perjantai 25. syyskuuta 2009

Putkiremontti

Marraskuussa oli asukaskokous putkiremontista. Hilkka meni kokoukseen. Putkiremonttia oli esittelemässä kaksi hallituksen jäsentä, joista toinen ryhtyi myöhemmin urakan valvojaksi hallituksen päätöksellä. Säästettäisiin valvontakustannuksissa. Mukana olivat remontin suunnittelijana ulkopuolinen alan ammattilainen, putkiliikkeestä remontin vastaavamestari ja yhtiön johtaja sekä johtaja rakennusliikkeestä. Rakennusliike hoitaisi purku- ja rakennuskorjaustyöt.

Kokouksessa esitettiin remonttiaikataulu ja remontin aikana asukkaille kuuluvat tehtävät. Remontista keskusteltiin ja kyseltiin. Valvoja kysyi, kuka aikoo asua huoneistossa remontin aikana. Hilkka nosti kätensä ja muutama muukin. Selitettiin, että asuminen on mahdollista, koska ullakon saunaosasto on asukkaiden käytössä. Sinne tulee vesi, siellä ovat suihkut ja wc. Kuulosti aivan asialliselta. Hilkka ajatteli, että kyllä tämän kuusi viikkoa kestää, onhan hän päivät työssä ja poissa remontin jaloista.

Hilkan linjassa alkoi remontti kesäkuun ensimmäinen päivä ja se olisi valmis heinäkuun 18. päivä.
Hilkka oli remontoinut kylpyhuoneen ja keittiön perusteellisesti viisi vuotta sitten, kun oli ostanut huonokuntoisen 1950-luvun varusteissa olleen asunnon. Uusissa hanoissa oli vielä viiden vuoden takuut voimassa. Remontin yhteydessä Hilkka poisti ammeen ja yhdisti kaksi kylppärikomeroa osaksi kylpyhuonetta poistamalla kevyen väliseinän ja sulkemalla oven makuuhuoneeseen. Remontin ansiosta vesieristeet uusittiin vastaamaan 2000-luvun vaatimuksia myös komerotilan osalta. Remontti raportoitiin hallitukselle ilmoittamalla isännöitsijälle, joka hyväksyi toimenpiteet ja vesieristykset.

Ennen remonttia oli alkukatselmus. Mukana vastaavamestari, valvoja ja rakennusliikkeen johtaja. Hilkka kertoi, että hän haluaa poistettavat keittiöhanan ja Volan malja-allashanan itselleen, samoin uutta vastaavan seinäkiinnityksellä olevan WC-pytyn. Volan seinähanaa ei voitu enää käyttää, koska putket kulkevat pinnassa. Nyt asennettaisiin pöytämallihana. Hilkka pyysi, että Moran suihkuhana jätetään asennettavaksi. Siinä olisi bidee, jota maljahanassa ei ole.
Tässä välissä valvoja kurkisti kylpyhuoneeseen ja totesi. Jaha, tämä on laajennettu kylpyhuone.
Kukaan ei kommentoinut asiaa.

Remontti alkoi jyristen, jyskyen ja pölyten, mutta Hilkka pysyi päätöksessään asua kotonaan. Yöllä oli kuitenkin hiljaista. Viikon kuluttua aikaisin aamulla Hilkka totesi, että ullakon saunaosastoon ei tullut vettä mistään hanasta. Hädissään hän otti puhelun valvojalle. Automaatti vastasi, jätä viesti äänimerkin jälkeen. Viesti jätettiin, vastaussoittoa ei koskaan kuulunut. Hilkka meni kuntosalille aamusuihkuun. Tullessaan hän tapasi vastaavan mestarin pihalla. Joka kertoi, että vettä ei saunaosastoon saada enää. Asuville asukkaille on järjestetty A-portaaseen huoneistoon A4 suihku- ja vesimahdollisuus. Avain olisi saatavissa valvojalta. Seuraavana aamunakin Hilkka meni kuntosalille. Hän epäröi hieman kysyä ystävältään, voisiko hän yöpyä muutaman yön siellä. Tottakai, ole huoleti niin kauan kuin tarvitset. Hilkka muutti ystävänsä luokse.

