sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

Kauniita rikkaruohoja

Mitä olisi Suomen kesä ilman luonnonkukkia. Sitkeät rikkaruohotkin kukkivat. Jopa niin kauniisti, että ikuistuivat kuvagalleriaani saakka. Aurajoen törmät kukkivat koko kesän. Kun jokin lopettaa uudet aloittavat. Helposti leviävä kauniisti keltaisena kukkiva on leinikki. Tämä joenrantaleinikki lienee rönsyleinikki. Aivan veden rajassa kukkii leinikkien mukana villi lemmikki.
Jauhosavikka on sitkeä rikkaruoho. Samettimaiset lehdet tuntuvat pehmeiltä. Helppo perattava, nousee maasta yhdellä nykäisyllä. Kukkikoon kuitenkin joen rannalla.

Komea peltokanankaali kukoisti puutarhakukan lailla. Korjatkaa, jos olen väärässä.

Hieno maanpeitekasvi on vihreänä mattona puikkelehtiva pihatähtimö. Tämä kasvi on oikea rohtokasvi. Käy reuman, kihdin, virtsavaivojen ja peräpukamien hoitamiseen. Ulkoisesti sitä voi käyttää haavoihin, ihottumiin ja rohtumiin. Kasvi sisältää piitä ja kaliumia ja rutiinia, joka kuuluu flavonodien ryhmään.

Tämä peltoretikka kukkii pihalla. Pieni rykelmä kasvia on saanut jäädä kasvamaan pihalle. Keltaiset tähtimäiset ja pienet kukat näyttävät yhtä kauniilta kuin kivikkokasvien kukatkin.

Keltainen kurjenmiekka kukkii pihan kukkapenkissä. Se kasvaa myös Aurajokirannan vedenrajakukkanakin. Siellä se aloittelee myös kukintaansa.

20 kommenttia:

 1. Kyllä rikkaruohotkin osaavat olla kauniita, meilläkin niitä rehottaa pitkin pihanreunoja ja nyt tiedän jo muutaman niiden nimistäkin kuviesi perusteella!

  VastaaPoista
 2. Kullankeltaista kukkaloistoa, mikäs sen kauniimpaa!

  VastaaPoista
 3. Mikä on se mikä tekee kasvista rikkaruohon?

  VastaaPoista
 4. Kauniita ja kamalia. Rönsyleinikki on kaunis pensaiden alla, mutta kun se ei sinne jää. Niinkuin ei moni muukaan rikkaruoho. Eipä silti, voi joku kukkakin yltyä leviämään niin, että siitä tulee rikkaruoho. Pakko on repiä pois.

  VastaaPoista
 5. Tulin juuri juoksulenkiltä ja tuo peltojen ja teiden varsien kukkaloisto on aivan uskomattoman kaunis, vaikka rikkaruohoja joidenkin mielestä ovatkin.

  VastaaPoista
 6. Kauniita kukkia olet kuvannut, ojanvarret nyt parhaimmillaan:))

  VastaaPoista
 7. Rikkaruohotkin voivat olla kauniita vaikka väärässä paikassa niitä kasvaa haitaksi asti. Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 8. Välillä ei meinaisi millään raaskia kitkeä, kun jokin rikkaruoho on niin kaunis. Ehkä jätän sen hetkeksi paikalleen ja kun kukinta on ohi, on aikaa kitkeä se pois...
  Tai siirrän sen kukkaniitylle : )

  VastaaPoista
 9. tiesitkö että jauhosavikkaa voi syödä kuin pinaattia? teimme justsillään jauhosavikkarisottoa.

  VastaaPoista
 10. Kauniilta näyttävät rikkaruohot.Ja muistin sitten Hyppysellisen postauksen juuri tuosta jauhosavikasta,joten pidän silmäni auki jos sellainen kenties löytyisi.

  VastaaPoista
 11. Kaunista on suomen kukkaloisto kesällä!

  VastaaPoista
 12. SuviAnniina,
  Minä ihailen rikkaruohojen ja luonnonkukkien kukintaa valtateiden varsilla ja pienten kyläteiden laitamilla. Toivottavasti Destia ei leikkaa teidenvarsia putipuhtaiksi, vaan antaa kukkien kukkia.

