tiistai 24. maaliskuuta 2009

Keskiviikkona mies tuli taloon

Sinä keskiviikkoaamuna Mirja heräsi varhain, kuten joka aamu. Aamuisin kuulee enemmän kun on vielä hiljaista. Mirjalla on tapana seurata, kun asukkaat lähtevät töihin ja lapset ja nuoret kouluihinsa. Kuunnella kuinka äidit hoputtavat lapsiaan tarhaan ehtiäkseen itse työpaikoilleen.

Mirja avasi pihalle antavan ikkunan säleverhon raolleen juuri sen verran, että siitä näki pihaelämää. Tänä keskiviikkoaamuna hän huomasi taas Kaijan miesystävän käynnistävän autoaan. Mirja jupisi itsekseen. Nyt soitan isännöitsijälle taas ja vaadin, että Kaijan on maksettava vesimaksu kahdesta henkilöstä. Takautuvasti koko siltä ajalta kun miesystävä on vettä kuluttanut taloyhtiössä. Onhan se väärin, jos meidän asukkaiden pitää maksaa vielä muiden miesystävien vedetkin.

Kaijan miesystävä on oleillut talossa jo yli kolme kuukautta. Mirja teki merkinnän kalenteriinsa sen päivän kohdalle, kun tämä mies tuli taloon.
Silloinkin oli keskiviikkoaamu, kun Kaijan porrashuoneen ovi oli kolahtanut niin äänekkäästi, että Mirja oli juosten kiiruhtanut ikkunaan ja katsonut kuka tämä rauhanrikkoja oli. Hän on juuri tämä Kaijan kaveri. Oven paukuttelu kyllä loppui, kun Mirja huomautti muutaman kerran Kaijalle. Mirja seurasi tapansa mukaan aamuisin kuinka mies poistui talosta useasti viikossa ja nyt lähes päivittäin.
Mirja oli huomannut, että Kaijalle oli kannettu uusi kaksoisvuode. Se oli selvä merkki siitä, että mies oli tullut taloon asuakseen. Vesimaksun periminen on oikeutettua ja laillista, ajatteli Mirja.

Taloyhtiössä kävi viikkosiivooja kustannussyistä vain kaksi kertaa viikossa tiistaisin ja perjantaisin. Keskiviikkoisin kun miesystävän auton jarruvalot häipyivät pihapiiristä, Mirja kiirehti tossuissaan alaovelle ja jupisi.
Minä arvasin, taas on ovilasissa iso kämmenen jälki. Eikö se siivoton juntti ymmärrä painaa ovea auki kahvasta. Pitääkö läjäyttää eilen pyyhkäistyyn ovilasiin aina tuo kämmenensä jälki.
Mirja on hillinnyt vielä itsensä eikä ole huomauttanut asiasta. Nyt mitta on täyttynyt. Sanon tästä sekä isännöitsijälle että Kaijjalle. Tämän sotkemisen on loputtava.

Mirja on ottanut porrashuoneen siisteydestä elämäntehtävän. Hän ohjaa ja neuvoo siivoojia, ilmoittaa havaitsemistaan laiminlyönneistä isännöitsijälle. Taloyhtiö onkin saanut siistin talon maineen Mirjan ansiosta.

Silloin tällöin Mirja testaa siivouksen toteutumisen tasoa. Hän sujauttaa paperinpalan porrashuoneen rappujen alle, patterin päälle tai tekee likaläiskän seinään. Siivoojan lähdettyä on helppo tarkistaa onko moppi ja luutu pyyhkäissyt joka kohtaa. Kun maksetaan silloin ei laiminlyöntejä sallita. Usein hänellä on tapana pyyhkäistä valkoisella serlalla ovilistojen ja kaiteiden päältä. Tämä testi paljastaa heti, onko pölyjen pyyhintä laiminlöyty.
Siivouksen tarkkailu teki Mirjan elämästä mielenkiintoisen keskiviikosta lauantaihin ja lauantaista keskiviikkoon.