Eräänä päivänä pirahti Hilkan puhelin. Rakennusliikkeen johtaja soitti. Teillä on se laajennettu kylpyhuone ja omat peili- ja allaskaapistot, jotka asennamme takaisin. Marmoritasoon pitäisi tehdä allashanaa varten reikä. Ehdotan, että marmoritaso korvattaisiin laminaattitasolla, joka on marmorijäljitelmää. Se tulisi edullisemmaksi ja näyttää marmorilta. Hilkka oli hetken hiljaa. Kyllä minä haluan marmoritason edelleen. Paljonko reikä maksaa. No, matkakilometrejä kivihiomoon tulee edestakaisin 120 km ja miehen aika matkoineen ja poraus 15 minuuttia muutaman kympin.
Kyllä se 300 euroa tekee, marmorijäljitelmätaso tulisi halvemmaksi. Ei, kyllä minä pidän kalliin tasoni ja kustannan vielä sen reiän, kattohinta 300. Hilkka huokaisi puhelun päättyessä.

Remontin edistyessä Hilkka kävi katsomassa tilannetta. Hän huomasi, että kylppäriin oli asennettu uusi suihkuhana ja hänen Mora-hanansa lepäsi keittiön lattialla osina pitkin pituuttaan. Alla oli lappu, asukas haluaa hanan. Enhän minä tätä hanaa halunnut, se piti asentaa. Vaan missä ovat keittiön hana ja maljahana. Remonttimies selitti, asensimme keittiöhanan. Se vuoti ja jouduimme asentamaan uuden. Tähän asti oikein, mutta missä vanha hana on. Olisiko se mennyt vaihtolavalle, hukassa se ainakin on, sanoi remonttimies. Entäs Volan maljahana, sitä ei näy. Se oli kuulkaas niin lujasti seinässä kiinni, että revittiin se palasina irti ja heitettiin roskiin. Hilkka ei uskonut tätä, oli ihmetellen hiljaa. Pyysi, että kannetaan WC-pytty kellariin, se noudetaan sieltä pois.

Vihdoin Hilkka pääsi muuttamaan takaisin kotiin. Oli ihanaa olla kotona, vaikka iso siivousurakka odottikin. Kylpyhuone näytti asialliselta, mutta se ei ollut enää aivan samaa tasoa kuin ennen remonttia. Tekivätkö hanat sen vai mikä. Hilkka kävi ostamassa suihkuhanaan bideen ja putkimies asensi sen. Hilkka huomasi, että jääkaapin jääpalakoneen vesiliitosta ei oltu asennettu.
Puhelussa vastaavalle mestarille hän sai kuulla, että valvoja ei ollut antanut tehdä liitosta , kun ohut putki näytti kulkevan rakenteissa. He ovat nyt pyytämässä tarjousta putken koteloinnista.
Putki kulkee kaapista ylös seinää pitkin katon rajaan ja laskee alas seinää jääkaapille. Putkiliikkeen osuus on 500 euroa ja koteloinnin tuplasti se. Ilmoitamme, kun saamme hinnan. Ei tarvitse jatkaa asiaa, Hilkka sanoi, kuulostaa täysin hullulta koko juttu. Sentin putki ja risteilyt seinillä ja katossa koteloineen.

Lopputarkastukseen tuli taas sama miessakki kuin alkutarkastukseenkin. Hilkka kertasi kadonneet ja revityt hanat, suihkuhanan sählingin, WC-pytyn katoamisen kellarista. Sitäkään ei siis löytynyt. Jääpalakoneen liitosfarssin. No, miten se vesiputki rakenteissa menee, kysyi valvoja Hilkalta. Jääkaapin takana on sulkuhana, putki kulkee seinäpintaa alas lattiatasoon, oven kynnyslistan alla, edelleen jalkalistakourussa keittiökaapin sisälle ja siellä lattiapinnassa näkyvissä liitoskohtaan. Matkaa kertyy lattiatasossa yhteensä vajaa kaksi metriä. Ehdotuksenne oli niin mahdoton, että hoidan itse asian ammattilaisella. Hanoista haluan korvattavaksi Volan hanan, uutena sen arvo on 500 euroa. Tästä Arne Jacobsenin hanasta haluan korvattavaksi 150 euroa. Muiden osalta luovutan, vaikka sähläyksenne kuulostavat aikamoiselta tunaroinnilta.
Sanomattakin oli selvää, että jonkun suusta kuului taas - laajennettu kylpyhuone.

