keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Viileässä museossa

Tänään vietin Tähtihetkiä Väinö Aaltosen museossa Suomen Kuvanveistäjäliitto 100-vuotta- juhlanäyttelyssä. Ajoitus osui oivallisesti hellepäivälle, nimittäin museossa oli sopivan viileää. Näyttely käsittää veistoksia ja installaatioita. Mukana on pari videoteosta, joista toinen oli pysäytetty huollon ajaksi.
Näyttely on antoisa ja hauska.
Ismo Kajanderin oivaltavista teoksista olen pitänyt aina, niin nytkin.
Teosten äärelle oli ilo pysähtyä. Ideoita esittävä teos koostui tikkataulusta ja mustista tikoista, joita oli heitelty kymmenittäin. Suurin osa tikoista on osunut seinälle ohi maalitaulun.  Teoksen tikkatauluun osuneista ideoista osa on napakymppejä. Ovatko ne ideoita, jotka sopivat toteutettaviksi ? 
Maaria Wirkkalan lasten leluista, muovieläimistä, koostuva eläinkollaasi liikkui savanneilla, sademetsissä ja metsissä. Lasten lelut kannattaa säilyttää, koskaan ei voi tietää minkälainen idea kohtaa niitä myöhemmin.
Anu Tuomisen patalapputeos  hauskuutti ja herätti monenlaisia muistoja.  Kun menette katsomaan näyttelyä, löydätte pajunkissoista valmistetut kengät ja laukun ja suovillasta kudotut turkin ja hatun.

Kuvasin ulos sijoitetut teokset, sisällä ei saa kuvata. Otsikkokuvassa on Jaakko Pernun Spotlight. Alempana Maria Dunkerin Kapteeni Koukku.

Jos ette ole vielä käyneet katsomassa tätä näyttelyä, nyt kannattaa mennä. Tähän hyvän tuulen näyttelyyn ei voi pettyä .  
Museon studiossa on etelä-afrikkalaisen Pieter Hugon valokuvanäyttely. Sekin kannattaa katsoa. En kylläkään erikoisemmin pitänyt aiheesta, vangittuja villieläimiä lähinnä hyeenoja.
Meillä ajankohtainen tilateos on tällä hetkellä tuuletin. Kyllä se aika mukavasti viilentää. Näyttää melkein kukalta.  Helteiden jälkeen se on viraton ja joutaa vaatehuoneen nurkkaan.

8 kommenttia:

 1. Ihania taideteoksia!!

  Ja tuo niin suosittu tuuletinkin,
  eräänlainen taideteos!!

  VastaaPoista
 2. Oi sentäs, pitäisikö taas tulla Turkuun?
  Ismo Kajanderin kanssa olen istunut kolme vuotta samassa luokassa. Oli muuten kiva poika.

  VastaaPoista
 3. Hauska tuo sähkölamppu.
  Meillä on ilmapumppu, mutta kyllä tuollainen samanlainen hyrrykkä pyörii myös paikallistuulettajana.

  VastaaPoista
 4. hanne,
  Kun käyt sisäälä siellä näitä ihanuuksia löytyy ja runsaasti. Ajattelen mennä vielä uudelleen muutaman viikon kuluttua. Tulee niin hyvä tuosta näyttelystä.

  Unelma,
  Kyllä pitää tulla jo Ismo Kajanderinkin takia. Todella kekseliäitä ja hauskoja kollaasiveistoksia. En voinut kuvata niitä, mutta niihän se on, että taideteos on paras katsoa livenä.

  Zilga,
  Me ollaan pärjätty vain tuon hyrrykän avulla, onneksi isot puut tuovat varjoa.

  VastaaPoista
 5. Niin, nyt kun pitäisi noista valita vain yksi, se olisi tuo tuuletin. Puuh kun on kuuma... Mutta muuten silmää ja mieltä miellyttää ekan kuvan sähkölamppu. Siinä on taiteilijan pään päälle syttynyt idealamppu :)

  VastaaPoista
 6. Näyttää hehkulampulta, mutta ei taida jäädä pelkkään hehkuun jos tuon sytyttää.

  VastaaPoista
 7. Lampulta näyttää ja mielenkiintoiselta sellaiselta. Mutta eipä täältä syvistä metsistä tule lähdettyä, vaikka mieli tekisi..

  VastaaPoista
 8. Rita,
  Tällä kuumuusasteella tuuletin on paikallaan. Sen jälkeen vasta silmän ruokaa.

  Demetrius,
  Lampusta roihahtaisi iloinen nuotio, jos sinne tulitikun heittäisi

  Kaanon,
  Voihan sitä elokuun sateilla tehdä vaikka tikusta asiaa ja pistäytyä Turussa.
  Osa teoksista oli Kiasman kokoelmista, että voipi niitä joskus nähdä sielläkin.

  VastaaPoista