keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Mäntyharjun ja taiteen ykköskohde kesällä

Salmelan Taidekeskus sijaitsee kauniissa Mäntyharjun kunnassa kirkasvetisen järven rannalla. Jo miljöö on kaunis ja levollinen, sinitaivas, kimaltava järvenselkä, vanhat koivut ja petäjät. Maisema ja pihapiiri kuin maalaus. Vanhat kauniit rakennukset henkivät  suomalaista historiaa. Jo pelkästään paikka luo elämyksellisen ilmapiirin, johon korkeatasoinen nykytaide sopii erinomaisesti.

Matkaanlähtömme alkoi täysin impulsiivisesti. Aamiaisen jälkeen vain päätimme lähteä käymään Salmelassa. Paikka on meille tuttu jo muutamista aikaisemmista kesistä. Etsimme kuitenkin kartasta helpoimman ja lyhimmän reitin sinne. Siitä huolimatta tulomatkalla ajauduimme reitiltä sivuun. Matkasta tuli soikea lenkki, mutta eipä se haitannut. Olimme kotona jo ennen kahdeksaa illalla.

Taideantiin ei voi pettyä. Niin monipuolista ja tasokasta anti on. Otin muutamia kuvia mieleen jääneistä teoksista. Taide, jos mikä, on aina makuasia. Uskon, että jokainen kävijä löytää omat suosikkinsa.
 
 Ensimmäisessä päärakennuksen salissa on Lauri Ahlgrenin 80-vuotisjuhlanäyttely. Informalismi on kehittynyt  1940-luvulla amerikkalaisen abstraktin ekspressionismin rinnakkaisilmiönä. Ahlgrenin teokset ovat informalismia, jossa on  hylätty esittävät ja geometriset muodot.  Kuvassa on Lento kuunvalossa-teos. 
Tässä samassa salissa on myös Kimmo Pyykön veistoksia, joista kaksi näkyy ylläolevassa kuvassa.  
Tämä Annuli Viherjuuren maalaus Into oli näyttelyn suosikkini. Yhdistelmä, jossa figuratismia on yhdistetty abstraktiin sommitteluun, toimii erittäinen kauniisti.  
Jesus Angel Bordetasin maalaus Cromos E oli värikäs ja elämäniloinen. Sitä kirmaava hevonen on. 
Sitten kuljin Domanderin näyttelyalueen Apteekkitaloon nuorten taiteilijoiden näyttelyyn. Asta Pajunen ja Teemu Korpela olivat suosikkejani. Postitalossa Pasi Rauhalan minikokoiset installaatiot  ihastuttivat pienillä suurilla ajatuksillaan minut täysin.  Kas, kas, its Leaking , hellepäiväni raikastui kertaheitolla.
Mikä ihana oivallus - Virgin of the Desert - Erämaan neitsyt- kirjaa en ole lukenut, mutta nyt kyllä houkuttaisi etsiä kirjaa divareista. Mistähän Pasi Rauhala löytää nuo pienet ihmiset.
Uutisten alkulähteillä keskellä aakkosia, ensin uutiset News  ja sitten jo isot uutiset Big News. Kirjaimet löytyvät, missä ovat lukevat pikkuihmiset. 
Pienoisinstallaatioiden yhteisesiintyminen, näin ne on aseteltu näyttelyyn  kolmena eri ryhmänä. Pienoisinstallaatiot myydään yksittäin. 
Ullakkohuoneessa on Markku Haanpään teos Kylä osat 1-37, kullanvärisellä lyöntimetalilla päällystetyt puutalot juurineen. Puhutteleva teos, josta voi ostaa vaikka vain yhden kultatalon.
Kuljin vielä Palvelijan taloon ja Piha-aittoihin, siellä oli myös nähtävää ja koettavaa  Näyttely oli antoisa ja mielenkiintoinen. Tietoa löytyy Taidekeskus Salmelan sivuilta.

16 kommenttia:

 1. Varmaan antoisa reissu. Tuonne pitäisi itsekin poiketa, mielenkiintoisen näköisiä töitä.

  VastaaPoista
 2. SusuPetal,
  Todella antoisa retki. Hieno näyttely, pidin näkemästäni todella paljon. Tuli virkeä voimallinen olo.

  VastaaPoista
 3. Taide joko on tai ei. Se on kummallista.

  VastaaPoista
 4. Olisipa kiva joskus käydä Salmelassa, niin hyvältä näyttää. Minun makuuni on eniten tuo hevonen ja se miten väriä on siinä käytetty.

  Retretissä ei saanut ottaa kuvia. Se on harmi, koska ei voi itsekään sitten katsella kuvia jälkeenpäin.

  VastaaPoista
 5. Hevostaulu iski tajuntaan. Kiitos näistä kuvista.

  VastaaPoista
 6. isopeikko,
  Niin on. Taide jakaa mielipiteitä.
  Taidenäyttelyssä kuulee joskus lauseen - Tuollaisen minäkin osaisin tehdä.
  Salmelassakin kuulin tuon lauseen, se on väheksyvä ilmaisu.
  No, yksi seurueesta vastasi aika hyvin. Jos osaisit tehdä tuollaisen, olisit varmasti jo sen toteuttanut.

  Katriina,
  Salmelan tarjonta on runsas.
  Jokunen vuosi sitten kysyin luvan Tuomas Hoikkalalta, hän oli silloin paikalla,kuvaamisesta. Hän sanoi, että saa kuvata. Nyt en erikseen enää kysynyt. Kamerakieltokylttejä ei näkynyt. Ymmärrän museot, joissa ei saa kuvata.
  Gallerioissa, joissa näyttelyt ovat myyntinäyttelyitä, kuvaaminen on yleensä sallittua.

  Luulisin, että taiteilijatkin ovat kaikesta mahdollisesta huomiosta hyvillään. Koskaan ei voi tarpeeksi saada näkyvyyttä, myyntiin sitä tarvitaan.

  VastaaPoista
 7. Unelma,
  Se olikin hyvin energinen ja värikäs. Moderni.

  VastaaPoista
 8. Vau, vaikutti tosi matkakohteelta. Oilsi hienoa päästä käymään.

  VastaaPoista
 9. Tuure,
  Näyttely on vielä auki muistaakseni elokuun puoleen väliin.
  Todella käynnin arvoinen kohde.

  VastaaPoista
 10. Tuo värikäs heppa tuo mieleeni oman elämisen riemun, jonka olen uudelleen löytänyt liikunnan myötä.

  VastaaPoista
 11. Kaanon,
  Se on värikäs ja energinen teos.

  VastaaPoista
 12. Kiitos. Tämä oli hyvä ja informatiivinen katsaus siihen mitä julkisuudessa ei olla tähän asti nähty. Tykkäsin useimmista noista teoksista. Ja mukava paikka, kun siellä sai kuvata.

  VastaaPoista
 13. lepis,
  Paikka on kaunis ja taide hyvää. Mitä enempää voisikaan toivoa. Virkistävää helteestä huolimatta.

  VastaaPoista
 14. KIITOS tästä hienosta taidenäyttelystä!

  VastaaPoista
 15. Rita,
  Kiitoksia sinulle käynnistä.

  VastaaPoista
 16. Kiva! Hain käsiini tämän sinun esittelysi, hieno! Luin tosiaan (ja onneksi) vasta nyt, kun olin oman näkemykseni ja kirjannut: yllättävän paljon meillä onkin samoja valintoja :)

  VastaaPoista