keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Asuntoja vuokrattavana

Aurinko on kiertynyt jo läntisen taivaan takanurkkaan. Iltapäivän ensimmäisinä tunteina aurinko paistoi vielä täydeltä terältä. Nautin auringosta hetken puistokävelyllä. Kun astuin puistoon, lehahti sirkuttava lintuparvi auringon paahteisesta pensaikosta sinertävälle taivaalle.
Olin ottanut jo kameran esille kuvatakseni lintuja, mutta parven viimeinen talitiainen pyrähteli iloisesti kameran ulottumattomiin.

Tämä pieni puita kasvava kallio on lintujen asuinlähiö. Puiston puihin on rakennettu linnuille koteja, joiden arkkitehtuuri on selkeää, väritys säiden patinoimaa harmaata. Väritys sulautuu hyvin puiden värimaailmaan. Pöntöistä puuttuvat vielä asukit, mutta kohta alkavat määräaikaiset vuokrasuhteet keväästä syksyyn.
Ennen huhtikuuta pitää entisten asukkien jäljiltä tehdä pöntön suursiivous.

Pönttöihin on yleensä tämän vuoksi tehty irrotettava pohja, seinä tai katto - yleensä pohja. Vanhan pesän ja ulosteiden mekaaninen poisto pesästä kepin avulla riittää, pesuaineita ei tavallisesti käytetä. Pesiä ei pitäisi pudottaa pönttöpuun juurelle, sillä sieltä taudinaiheuttajat ja syöpäläiset voivat yhä tarttua lintuihin. Pesät kannattaa ainakin viedä kauemmas, mieluiten polttaa paperipussissa. Ohje on lainattu täältä.

Puistossa surisi oksasaha. Puutarhurit oksivat ja siistivät puita kevätkuntoon. Luulenpa, että linnunpönttöjen siivous on seuraavana.

10 kommenttia:

 1. Kevään merkkejä täälläkin jo havannoitu :) Sieltä se tulla jolkottaa. Jippii.

  VastaaPoista
 2. Varikset huutelivat sen tuntuisesti, että ne aloittavat ja muut saavat sitten seurata perässä näissä pesimispuuhissa.
  Mieluummin kyllä pikkulintuja ympärille kuin variksia. Peippoja meillä on aina ollut paljon ja tinttejä myös. Ihanaa kun alkaa kuulua tittyytä.

  VastaaPoista
 3. lepis,
  Tänään todellakin aistin kevään tuulahduksia.

  Uuna,
  Minäkin innostuin tuosta lintujen sirkutuksesta, kun lähestyin puistoa. Pitääpä käydä seuraamassa, miten hommat siellä etenevät kevään kuluessa.

  VastaaPoista
 4. No samoissa aiheissa näemmä pyöritään sattumoisin.
  Kivan huomaamattomia nuo pöntöt puissa, piti oikein etsiä.
  Ihanaa aurinkoa näkyy siellä, meillä vain sataa ja on harmaata. Puutarhakin on niin veden peitossa että korkeintaan vesiojia voisi kaivaa.

  VastaaPoista
 5. Siellähän ollaan jo keväisissä puuhissa. Näihin aikoihin minun pitäisi lopettaa hetkeksi blogien lukeminen. Pian sinunkin kuvissasi puut alkavat vihertää ja täällä on aina vain metri lunta :). Kevään odotus tuntuu entistä vaikeammalta kun tajuaa miten myöhässä täällä ollaan. Kevät tulee Oulunkin korkeudella tuskastuttavan hitaasti ja myöhään. Viimeistään maaliskuussa alan toivoa, että voisin palata etelämmäs asumaan.

  VastaaPoista
 6. Lintujen talviasunnotkin tulee siivota. Se on merkki kevään tulemisesta.

  VastaaPoista
 7. Kevät tuo, kevät tuo... kevätsiivoukset, puhdistettavat linnunpöntötkin :)

  Ja kaivatun sirkutuksen. Kirkkaus enteilee tulevaa lämpöä, pesintää, elämää.

  Kuvasi on kuin kevään ensiairut, "puhkeamaisillaan". Kaunis, odottava.

  VastaaPoista
 8. Pönttöjen pitää sulautua puihin ja rakennusaineen pitää olla kulunutta harmaata raakalautaa, tänä aamuna YLE ykkösessä rakennettiin linnunpönttöjä. Sielläkin siis sama teema

  VastaaPoista
 9. Sirokko tuo edellinen kommentti sinulle, jäi nimi pois.

  Elina,
  Totta täällä ollaan keväässä paljon edellä Oulun seutua ehkä n kuukausikin.

  Elegia,
  Juu se joilla pönttö on, nyt pitää aloittaa suursiivous.

  Lastu,
  Minustakin puut lehdettömänä auringossa näyttivät niin kauniilta.
  Positiivista oli myös nuo linnunpöntöt, pitääpä seurailla niitä tässä kevään edetessä.

  VastaaPoista