tiistai 26. huhtikuuta 2011

Kaupunkinäkymiä

Katselin Kokkolan keskikaupungin näkymien kauniita ja vähemmän kauniita rakennuksia. Kirkuvan väriset mainoskyltit pilasivat monen vanhan ja uuden rakennuksen julkisivuja. Lukuisa värikäs liikennemerkkiviidakko tuntui hieman liioitellun hallitsevalta pikkukaupungin rauhallisilla kaduilla. Valitsin tähän kauniita vanhoja rakennuksia, joita mainoskyltit eivät ole vielä valloittaneet.
Ensimmäisessä kuvassa on Rautatieasemarakennus rakennettu 1884-86. Toivottavasti se saa säilyä juuri tällaisena 
 Tässä kuvassa ovat kauniit funkkistyyliset rakennukset, Asunto Oy  Keskipohja rakennettu 1943 ja samalta aikakaudelta on myös keltainen rakennus entinen Hotelli Grand nykyään saneerattu asuintaloksi.
 Edellisistä rakennuksista hieman taaempana saman kadun varrelta Asunto Oy Terassitalo samaa funkkistyyliä kermanvalkoisena, kaunis puhdastyylinen rakennus.
 Kun kuljetaan läpi Antti Chydenius-puiston aukeaa kapean kävelykadun välissä tämä näkymä. Taaimpana näkyy Kokkolan keltatiilinen moderni kirkko rakennettu 1958 palaneen kirkon tilalle.
Vaaleanpunainen asuinkivitalo on rakennettu 1926.
Mannerheimin aukiolla sijaitseva keltainen rakennus oli aikoinaan sairaalana, myöhemmin siinä toimi Helsingin Osakepankki (HOP) ja nykyään rakennus on Handelsbankenin. Kaunista Engelin suunnitteleman rakennuksen julkisivua rumentavat kirkuvan sähkönsiniset ikkunamarkiisit.
Keskellä aukiota on Vapauden patsas 1920-luvulta.

Samalla aukiolla vastapäätä pankkirakennusta on
C L Engelin suunnittelema Raatihuone vuosilta 1839-1842
Takana näkyy Hotelli Seurahuoneen päätyä.
 Kokkolan Taidemuseo sijaitsee tässä Roosin talossa, rakennusvuosi on 1813.
 
Isokadulla on kaunis keltainen asuintalo, jonka julkisivuja ei ole pilattu kirjavilla mainosplakaateilla. Yläkerrassa on yhden perheen koti, joka on restauroitu rakennuksen aikakauden tyyliin upealla tavalla. 
Ensimmäisessä kerroksessa on pieniä liikehuoneistoja.
Kun ensi kesänä tulette Kokkolan Asuntomessuille kannattaa kiertää katselemassa myös keskustan vanhoja rakennuksia ja kulkea Neristanissa vanhassa puutalokaupunginosassa.

12 kommenttia:

 1. Olipa siellä kauniita värejä rakennuksissa. Kotiseudulta on arvokasta kaivella hyviä muistijälkiä muistojen kirjaan. Olen tainnut olla tolla Grandissa joskus yötä :o

  VastaaPoista
 2. Minä olen ihastunut noihin puisiin rautatieasemiin, onneksi niitä säilytetään. Olen tainnut joskus ammoin Pietarsaari-vaiheessani ajella Kokkolan läpi, en vaan muista siitä mitään.

  VastaaPoista
 3. Kotikotini oli Keski-Pohjanmaalla ja Kokkola oli se Iso Kaupunki, jonne aina joskus muutaman kerran vuodessa mentiin vaateostoksille ja enon luo kylään. Kauniita taloja!

  VastaaPoista
 4. Hyvä Kokkola Sightseen, mulla asuu siellä hyvä ystävä, enkä ole päässyt häntä tapaamaan mutta nyt tiedän kaupunkia.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Kokkola-kierroksesta,olen siellä muistaakseni joskus iät sitten joko käynyt tai mennyt ohi kaupungin.Kauniita rakennuksia sieltä löytyykin:)Minulla on siellä tuttavapariskunta,mutten ole heitä vielä mennyt sinne tervehtimään...

