sunnuntai 27. tammikuuta 2008

Matot vaihtoon

Olohuoneen uusi matto on matkannut Belgiasta kotiini. Maton valinta ei tuottanut vaikeutta, entinen matto oli palvellut jo kahdeksan vuotta ja oli osoittautunut hyväksi ja kestäväksi valinnaksi. Päädyin nimittäin täsmälleen samaan mattoon, myös koko on sama 200x300. Paitsi, että värisävy muuttui, Ipanema on nyt maitokaakaon ruskea, aikaisemmin vaalea kitti.

Uusiminen tuli ajankohtaiseksi, koska puuvillakanttaukset olivat kuluneet, ne olisi pitänyt uusia. Tein kierrätysratkaisun ja myös ekologisen teon. Joissakin blogeissa kiersi aiheena , mitä teet ilmastomuutoksen estämiseksi. Olen jo kauan sitten tehnyt valinnan pidättäytyä ns kertakäyttöhankinnoista. Hankinnoista joiden käyttöikä lyhyt ja siten kaatopaikkaa kuormittavaa. Tähän päätyy, jos antaa tuotteen halvan hinnan johdattaa ostopäätöstä. Tai tekee suunnittelemattomia ostoksia periaatteella, ostan kuitenkin uuden puolen vuoden-vuoden päästä.

Olohuoneen vanha matto lähtee kiertoon. Siitä tulee kaksi mattoa. Ne ylihuolitellaan uudelleen. Toinen (160x200) sijoitetaan työhuoneeseen ja toinen (140x200) päätyy keittiöön. Ipanema-matot ovat paksua luonnonkuitua, sisalia ja pohja luonnonkumia, valmistaja
Limited Edition. Vanhan maton rakenne on edelleen kuin uusi, pohjakaan ei ole kärsinyt. Laadukkaat sisalit ovat selkeä ja pölyämätön tausta muulle sisustukselle. Eikä paksu Ipanema pistele, se on jalkapohjalle tarpeeksi jämäkkä.

Matot huolletaan imuroimalla säännöllisesti alta ja päältä. Poistan tahrat välittömästi mietoon fairyliokseen kostutetulla nihkeällä rievulla. Vuosien saatossa maton voi laakapesettää, mikäli tarvetta on, ammattitaitoisessa pesulassa. Jos mattoa kohtaa äkillinen vahinko eikä sitä saada huoltamalla käyttökelpoiseksi, kotivakuutus korvaa omavastuun ylittävältä osin maton.


Kuvassa vanha kiertoon lähtevä matto, vieressä vanha työhuoneen matto. Se on selvästi kulunut, puuvillainen loimilanka on joistakin kohdin katkennut, sisalkude on kuitenkin kestänyt. Matossa ei ole pohjausta. Matto on halvempi ja vanhempi, joskin kevyemmällä kulutuksella se on kestänyt yllättävän hyvin.
Alakuvissa uusi olohuoneen matto, värisävy näkyy kuvissa onnistuneesti. Maljakon kirsikanoksien silmut ovat pullean vihreitä, lehdet avautumassa ja kohta toivottavasti ilmestyvät kukat.

6 kommenttia:

 1. Mattojen valitseminen on tosi vaikeaa, joten ymmärrän hyvin päätöksen pysyä vanhassa merkissä. Itse haaveilen Hanna Korvelan matoista, mutta päädyin kuitenkin ostamaan halvemman version. En muuten edes ollut tajunnut, että vanhoja mattoja voisi kantata uusiksi, hyvä idea!

  VastaaPoista
 2. Maton valintaa helpottaa, jos latii väriskaalakartan huoneesta. Helpottaa värivalintaa. Tietysti ensimmäinen ratkaisu on, minkälaine matto, villanukkaa, tuftattu villa, sisal, paperinaru jne... Maton koko ratkeaa huonekoon ja sohvaryhmämittojen mukaan. Nämä kolme asiaa, mutta siitä huolimatta oikean maton löytyminen voi olla vaikeaa.

  Juu mattoja voi kanttauttaa tai ylihuolitella uudelleen, joilakin mattoliikkeillä on tämä palvelu tai osaavat ainakin neuvoa mistä ko palvelun löytää.

  Vein työhuoneen maton kierrätyskeskukseen, oikeastaan korjaamalla katkenneet loimilangat, tästäkin matosta joku saa vielä vähäksi aikaa maton käyttöön.

  VastaaPoista
 3. Elämän pienet ekoteot kiehtovat minua. Omissa tauluissani kierrätän kaikkea vanhaa kaunista ja korttini painatan ympäristömerkin saaneessa kirjapainossa, vaikka se kalliimpaa onkin. En ole mikään huippukierrättäjä mutta jotain pientä minäkin osaan, josta saan itselleni hyvän mielen.

  VastaaPoista
 4. Kaunis sisustus! Olen aina kuvitellut, että sisalmatto on karhea ja menee sukan läpi. Hyvä kuulla tästä.

  VastaaPoista
 5. Magi:
  Pienistä puroista ne isot virrat syntyvät. Eli uusiokäyttö on kierrätystä parhaasta päästä.

  Katriina:
  Minä kuljen kotona yleensä avojaloin ja sisal on erittäin hyvä vastine jalkapohjille, ei yhtään pistele eikä ole karhea. Ainakaan nämä paksut ja laadukkaat sisalit.

  VastaaPoista