Kiinteistöexpertti Tarmon ulkoalueiden hoitoa valvoo asukas Veijo. Pihaistutuksien ja pihakukkien valvonta ja suunnitteluvastuu on Salmen aluetta. Mirja jupisi mielipiteitään verhojen välistä ja joskus jätekatoksessa muille asukkaille. Kukkahankintoihin Mirja olisi halunnut puuttua, mutta vielä hän hillitsi itsensä. Onhan hänellä tarpeeksi puuhaa näinkin.

Jätehuolto siivouksen lisäksi on Mirjan aluetta. Käynti jätekatoksessa on päivän kohokohtia. Mirja tarkkailee tiiviisti, että lajittelu pelaa ja jätteet sujahtavat oikeaan astiaan. Mirja onkin saanut opetettua asukkaat hyvin tähän lakisääteisen lajittelun vaatimuksiin. Jopa niin hyvin, että yhtiökokouksessa hänelle annettiin siitä yksimielinen suullinen tunnustus ja kiitos. Mutta ei tähänkään helposti päästy, Mirjan piti huomauttaa henkilökohtaisesti lähes jokaiselle asukkaalle lajittelun laiminlyönneistä. Ovatpa vain oppineet. Lapset saattavat vielä viskata jätteitä miten sattuu, mutta Mirja on päättänyt saada tämänkin epäkohdan kuntoon.

Taloyhtiön puheenjohtaja oli esittänyt hallituksen kokouksessa, että Mirjalle ostettaisiin jouluksi joulutähti kiitoksena uhrautuvasta talon hyväksi tehdystä työstä. Mirja on nyt saanut joulutähden jo kolmena jouluna. Traditio jatkunee niin kauan kuin Mirja jaksaa antaa aikaansa taloyhtiön hyväksi.

Tarpeellinen edelleen elämässä. Nämä pienet mutta suuret asiat Mirjalle pitävät mielen virkeänä ja muistin kirkkaana. Pitkää terveyttä Mirja.

Tarinamaanantai 61. aihe - Keskiviikko

15 kommenttia:

 1. On Mirja joulähtensä todella ansainnut; pyytämättä keneltäkään tekee "pyyteetöntä" työtään, vahtaa ja valvoo kulkemiset ja sottaajat: likaa jopa omat kätensä, jotta näkee, pyyhkiikö laatu vai laiskuus siivoojien mopeissa. Onneksi Mirja ei ilmeisesti asu kovin korkealla, sieltä ei näkisi kunnolla pihalle ja voisi vaikka pudota, jos parvekkeen kaiteen yli kurkottelee, kun velvollisuus kutsuu. Läpitalon huoneisto olisi kyllä hyvä, mutta käy valvonta näinkin, kun parkkipaikan kävijät voi ynnätä ja miinustaa omin silmin, omalta näköalapaikalta. Ja raportoida.

  Tyydytys on suuri kun taloon laskeutuu järjestys. Ei mene Mirjan työ hukkaan. Kyllä joulutähden voimalla jaksaa kaikki neljä vuodenaikaa palvella yhteistä hyvää.

  Mahtava pakina. Ja mieleen tulee yhtä ja toista eri taloyhtiöissä koettua ;D

  VastaaPoista
 2. Mirja asuu onneksi talon toisessa kerroksessa. Sieltä hän näkee hyvin yli koko pihapiirin. Ei tarvitse kaiteiden yli pinnistää.

  Joulutähti onkin Mirjalle suuri ilon aihe ja sitä vaalitaan aina maaliskuulle saakka.

  Luulen myös, että jokaisella talolla on omat tarinansa ja Mirjansa.
  Vaikka kontrolli joskus meneekin yksityiselämän tiirailuksi, on talon parhaaksi kaikki tehty.

  Toivottavasti kaikki mirjat pysyisivät terveinä ja saisivat asua tutussa ympäristössään - kaikesta huolimatta.