Syyskuussa Hilkka sai laskun. Urakkaan kuulumatonta oli yhteensä 2100 euroa, josta laajennetun 1,6 neliön komerotilan osuus oli 1400 euroa. Hilkka palautti laskun reklamointikirjeen liitteenä. Kirjeessä Hilkka kertoi laajennuksen tarinan ja huomautti, että mistään laajennuskustannuksista ei ole etukäteen sovittu. Onhan kylpyhuone samaa kokoa edelleenkin, vain komeroseinä on poistunut. Laskuun on vielä huomioitava 150 euron korvaus hanan hävittämisestä.
Uutta laskua ei ole vielä tullut.

Pakinaperjantai 148. haaste - Remontti

12 kommenttia:

 1. Olipas melkoista sähläystä, kyllä sitä ihmistä viedään ja vedätetään, joka suuntaan ja suunnasta.

  VastaaPoista
 2. Olipa Hilkalla turhauttava remontti! Taidat olla kylpyhuoneremonttiekspertti!

  VastaaPoista
 3. Huh, tämä ei voinut olla fiktiota vaan täyttä totta!

  VastaaPoista
 4. Minäkin luulen tämän olevan faktaa.. muistuttaa erästä putkiremonttia jonka jouduin Suomessa kerran tekemään..siis teettämään, ja jonka mielelläni unohtaisin kokonaan.

  VastaaPoista
 5. Olipas se tarina, mutta niin todentuntuinen.

  VastaaPoista
 6. Pehmyt piirto,
  Juuri niin vedätystä j sähläystä. Tallaista se voi remonttikin olla.

  Unelma,
  Oli todella ja pakinasta tuli vähän pitkänlainen, kun oli niin monta vaihetta tässä tapahtumassa.

  Yaelian,
  Se oli sitä ja Hilkka muistaa sen varmaan aina.

  SusuPetal,
  Se on totta kaikilta osin. Kun aihe oli annettu, sopi nämäkin kuviot dokumentoida. Vaikka kohtelle ne ovat jääneet muistiin lähtemättömästi.

  Siroko,
  Tallaisia ei todellakaan haluaisi muistella.

  Zilga,
  Varoituksksi muille, joilla vastaava remontti voi tulla jankohtaiseksi kirjoitin.

  VastaaPoista
 7. Laskuttaa yleensä kyllä osataan. Työtä tekevät toistaiturit kommunikaatiokyvyttömien työnjohtajien valvonnassa. Hyvä siitä tulee :)

  VastaaPoista
 8. isopeikko,
  - ja siinä melskeessä asukas kodissansa on vain jaloissa pyörijä,
  jonka pitää ymmärtää, että me muut remontoimme kuten tahdomme. Hänenkin kotinsa.

  VastaaPoista
 9. No huh, kyllä se tosiaan todelta kuulosti tämä pakina.

  VastaaPoista
 10. jl,
  Pitää sanoa, että valitettavasti totta on

  VastaaPoista
 11. http://www.helsinki.fi/~pjojala/LVI-putkityot.htm

  Sanovat että huippuvuosi linjastosaneerauksista Suomessa olisi v. 2014 ja huippuvuosi putkimiesten eläkepommissa 2016.
  Työministeriön ja Tilastokeskuksen selvityksessä prosentuaalisesti putkimiesten, sähkömiesten ja kaasuasentajien puulissa
  eläkepommi on rajuin maanviljelijöiden, metsästäjien ja kalastajien jälkeen: 43% 2010-2025:
  http://www.helsinki.fi/~pjojala/Elakepommi-Tyovoimapula.html
  http://www.helsinki.fi/~pjojala/LVI-putkityot.htm

  VastaaPoista