lauantai 8. syyskuuta 2007

Paahdetut vihannekset ja risotto

Blogiotsikko-aiheet kertovat, että olen lifestylebloggaaja. Minusta on hauskaa kirjoittaa elämääni tässä ja nyt. Siihen kuuluvat koti, sisustus, ruoka ja toteutukset kotipiirissä. Joskus tietenkin matkustelu ja tarkkailu kodin ulkopuolella.
Toteutuksilla tarkoitan kaikkea, mitä mielikuvitukseni työstää aivoissa. Joita omat kädet tai kumppanin kädet toteuttavat valmiiksi teoksiksi. Ruokatoteutukset kuuluvat etupäässä minulle. Joskus miehenikin intoutuu, kun saa hyvät ohjeet. Aamupuuro on se ruokalaji, joka on parasta mieheni tekemänä.

Bloggaajien ruokakilpailun aiheena on rakkausruoka. Halusin tehdä kevyttä, muhevaa ja hitaasti syötävää. Ruokaa, jonka lomassa voi muistella yhteistä taivalta.
Valikoin vihannekset ja risoton. Tämä on ruoka, jolla kasviksia pelkäävä mieskin voi aloittaa aterioinnin, josta puuttuu liha. Valitsin raaka-aineet väreiltään sointuviksi, kermaisen risoton päällä lepäävät trendikkään vihreät purjot, luumunpunaiset paprikasiivut, pehmeän oranssit bataatit ja hedelmäinen täyteläisen punainen tomaatti täydentää kokonaisuuden kelluessaan pulleana risoton kyljessä.

Paahdetut vihannekset valmistuvat näin

Purjo halkaistaan ja huuhdellaan, katkaistaan vihreät osat ja vaaleat tanakat purjopuolikkaat laitetaan uunivuokaan pitkin pituuttaan
Bataatti, n 400 g, kuoritaan ja lohkotaan, asetellaan purjon viereen
Näiden jälkeen seuraavat vuokaan
Tomaatit, yksi kummallekin, rei´itetään muutamalla haarukan pistolla
Paprikan puolikas, luumunpunainen, viipaloidaan
Kasvisten päälle ripautetaan mustapippuria, sitruunatimjamin lehtiä ja lopuksi pirskautetaan päälle oliiviöljyä
Vihannesvuoka laitetaan 200-asteiseen uuniin, paistetaan 35 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

Risotto

Risoton tekemisen voit aloittaa, kun kasvikset ovat olleet uunissa n 10 minuuttia.

0,5 litraa kasvis- tai kanalientä ja 1,25 dl valkoviiniä kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi
1 rkl oliiviöljyä
2,5 dl risottoriisiä
1 tl raastettua sitruunankuorta
vajaa 1 dl parmesaania raastettuna
mustapippuria ja merisuolaa

Kuumenna öljy kasarissa melko kuumaksi ja lisää riisi ja sitruunankuoriraaste. Kypsennä n 3-4 minuuttia. Lisää viini-liemiseosta desi riisin joukkoon ja sekoita, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Toista nesteen lisäys näin, kunnes liemi on käytetty. Risotto on nyt pehmeää ja kermaista. Sekoita parmesaaniraaste risoton joukkoon. Tarkista maku ja mausta mustapippurilla ja merisuolalla.

Annostele risotto lautasille ja asettele päälle paahdetut vihannekset. Risottoaterian pinnalle voi ripsotella raastettua parmesaania ja rouhittua mustapippuria, jos maku niin vaatii.
Nautitaan hitaasti hyvän valkoviinin kera.

Kuviin on tallennettu maljakollinen pihan viimeisiä ruusuja tältä kesältä.

4 kommenttia:

  1. Juuri viime perjantaina ankeaa kouluruokarisottoa haarukoidessa puhuimme siitä, että risotto ei oikeasti saisi sellaista olla. Joten kiitos ohjeesta! Aion kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Voin todellakin suositella tätä ruokaa. Paahdetut vihannekset sopivat loistavasti risoton kera. Meillä pidetään risotosta, joten valmistan sitä eri versioin säännöllisesti.

    VastaaPoista
  3. Aivan ihanan kuuloinen yhdistelmä. Paahtaminen tuo niin hyvin esiin vihannesten maun ja pehmeä yksinkertainen risotto on vaan herkkua. Nam!

    VastaaPoista
  4. Onpa tosiaan herkullinen resepti! Kiitos osallistumisesta ja onnea kisaan!

    VastaaPoista