  Puuhastelu pitää terveenä.

  VastaaPoista
 3. Omat tutut kuviot ja mielenkiinto pitävät mielen viekeänä.
  Kerrot Mirjan kuviot ihastuttavan nätisti.
  Kyllä Mirjaa varmasti paljon takana naureskellaan, mutta meitä on niin moniin juniin.

  VastaaPoista
 4. Mirjalle annetaan joulutähti, mutta moni antaisi mieluummin vanhanaikaisen vitsan. Hän saa hyvää jälkeä aikaan taloyhtiössä, mutta miten on ystävien laita.

  Elävän ja aidon tuntuisen tarinan olet kirjoittanut. Näitä Mirjoja on varmaan jokaisessa taloyhtiössä.

  VastaaPoista
 5. Kerrassaan hieno kirjoitus!

  VastaaPoista
 6. Hienosti kuvasit Mirjan, joka elää toisten elämää. Joulutähti tuottaa varmaan tyydytystä sekin, mutta mitä, jos kukaan ei antaisi aihetta moitteisiin??? Kyllä nämä naapuriparat vikoineen ovat hänen tyydytyksensä syvin lähde. Ja mitäs, kun ystäviä ei ole.
  Tosi hyvä!

  VastaaPoista
 7. aimarii,
  Mirjassa on sekä hyvää että tungettelevaa. Jakaa mielipiteet.
  Mutta Omasta mielestään Mirja tahtoo vain muiden parasta ja taloyhtiön.

  Pääasiahan on, että Mirjan elämä on virikkeellistä ja hän jaksaa.

  VastaaPoista
 8. Kuvanakkeli,
  Suurin osa suhtautuu huumorilla eikä niin piittää näistä pienistä jutuista. Loppujen lopuksi taloyhtiön parhaaksi kaikki.

  Hyväntahtoista suhtautumista kuitenkin eihän Mirja ilkeä ole, ei vain osaa rajata omaa ja muiden elämää erilleen. Yksinäinen kun on.

  Minusta pitäisi ottaa enemmän näitä yksinäisiä mukaan pieneen puuhasteluun taloyhtiöissä.

  VastaaPoista
 9. Mimosa,
  Kiitos sanoistasi.

  Utukka,
  Mirjan elämä taitaisi romahtaa ellei näitä päivän kohokohtia olisikaan eikä hän tuntisi enää itseään tarpeelliseksi.

  Loppujen lopuksi hyvää tahtova yksinäinen ihminen, joka saa elämäänsä sisältöä muiden kautta.

  Hyvä niin, ei unohdu asuntoonsa.

  VastaaPoista
 10. Voi näitä Mirja reppanoita...elämä on todella vakavaa ja siihen pitää suhtautua vakavasti ja tosissaan. Pitää myös muistaa, että kehenkään ei voi luottaa, vain itseensä. Elämä ei ole leikinasia, ei.

  Mutta, entäpä jos joku toinen olisikin vielä Mirjaakin, huolellisempi ja tarkempi ja huomauttaisi hänelle jostakin Mirjan virheestä tai laiminlyönnistä...

  VastaaPoista
 11. Hyvä tarina taas kerran! Meidänkin talossa olisi tarve Mirjalle, tosin ihan en tuollaisesta kyttäämisestä pidä....

  VastaaPoista
 12. Mukavasti kerroit yhden mirjan tarinan, näitä taitaa olla joka taloyhtiössä. Hyvät puolet taitavat kompensoida ne huonot, fifty-fifty, sietokyvyn rajoilla liikutaan kuitenkin. Tavallaan mirja korvaa entisajan talomiehen ja ihan ilmaiseksi.

  VastaaPoista
 13. Uuh, onneksi en asu kerrostalossa!
  Oli oikein todentuntuinen tarina, malliesimerkki niin hyvästä kuin pahastakin vahtimisesta, mahtaako juoruilu kuulua asiaan :)

  VastaaPoista