kun katsoin miestä, hän käänsi katseensa minuun. Tunsin vihasta leiskuvien silmien katseen. Mies lähti alas, tiesin hänen tulevan luokseni viha mielessään. Olinhan yllättänyt hänet.

Yritin kiirehtiä turvaan, jalkani eivät liikahtaneetkaan. Silloin huomasin toisen miehen rakennuksen seinän rappausta korjaamassa. Hän oli vyötettynä turvaköysissä kolmannen kerroksen ikkuna-aukon kohdalla. Kun katsoin miestä, turvaköydet pettivät ja hän syöksyi alas maahan. Kurkistin kaiteen yli, mies makasi maassa elottomana luonnottomassa asennossa.

Kiiruhdin, en löytänyt ovea, yritin sulloutua pienestä ikkuna-aukosta sisälle turvaan.
Tornitikkailla ollut mies lähestyi. En ehdi turvaan. Kuulin askeleet ja huohottavan, raskaan hengityksen.

Heräsin hiestä märkänä. Makasin liikkumatta, varoittaako uni jostain, ajattelin.

8 kommenttia:

 1. Varoitus oli nyt haasteen aiheena, mutta kyllä unet saattavat varoittaakin. Minunkin olisi pitänyt taas ymmärtää uneni. Se kertoi tästä sairastumisestani, mutta en enää muistanut vanhoja merkkejä, mitkä minun olisi pitänyt tunnistaa. No, onneksi tämä ei ole kovin pahaa laatua, mutta pakko oli aloittaa kortisonikuuri aamulla, että hengitys taas kulkisi.
  No tämä tuli nyt väärään paikkaan tämä oma tarinani, mutta kaikkia unia emme voi jäädä pelkäämään. Tunnistamme kyllä ne unet, mitkä ovat meille neuvoksi ja opiksi.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen valinta aiheeseen. Kyllä unet valmistavat ja varoittavatkin, mm. sairauksista kuten Uuna kertoi, ihmisen keho viestittää jo ennen kuin oireet tulevat tajunta- ja tuntemusasteelle, vaikka unessa. Unien symboliikka vaan on yksilökohtaista, vain itse pystyy uniaan tulkitsemaan.
  Painajaisia voi saada aikaan vaikka televisiota katselemalla tai lukemalla..sanoo 'kokemusta on'.

  VastaaPoista
 3. Uuna,
  Onneksi unet voi halutessaan ohittaa ja pyyhkäistä mielestään. Luulisin, että tämä uneni on noussut jostain pienestä tapahtumasta yön uneksi eikä merkitse sen kummempaa.
  Totta on, että esim näkemäsi uni, joka perustuu terveydentilaasi saattaa olla ennakoiva.

  Sirokko,
  Se on totta unet ovat niin omakohtaisia, että itse löytää ne selitykset ja symbolit - jos haluaa jäädä miettimään.

  Samaa mieltä nähty tai luettu saattaa tulla unessa esiin.

  Mietinkin, että luin ennen nukahtamistan i runoja. Niiden latautunut sanonta voi jäädä alitajuntaan "selvittelyä" varten ja saattaa putkahtaa uneksi.

  VastaaPoista
 4. Pelottava uni.
  Naen usein unia etta pitaa paasta karkuun, mutta en pysty liikkumaan.

  VastaaPoista
 5. Tuttua tämä munkin unissani on,että jos koittaa mennä jotain pakoon, niin ihan kangistuu, eikä pysty minnekkään menemään, eikä huutaan mitään, kun suusta ei vaan tuu ääntä, vaikka kuinka huutaisi.
  Mutta varmaan heräsit pelosta, saitko uudelleeen unen päästä kiinni?

  VastaaPoista
 6. Susa,
  Pakoon juoksu on ehkä klassisin painajaisunen aihe.

  Harakka,
  Joskus niitä painajaisia näkee, onneksi näen harvoin.

  En nukkunut sen jälkeen, aamu jo oli.

  VastaaPoista
 7. Ehkä uni kertoo etä olet jo liikaa kulkenut Itämeren kivikaupunkeja ihailemassa ja olisi aika palata luonnon helmaan =)

  VastaaPoista
 8. Demetrius,
  Ehkäpä. Mutta jo viikkoja olen kulkenut kukkaniityllä, pelloilla ja metsissä. Ja kuljen taas edelleen, kunnes ensi vuonna johonkin aikaan olen viikon poissa. Vain 51 viikkoa luonnossa ja yksi poissa.

  VastaaPoista