lauantai 15. joulukuuta 2007

Piparkakkuja possunfileessä

Piparkakun tuoksu ja -maku kuuluu joulunodotukseen ja tietysti myös joulupöytään. Joulukuun Lettupannun ruokahaasteessa piparkakun tulisi olla osana ruokaa tai leivonnaista. Piparkakkua on helppo yhdistää juustokakkuihin ja jälkiruokiin. Ajattelin kuitenkin valmistaa päivällisen, jossa pipareilla on osansa. Hyvät ohjeet sain Teresan keittiössä. Hiukan poikkesin ohjeista omaan keittiööni sopivaksi.


Piparinmakuinen possun sisäfilee

800 g porsaan sisäfilettä
2 rkl tuoretta inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
4 piparkakkua
2 rkl hunajaa
2 rkl omenaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
tilkka öljyä ruskistamiseen

Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipulinkynnet. Käytin jauhettua inkivääriä, se sopi ihan hyvin pienensin määrän 2 rkl:ään. Murskaa piparkakut tahnaksi hunajan ja etikan kera ja lisää joukkoon inkivääri ja valkosipulimurska.
Ruskista fileiden pinta kuumalla pannulla öljytilkassa. Mausta fileet kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada neste fileiden paistovuokaan. Hiero mausteseos fileen pintaan ja paista filettä 200-asteessa, kunnes sen sisälämpö on n 55 astetta. Kääri fileet folioon ja anna niiden vetäytyä 10-15 minuuttia. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Piparimakuinen kastike

1 pussi Knorrin kermakastiketta
2,5 dl vettä ja siivilöityä paistolientä
2 rkl piparitahnaa fileen paistovuuasta

Sekoita hyvin ja anna kypsyä 2 minuuttia. Fileen lisukkeeksi sopii juuresvuoka.


Bataatti-juuresvuoka

1 bataatti
2 reilunkokoista kiinteää perunaa
1 palsternakka
ripaus kanelia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Kuori ja leikkaa bataatti, perunat ja palsternakat ohuenohuiksi viipaleiksi.
Kuullota ne nopeasti pannulla kuumassa oliiviöljyssä (kolmessa erässä).
Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja lado juuresviipaleet vuokaan. Mausta muutamassa välissä kanelilla, suolalla ja mustapippurilla. Peitä vuoka foliolla tiiviisti ja laita päälle paino, joka kestää kuumuutta. Käytin pientä uunikulhoa. Voit täyttää kulhon esim kuivilla herneillä tai riisillä.
Paista 180-asteessa noin 1 tunti.

Salaattina mausteisen possufileen kanssa sopii vihreä salaatti, jossa lisänä oli kuivattuja mehukkaita ja makeita taateliviipaleita.

Jälkiruokana jogurttipuolukoita piparkakkujen kera. Tämä jälkkäriohje seuraa toisessa blogissani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti