keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Vihreää energiaa

Maan uumenissa odottaa loputon lämmönlähde, uutisoi Helsingin Sanomat Tiede&Luonto-osiossaan tiistaina 10.2. Artikkelin otsikon sanoma ratkaisee energian saantiongelmat. Asumme käytännöllisesti katsoen ekologisen energialähteen päällä. Miksi ydinvoimaloiden rakentaminen jatkuu, emmekä sijoita näiden energialähteiden löytämiseksi. Löydöksistä yksinkertaistaen vain nostetaan lämpö ylös maapallon uumenista.

Yhdeksän kilometrin syvyydessä maankuoressa lämpötila on jo 225 astetta celsiusta. Poraamalla reikiä, jonne pumpataan vettä tai muuta nestettä, se nousee joko höyrynä tai tulikuumana nesteenä ylös. Lämpö otetaan talteen ja muutetaan sähköksi. Neste voidaan myös johtaa kiertämään suljettuun järjestelmään.

MIT:n tutkijat ovat julkaisseet vuonna 2009 raportin, jossa kerrotaan, että Yhdysvalloissa voisi saada geotermista energiaa 2000 kertaa enemmän kuin koko maan energiatarve on. Poraamiseen käytettävän kuumasuihkuporan idean kehittivät Bop Potter ja Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tutkija Jeff Tester. Nyt Bopin poika Jared Potter jatkaa isänsä aloittamaa työtä. Internetin hakuyhtiö Google alkoi rahoittaa poraustekniikkaa kehittävää Potter Drilling-yritystä 2008 lopulla. Potter on innostunut ja toteaa. Maan sisuksen energialähde on ihmiskunnan lopullinen energialähde. Sen kauneus on siinä, että energia ei lopu koskaan. Se on puhdasta, tuotantoa on kellon ympäri, pilvistä ja tuulista huolimatta.

Tämä on mielestäni vuosisadan uutinen. Onko tämä myös ratkaisu ilmansaaste- ja energian päästöongelmiin. On ilo kuulla uutisia tämän loputtoman lämmönlähteen hyödyntämisen etenemisestä. Haluaisin uskoa, että Suomessakin löydetään energialähteet maan alta.
Omakotirakentajat ovat jo vuosia valjastaneet maalämpöä enrgialähteekseen. Siinä lienee samantyyppinen tekniikka kuin nyt kerrotussa Potterin versiossa.

Aiheeseen sopivat tämän viikon vihreät kollaasit. Vihreä väri kuvastaa erinomaisesti luontoa, jonka toivoisi säilyvän saasteettomana ja kauniina. Toteuta sinäkin blogissasi vihreä kollaasi ja kerro vihreä ajatuksesi tai löytösi.

14 kommenttia:

 1. Kiitos piristävästä kollaasista!
  Heräsi mielenkiinto tähän energiamuotoon, mutta jostain syystä kuvittelen mielessäni valtavia öljynporauslauttojen näköisiä asemia joita nousee kaikkialle..
  Toivottavasti olen vain pessimisti ja väärässä.

  VastaaPoista
 2. Tuo uutinen ilahdutti minuakin eilen. Jos poraustekniikka pystytään kehittämään riittävän tehokkaaksi, voi tässä olla vastaus tulevaisuuden energiatarpeisiin. Poraaminen ja siihen tarvittavien laitteistojen valmistaminen vaatii energia, mutta ehkäpä yhtälö vielä joskus ratkeaa kustannustehokkaasti. Maalämmössä on sama periaate, mutta pienemmässä mitassa. Maalämpöpumppua varten porataan ehkä sata metriä, uutisen kuvaamassa teknologiassa sata kertaa syvemmälle.

  VastaaPoista
 3. Tämäpä oli hyvä uutinen ja todella mielenkiintoinen juttu;en ollut koskaan lukenutkaan tällaisesta energiaratkaisusta.Hyvä tietää!