  VastaaPoista
 6. Vanhoissa rautatieasemissa on oikeaa menneen ajan hidasta tunnelmaa, mittasuhteetkin ovat ihmisen kokoiset. Ei ihme, että nuoret ihmiset viihtyvät vanhoissa taloissa.

  Värikkäät kerrostalot ovat myös kaupungin silmänilo, ja Kokkolassa näyttää olevan sitä paljon. Funkis sinänsä on minun silmääni ollut aina kalseaa ja luotaantyöntävää, en voi sille mitään.

  VastaaPoista
 7. Muistan tuon asemarakennuksen haikeudella yli kolmen vuosikymmenen takaa. Minua olivat tässä oven edessä vastassa nuoret sukulaiset, taatan veli vaimoineen. Molemmat ovat nukkuneet pois noin viidenkymmenen ikäisinä.

  Olet valinnut Kokkolasta kuvattavaksi kauniita kohteita. Minäkin pidän myös niistä vanhoista puutaloista.

  VastaaPoista
 8. Lepis,
  Grandissa käytiin joskus syömässä,mutta siitä on aikaa. Nyt tätä vanhaa hotellia kauniine kalusteineen ei enää ole.

  Sirokko,
  Samoin minä ihailen aina rautatieasemia ja Kokkolassa on todella kaunis ja hyvin säilynyt asemarakennus ja edelleen käytössä.

  Hippokampustaja,
  Ollaan siis samoilta seuduilta kotoisin. Samoin lapsena käytiin Kokkolassa ostoksilla ja teininä. Sitten muutinkin jo sieltä opiskelemaan. Ja sen jälkeen on muutettu työn perässä Suomen kolmiossa.

  Maketsu,
  Paljon jäi kuvia yli, kun aivan tätä ydinkeskustaa kuvasin. Otin nyt ns kauniita rakennuksia mukaan.

  Yaelian,
  Kesällä on Kokkola kauneimmillaan, kannattaa käydä.

  Katriina,
  Puutaloosa Neristan ei nyt päässyt tähän postaukseen mukaan. Siellä on tuttuja taloja minulle.
  Funkkistalot ovat kaupunkimaisemassa kauniita ja selkeitä, kun julkisivut ovat hyvinhoidettuja.
  Pidän funkkiksen selkeydestä.

  Unelma,
  Sinulla on haikeita muistoja Kokkolasta. Kesällä kannattaa kokea kaupunki uudestaan. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Juha Kankaan lujomana ja johtamana on niittänyt myös mainetta maailmalla.
  Snellman-salissa järjestetään konsertteja.

  Laitan puutalokaupunginosasta jossain vaiheessa muutamia kuvia. Se on aina yhtä viehättävä paikka. Kulku sinne voi alkaa juuri tuosta Mannerheimin aukiolta.

  VastaaPoista
 9. Kiitos Kokkola-kierroksesta! Ja kiitos, ettet näyttänyt kirkuvia mainoksia - ehkä joskus varoittavna esimerkkinä vilautat. Mainokset tunkevat joka paikkaan.

  Mutta onneksi Kokkolassa on paljon vanhoja, kauniita rakennuksia. Koska oman elämäni kulkureitti on johtanut Savosta Helsinkiin ja takaisin, Länsi-Suomi on jäänyt pääosin näkemättä. Hm, Kokkolassa seuraavat asuntomessut. Pitää harkita, tulisimmeko paikan päälle.

  VastaaPoista
 10. Minäkin suosittelen Neristanissa kävelyä:)

  VastaaPoista
 11. Lastu,
  Joskus ihmettelen noita mainoksia vanhojen ja uudempienkin rakennusten ikkunoissa ja seinillä
  Terveisiä julkisivulautakunnille - hieman yhteneväistä ja rakennksiin sopivaa linjaa ja kannattaa ottaa myös silmillekin sopivaa.

  Pioni,
  Neristanissa kannattaa käydä, mutta hyvä on katsella myös muitakin kauniita katunäkymiä.

  VastaaPoista
 12. Mukavaa katsella vanhaa rakasta kotikaupunkia jonkun toisen silmin. Nykyään Kokkola muuttuu niin kovaa vauhtia, että keskustan alue näyttää ihan vieraalta, vaikka olen ollut vasta yhdeksän vuotta pois.

  VastaaPoista