tiistai 24. kesäkuuta 2008

Mikä on ihanneammattisi

Krisuh Melukylästä oli tehnyt ammattivalintatestin. Testi paljastaisi mikä on se sopivin ja ihanteellisin ammatti, johon kannattaa tähdätä, mikäli ihanneammatti on vielä saavuttamatta.
Tietysti päätin testata asiaa omalla kohdallani. Saisin tietää olenko jo ihannetyössäni vai onko hankittava uusi ammatti. Onko kohtalo sittenkin ohjannut oikein.

Ensin kuljin ajassa jonkunverran taaksepäin. Lapsuudessahan syntyvät ne ensimmäiset ammattihaaveet ja -toiveet. Pinnistelin muistiani, ensimmäinen ammattitoiveeni oli opettaja. Se tuntui kovin luonnolliselta, opettaja oli ensimmäinen ns vieras auktoriteetti, kaiken osaava ja tietävä. Luulen, että hyvin monella teistä on ollut sama haave.

Tämän jälkeen, kun siirryin koulussa muutaman luokan ylöspäin, halusin arkkitehdiksi. Jälkeenpäin ajatellen lähinnä kait sisustusarkkitehdiksi. Kotini naapurissa oli vanha kanala, jossa en ollut itse nähnyt koskaan olleen kanoja. Hylätty harmaahirsinen rakennus oli mielenkiintoinen paikka. Yksin siellä ollessani haaveilin, kuinka korjaan rakennuksesta pienen kodin. Miten rajaan väliseinillä huoneet, rakennan keittiön, takan ja ullakon. Miten sisustan, minkälainen julkisivu, katto ja piha talolle tulisi.

Unelmat muuttuivat vielä, teini-iässä halusin toimittajaksi. Haaveilin miten kirjoitan laajoja reportaaseja, haastattelen ihmisiä ja nautin toimittajatittelin suomasta arvonannosta. Maakuntalehden toimittajana olisin kutsuttu ja toivottu erilaisiin tapahtumiin. Lehtien palstoille pyrkivät haluaisivat kilvan päästä suosiooni. Mutta tietenkin minä valitsen mistä ja kenestä kirjoitan.

Tein testin tat.fi-sivulla. Testi paljasti minulle vastauksiini pohjautuen minkälainen persoona olen ja allaolevasta voitte lukea tulokset.
Edelleen persoonalliset ominaisuuteni ohjasivat sopiviksi ammateiksi allaluetellut. Näistä moni sopii omasta mielestänikin minulle.

Näitäkin testi ehdotti sopiviksi, mutta tällä listalla on monta, joita itse en valikoisi.
Kokeile mitä testi kertoo sinulle.

12 kommenttia:

 1. Heti piti käydä tutkimassa mitä testi sanoo minulle. Sosiaalisuus ja taiteellisuus iskivät muut puolet maan rakoon. Taidan olla ihanne ammatissani. Mutta testeistä viis pääasia, että jokainen meistä on onnellinen siinä mitä olemme valinneet. Toivottavasti sinäkin.

  VastaaPoista
 2. Voi miten hauskaa! Palaan testiin...

  VastaaPoista
 3. Munkin pitaa tehda tuo testi!
  Kuulostat paljon samanlaiselta kuin mina :)

  VastaaPoista
 4. tiiu,
  onnellinenhan minä olen ammatissani, olen onneksi saanut kokea useampaankin ammattia ja nyt on tämä oikein mieluinen

  magi,
  odotan testailuasi

  susa,
  samoin odottelen kaukana asustavan blogisiskon testitulosta sinulta

  VastaaPoista
 5. Minäkin tein testin, mutta minun kohdalla se ammattien litania ei oikein sopinut luonteelleni; en osaa piirtää, laulaa enkä tanssia, silti minulle tuli näitä taiteellisia aloja.. Luonteeni on kai niin paljon erilainen kuin fyysinen minäni ja konkreettiset taitoni..Näin ajattelen.

  VastaaPoista
 6. Laitoinmpa minkäkin tuon osoitteen muistiin, jospa joskus sitten kun on paremmin aikaa se tulisi tehtyä.
  Kiva juttu.

  VastaaPoista
 7. sooloilija,
  eipä minullekkaan sopisi mannekiini, valokuvamalli, tansija ammatit
  valokuvaamisesta haaveilen edelleen, mutta vain harrastuksena, vaatisi todella opiskelua, että saisi kuvat kohdilleen

  VastaaPoista
 8. Mäkin tein testin ja hauska oli huomata että omalla alalla ollaan. Taiteellisuus ja käytännöllisyys nousivat minulla kauas kärkeen muista ja ammattilista näytti varsin hyvältä! Modisti tai koristeveistäjä en ole mutta tarpeeksi läheltä liippaa...

  VastaaPoista
 9. eija,
  odotellaan mitä sinulle näkyy

  nasti,
  samat sanat aika lähellä mennään täälläkin

  VastaaPoista
 10. Mulla tuli:
  Muotisuunnittelija
  Rakennuspiirtäjä
  Somistaja

  Ei tullut kuin noi kolme...
  Ja "taiteellinen" oli mulla 50%, siis eniten.

  VastaaPoista
 11. susa,
  vain kolme
  itsekin olin aika ymmällä tuosta litaniastani, joista jälkimmäiset olivat aika kaukana.
  ehkä minulle oli testin kovin vaikeaa lausua vain muutama sopiva, varmuudeksi pitikö laittaa litania

  VastaaPoista