  Ja ihanan kesäinen kollaasi:-)

  VastaaPoista
 4. Vihreää energiaa oikein sanan varsinaisessa merkityksessä ja kuvan kanssa:)

  VastaaPoista
 5. No tuo oli kyllä mielenkiintoista, maa makaa energiapommin päällä, mutta lisää ydinvoimaa pitäisi vain olla rakentamassa. Miksiköhän tuota ei ole jo hyödynnetty, mikähän mutta siihen liittyy?

  Tulipa hyvä mieli kuitenkin tuosta uutisesta ja vehmasta kollaasia katsellessa tuli lämmin aalto sisuksiin.

  Minullakin on muuten tuo kollaasi nyt valmiina. Tein sen tänään, mutta en jaksanut postata sitä, kun menin päiväunille.

  Mikähän olisi ensi viikon väri? Sininen?

  VastaaPoista
 6. Helinä,
  Luulisin artikkeliin pohjautuen, että kyseessä eivät ole öljynporaustorniviidakko laajalla aavikolla. Yhden reiän poraaminen on sen verran pitkäaikaista ja työlästä, että siitä vedetään jo aika paljon kuumaa nestettä energian saantiin.

  VastaaPoista
 7. Ina,
  Tämän täytyy olla tulevaisuuden energialähde. Tai muuten meidät hukka perii. Eikö tavoitteena ole löytää mahdollisimman saasteeton energian tuotantomuoto.

  VastaaPoista
 8. Yaelian,
  Minä ilahduin todella kun luin uutisen.
  Viikon vihreä kollaasi sopikin hyvin tähän juttuun.

  VastaaPoista
 9. Inkivääri,
  Näin tuli kuin tilauksesta. Vihreä kollaasi oli suunnitelmissa ja uutinen tuli yllättäen.

  VastaaPoista
 10. Elegia,
  Minäkin pidin tuosta uutisesta. Kerrankin jotain positiivista kaiken taantumamurheiden jälkeen.

  Kävin katsomassa raikkaan kollaasisi. Ihanaa vihreää.

  Okei ensi viikolla on sininen kollaasi.

  Huhuu kaikki mukaan toteuttamaan sinistä kollaasia.

  VastaaPoista
 11. Hyvä uutinen ja vihreä kollaasi antavat virkistävän toivon.

  Kävin taannoin Heurekassa katsomassa dokumentin vedenalaisista tulivuodenpurkauksista, missä käsiteltiin myös magmaa. Eipä tullut mieleenikään, miten sitä voisi hyödyntää. Monet ideat tuntuvat jälkikäteen itsestään selviltä. Tarvitaan heitä (ja meitä), jotka kantavat maan energiavarannosta ja saasteettomasta tulevaisuudesta huolta, mutta myös tiedemiehiä ja -naisia, jotka tekevät konkreettisia sovelluksia.

  VastaaPoista
 12. Lastu,
  Onneksi on tiedemiehiäTnaisia, jotka "löytävät" meille luonnonehtoihin sopivia ratkaisuja.

  Saamme käydä kuin valmiiseen pöytään.

  Toivon, että tämä löydös johtaa pitkälle.

  VastaaPoista
 13. Toi on tosiaan hieno uutinen, tosin esim. maalampoa on kaytetty hyvaksi esim. talojen lammityksessa, mutta jostain syysta se ei ole saanut tarpeeksi huomiota ja kiinnostusta.

  Hieno vihrea kollaasi, vihrea kylla todellakin symboloi myos ekologista aatetta. Ja onhan vihrea samalla seka piristava etta rauhottava vari.

  VastaaPoista
 14. Itkupilli,
  Maalämpöä on käytetty ja sen valjastaminen on paljon helpompaa.
  Toivon, että saamme tästä maaemon aarteesta kuulla lisää ja sitä saataisiin otettua energian tuotantoon.

  VastaaPoista