tiistai 2. elokuuta 2011

Aurajoella

Eilen kävelin Aurajoen rantaa lounaalle. Paluumatkalla pysähdyin Teatterisillan kupeeseen. Ihastelin  kukkapallukoita sillan yläpuollella. Flowerdropsit  on suunnitellut ja toteuttanut Outi Puro ja Heath Nash. Ne ovat osa kulttuuripääkaupungin taideteoksista, joita voi bongata  ympäri kaupunkia.
Flowerdrops-teos koostuu kierrätetystä muovista valmistetuista kukkavarjostimista. Varjostimen värikäs peite syntyy muovikukista, joiden tekemiseen kaupunkilaiset ovat osallistuneet avoimissa työpajoissa. Valmiit kuusi suurta varjostinta on ripustettu tilateokseksi Aurajoen Teatterisillan ylle. Valo muovaa teosta eri vuorokaudenaikoina.
Teatterisillan keltaisille penkeille voi istahtaa ihailemaan kaupungin läpi virtaavaa jokea ja ympärille avautuvaa maisemaa.
Lounasravintola Sergio`sin terassilta katselin toiselle puolelle jokea ja sieltä lehmusten katveesta pilkistää koboltinsininen Carro Celeste, Turun 1994 hankkima veistos.  Teoksen tekijä on italialainen Mariella Bettineschi. Materiaali on lujitemuovi, ruostumaton teräs ja kumi
Teos liittyy poptaiteen ja konstruktivismin traditioihin. Kobolttinsininen "vaunu" luo myös surrealistishenkisen illuusion liikkuvasta, rinnettä alas vyöryvästä kulkuneuvosta. Pyörillä varustettu taideteos on kuitenkin kiinnitetty maaperään näkymättömällä tukirakenteella.
Italialaissyntyinen taiteilija Mariella Bettineschi haluaa liittää teoksensa suomalaiseen kulttuuriin ja pohjoisten kansojen mytologiaan. Suomalais-ugrilaisessa mytologiassa tärkeä tähtikuvio Otava eli Suuri karhu on italiaksi "Carro Celeste", - taivaallinen vaunu.


Aurajoen rannalla on lukuisa määrä ravintolalaivoja. Kuvassa näkyvä on Katarina. Tämä kesä on ollut suotuisa laivan kannella istuville. Laivan takaa näkyy Turun Kaupunginteatteri.
Tässä Kulmassa sijaitsee kulttuuripääkaupungin info-piste ja kahvila. Täältä löytyy tietoa haluaville ohjausta taiteen ja muun kulttuurin äärelle.
Turussa on paljon vanhoja kauniita rakennuksia. Onneksi ei kaikkea ole purettu tai päällystetty peltiprofiileilla.
Kristiinankadulle aukeaa  näkymä Yliopistonkadun taakse kohti Atrium-taloa ja Hospits Betel kiinteistön Betel-kirkon kellotapulia.  Rakennukset on suunnitellut arvostettu arkkitehti Erik Bryggman  1927-28.
Lisää tietoa Bryggmanista löytyy täältä.

7 kommenttia:

 1. Teillä on nyt Turus kaikenlaista mielenkiintoista kulttuurivuoden aikana.Kiitos esittelystä;en ehtinyt Turkuun tälläkään kertaa...

  VastaaPoista
 2. Turku on upea kaupunki! terveisin romulyyli-riitta.

  VastaaPoista
 3. Turussa on aina niin kiva vieraille =)

  VastaaPoista
 4. Esittelit Turkua lämpimästi. Kyllä se näin upean esittelyn on ansainnutkin. Kiitos.

  VastaaPoista
 5. Sinä aina löydät näitä parhaita paloja Turusta. Kiitos siitä.

  VastaaPoista
 6. Yaelian,
  Nyt kulttuurivuotena on monenlaista katseltavaa ja aina vain tulee uutta.

  Riitta Sinikka,
  Se on totta, kaunis sekä kesällä että talvella.

  hanne,
  Uskon sen.

  aimarii,
  Kiitos. Turussa on niin paljon katseltavaa.

  Unelma,
  Silmät löytävät niin paljon kaunista, että on vaikea valita mitä ottaa kuvaksi.

  VastaaPoista
 7. Turku onkin kaunis kaupunki ja näitä kauniita rakennuksia ihailen joka kerta, kun pojan luona käydään.
  Kauniit kuvat olet ottanut!

  VastaaPoista