tiistai 7. elokuuta 2007

Klaffipiironki


Olen perinnyt isoäidin vanhan klaffipiirongin. Se on 1800-luvun loppupuolelta. Iso-isoäiti Hilma oli syntynyt 1868 ja tuleva puoliso Matti teki tai teetti uuteen kotiin piirongin 1800-luvun lopulla. Piironki on pohjalainen, kuten sen omistajatkin olivat.

Salalokeroa piirongin sisältä ei ole löytynyt, lokerolaatikot ovat käytännölliset pienten tavaroiden säilytykseen ja ovien taakse on kai aikoinaan laitettu lääke- ja rohtotarvikkeet.

Klaffipiirongin uumenissa siirtyi minulle muistona kaksi kirjaa, Virsi- ja siioninkannelkirja vuodelta 1918 ja toinen kirja on Eeli J Hakalan Päivä valkenee, saarnoja vuodelta 1946. Kirjat olivat piirongin ylimmässä kapeassa laatikossa. Siellä ovat myös isoäidin muistoadressit.


Piirongin kulmiin on maalattu kukkakuviot, vaalean ruusunpunaiset kukat muistuttavat yksinkertaista ruusunkukkaa, miniatyyri kukista. Sorvaukset ja jiiritykset koristavat kulmia, laatikoita ja klaffia. Piironki on täysin alkuperäisessä kunnossa. Olen ainoastaan puhdistanut sitä silloin tällöin.
Laatikoissa on latat nuppivetimet, messinkiä. Klaffin lukko on hävinnyt, etsiskelen siihen sopivaa.

Kotimme on sisustettu moderniin tyyliin, mutta tämä piironki, muisto menneestä, on saanut paikkansa eteisessä. Siinä se tervehtii ensimmäisenä tulijoita. Piirongin päällä maljakossa on nyt kimppu valkoapilaa ja siankärsämöitä.
7 kommenttia:

 1. Ihana vanha piironki ja etenkin tuo muisto, mikä sen historiasta on vielä jäljellä.

  Oma neidonhiuspuuni on keltainen ja lehden kärjet jopa rusehtavat - taitaa vielä kuolla kupsahtaa ennen talvea. Snif

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti saan puun kasvamaan, jotta voin kertoa sen vaiheista. Aion pitää sen sisällä huonekasvina.

  Olen iloinen piirongista ja sen muistoista. Selailin taas noita kirjoja, kun tein tätä blogia. 1918 vuoden kirja on tosi hankalaa luettavaa, kun kirjaimet ovat niitä vanhoja ja kieli myös vanhaa.

  VastaaPoista
 3. Kaunis piironki! Piironkiin sopivan lukon voisit löytää täältä:

  http://www.rakennusapteekki.fi/

  tai täältä:

  http://www.fasetti.fi/

  VastaaPoista
 4. Hei Arleena,
  olipas mukava törmätä kivaan, kauniiseen uuteen blogiin.

  Kiitos myös lisäyksestä linkkilistallesi :)

  Aurinkoista kesää, jatkakaamme.

  VastaaPoista
 5. Kiitos lissu vinkistä, täytyy katsastaa nuo kertomasi paikat lukon löytämiseksi. Tai itseasiassa påiirongissa on lukko, mutta ei avainta. Voi olla, että sopiva avain löytyy noista paikoista. Ennenhän ei avaimia koodattu, vaan lähes kaikki sopi lukkoon kuin lukkoon.

  Kiitos Mosaics käynnistäsi blogissani. Tervetuloa uudelleen. Olen ahkerasti käynyt lukemassa ja kuvia katselemassa blogissasi.

  Toivotaan, että sisustusaiheet innostaisivat neuleiden tapaan blogeissa.

  VastaaPoista
 6. Upea piironki! Tuo voi tuoda moderniin sisustukseen kivan lisän ja jännittävän vivahteen.

  VastaaPoista
 7. Hei

  Minä entisöin lähes samanlaista pohjalaista klaffipiironkia. Ois kiva saada lisää ja "isompia" kuvia:)

  VastaaPoista