  SusuPetal,
  Aurinkoista on kukkien keltainen väri.

  isopeikko,
  Sitä mietin minäkin, kun sen kysyit. Rikka on sama kuin roska eli siis roskakasvejapa lienevät tarpeettomina.

  tuike,
  Se on totta, pihalla ja puutarhassa näitä pitää kitkeä tai hillitä aivan kukin makunsa mukaan. Useimmiten ne kitketään.

  Kaisa,
  Samoin minäkin ihailen peltoteiden ja valtateiden tienvarsien kukkaloistoa.

  VastaaPoista
 13. Eija,
  Luonnon suuri puutarha, siellä saavat kaikki kukat kukkia ja ilahduttaa.

  KesänLapsi,
  Totta väärässä paikassa niistä on harmia ja kitkettävä on.

  sariw,
  Just noin minäkin ajattelen, vasta kukinnan jälkeen.

  Hyppysellinen,
  Pitääpä kurkata reseptiäsi. Jostain puhtaasta ympäristöstä sitä voi kerätä.

  Yaelian,
  Jauhosavikka ei ole niin kaunis etteikö sitä syötäväksi poimisi. Sen maku on kait hyvä. Pitää kokeilla, jos jostain onnistun poimimaan saasteettomana.

  Harakka,
  Juu ei käy valittaminen, voi vain ihailla.

  VastaaPoista
 14. Kiva kurkistus rikkaruohoiksi luokiteltujen kukkijoiden maailmaan. Minä olen tänä kesänä antanut niille periksi. Kukka kuin kukka, kasvakoot ja kukkikoot kaikki. Jokaisessa kukassa on jotain sievää ja kaunista.
  Puutarhani on nyt valkeanaan harakankukkia, siis villejä päivänkakkaroita. Näyttää kauniilta.

  VastaaPoista
 15. Lemmikin vaaleansininen väri on ehkä yks maailman kauneimmista ja hempeimmistä väreistä <3

  VastaaPoista
 16. Mä en osaa edes ajatella noita rikkaruohoina. Olen hulluna niittykukkiin ja heiniin. Mulle ne on kauniita, eikä ollenkaan turhia. Ihmettelen usein rikkaruoho-sanaa. Mistä sekin tulee.

  VastaaPoista
 17. Ihanaisia rikkaruohoja! Olen pitkään ollut sitä mieltä, että olisi kovin ankeaa ilman noita mainioita rikkoja. - kunhan ne eivät ole väärässä paikassa. Tietosanakirjan mukaan rikkaruoho on kasvi joka kasvaa ei toivotussa paikassa. Mutta ojanpientareilla ja joutomailla, missä ne eivät ketään häiritse, kasvakoon ja kukkikoon rauhassa. :)

  VastaaPoista
 18. aimarii,
  Niin ajattelen minäkin.Kesä on lyhyt, joten annetaan kukkien kukkia, rikkaruohojenkin. Kunhan eivät kuki keskellä kukkapenkkiä tai ryytimaata.

  satu,
  Minustakin lemmikinsininen kukkana on kaunis ja vauvalla myös, mutta sisustuksessa en osaa sitä väriä käyttää.

  Bullukat,
  Minäkin ihastelen tienvieriä ja ojanpientareita, kukkaniityistä puhumattakaan.

  laura,
  Kiitos rikkaruoho-analyysista. Tosiaan oikeassa paikassa saavat kukkia ja kukoistaa.

  VastaaPoista
 19. Justiinsa näin! Turussa joitui oikein pinnistämään Juhannuksen seutuvilla tunnistamisnystyränsä äärimmilleen jotta pärjäsi. Ja kuvia tuli paljon ;)

  VastaaPoista
 20. Ihana rikkaruohopostaus! Taas tuli opittua jotain, eli vesiheinä, ikuinen taisteluparini, onkin pihatähtimö. Onkin paljon hienompi nimi!

  VastaaPoista