sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Luin Hesaria

Viikonlopun päivälehden, Helsingin Sanomien, tekstit pysäyttivät heti vaalirahoitussivujen jälkeen. Vaalirahoitus on saavuttanut jo kuolleen pisteensä kohdallani, kiirehdin niiden juttujen ohi nopeasti. Jähmetyin Kotimaa-osaston kohdalla sivulla A11.

Otsikko - Maahanmuuttajat unohtuvat uusien asuinalueiden suunnittelussa.

Syntyykö meille pääkaupunkiseudulle samanlaisia lähiöitä kuin Tukholmassa - Rinkeby ja Tensta, joissa 80% väestöstä on ulkomaalaistaustaisia. Pitäisikö meillä rakentaa maahanmuuttajille omat asuinalueensa, kuten professori Kimmo Lapintie viittaa.
Omilla asuinalueilla olisivat moskeija, ostoskekukset, vanhainkoti, palvelutalot, harrastetilat, katetut katualueet Suomen kovien talviolosuhteiden takia. Myös koulut ja lastentarhat.
Tämä visio nousi mieleeni, kun luin toimittaja Marja Salmelan artikkelia.

Tällä hetkellä maahanmuuttajat ovat keskittyneet määrätyille asuinalueille. Siellä ei etene suomenkielen oppiminen ja se taas johtaa syrjäytymiseen työmarkkinoilta. Jo nyt maahanmuuttajien työttömyysaste on 80%. Muodostuisiko omista asuinalueista pienoisvaltio valtiossa, jonka ylläpidon kustantavat työssäkäyvät veronmaksajat. Kulttuurierojen välille kasvaisi entistä jyrkempi juopa. Verovarojen suuntautuminen asettaisi suvaitsevaisuuden ja oikeudenmukaisuuden kovalle koetukselle.

En voinut välttyä ajatukselta, että suomalaisten veronmaksajien tulee sopeutua maahanmuuttajien kulttuuriin eikä päinvastoin. Tämä johtaa väistämättä siihen, joka on Ruotsissa jo nähtävissä.

Kulunut klisee, maassa maan tavalla, on harvinaisen hyvä lähtökohta. Se ei tarkoita, että emme hyväksyisi muualta tulevien kulttuuria ja perinteitä. Se tarkoittaa, että meille tulevat hyväksyvät meidät ja yhteiskuntajärjestelmämme.

Kuvat eivät liity blogitekstiin. Niissä on kaunista suomalaista syksyä juuri tällä hetkellä.

8 kommenttia:

 1. Totta puhut. Olen kanssasi samaa mieltä.

  VastaaPoista
 2. Peikkokin on. Maassa maan tavalla.

  VastaaPoista
 3. Ei kai meidän aivan kaikkea tarvitse sieltä länsinaapurista kopioida. Onglemat tuon asuttamispolitiikan osalta ovat jo nähty.

  Samaa mieltä kanssasi, että maassa maan tavalla ja kaikki iloisesti sekaisin. Tosin täällä Espoossa ainakin näyttää tuo Ruotsin malli jo olevan käytössä ja niin taisi olla Jyväskylässäkin.

  VastaaPoista
 4. Unelma,
  Olisiko tässä käymässä pian niin, että poliitikot eivät uskalla sanoa mitä mieltä ovat.

  isopeikko,
  Yhdessä rintamassa siis

  lepis,
  Luulen, että jo joka kaupungissa ovat syntyneet ojmat alueet, joissa valtaosa on maahanmuuttajia ja ongelmat jatkavat kasvuaan

  Ruotsissa on jo vaikeuksia pitää näitä alueita järjestyksessä ja asumisen kannalta turvallisina. Ap-väestö muuttaa alueilta pois.

  VastaaPoista
 5. Ei saisi ketään pakottaa asumaan missään, mutta hinnoistahan kiinni, eihän maahanmuuttajilla varaa omakotialuieille. Minusta on kivä kävellä ja ostella ruokaa alueilla, jossa puhutaan kaikkia kieliä. Oppii paljon, eikä tartte matkustaa mihinkään ;)

  VastaaPoista
 6. P.S.
  Ja suamalaiset on ihan suamalaisii Göteborgissa ;)

  VastaaPoista
 7. Hannele,
  Eihän tässä olla pakottamassa, vaan täyttämässä mahdollisesti maahanmuuttajien toiveita.
  Mukavaahan se on asioida maahanmuuttajien yrityksissä.
  Vaan 80%:a maahanmuuttajista on edelleen työtä vailla ja myös sitä yritystäkin.

  En ole koskaan käynyt Tukholman Rinkeby:ssä, joten en osaa sanoa minkälaisia yrityksiä siellä maahanmuuttajilla on. Toivottavasti siellä eletään rauhallista elämää.

  VastaaPoista