tiistai 25. helmikuuta 2014

Kaunis entinen huoltoasema

Olen ihaillut tätä puhdasta funkkis-tyyliä edustavaa rakennusta, joka on rakennettu 1940-luvulla
Rakennus toimi pitkään Teboilin huoltoasemana, mutta on nyt saanut olla tyhjänä ja käyttämättömänä pitkään. Rakennukseen kuului myös autojen huoltosiipirakennus. Kuten kuvasta näkyy se on purettu.
Rakennuksen viereisellä tontilla on uudehko kerrostalo. Tontin myllääminen alkoi vajaa kaksi vuotta sitten, kun naapuritalon vedessä huomattiin ja maistettiin  bensiinin/öljyn maku.
Se johti vanhojen maassa olevien öljysäiliöiden ja maaperän tutkimuksiin. Saastunutta maata löytyi. Säiliöissä oli siis reikä tai reikiä.
Öljy-yhtiö, joka tällä hetkellä omistaa tontin rakennuksineen, aloitti maaperäpuhdistukset. Maata on kaivettu laajalta alueelta ja toivottavasti tarpeeksi syvältä. Työ on edennyt hitaasti ja nytkin tontti näyttää ankean revityltä.
Tässä puhdistuksessa on hävitetty huoltosiipirakennus. Sillä ei ollut Museoviraston suojelua, sen sijaan tämä tallella oleva rakennus on Museoviraston suojelema. Toivottavasti pysyy pystyssä ja löytyy taho, joka kunnostaa rakennuksen Museoviraston ohjeita noudattaen.  
 Yläkerran ikkunat on peitetty umpeen. Mainostajat ovat hoksanneet alakerran ikkunat otollisiksi mainostamiseen. Isot sembramännyt ovat olleet aivan liian lähellä rakennusta ja ne ovat aiheuttaneet kosteus- ja homevaurioita rakennuksen takapuolen seinäpinnoille.   
Rakennuksen vasemmalla puolella vilahtaa Suntin yli johtava silta. Tontti rajautuu takana virtaavaan Sunttiin. Rakennus on aivan ydinkeskustassa, joten luulisin kiinnostusta osittain rakentamattomalle tontille olevan.
Näin ankealta näyttää revitty ja kaivettu puoli. Tuon montun kohdalta on hajotettu huoltosiipirakennus.  Kottikärryt on unohdettu lastissaan pihalle.
Sää on lauhaa ja helmikuisessa maisemassa  ei näy lunta eikä jäätäkään vain vesilammikoita.

14 kommenttia:

 1. Tällaisesta huoltoasemasta tapeltiin verissäpäin Jyväskylässä ja lopulta tuo funkkisrakennus kaupungin keskustasta, teatteria vastapäätä purettiin. Siitä olisi saanut vaikka uskomattoman kahvilan, taidegallerian tms. Ja kun sieltä olisi astunut ulos, silmissä heti Päijänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuostakin on jo purettu puolet ns huoltorakennussiipenä, samaa tyyliä sekin.
   Minustakin taidegalleriakahvila ajatus on hyvä tai funkkistyyliin sisustettu ravintola. Täältä puuttuu hyvä ravintola, josta saisi hyvää ruokaa ja sisustus olisi mietitty ja suunniteltu.

   Poista
 2. Kaikessa karuudessaan on kyllä tosi kaunis rakennus. Toivottavasti säilytetään ja kunnostetaan. Työmaa sen sijaan muistuttaa enempi Välimeren maiden vastaavia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kauniimpi olisi, jos kokonaisuus olisi ehjä eikä osaa rakennuksesta olisi hävitetty.
   Jännityksellä odotan, miten tämän pystyssä olevan käy.

   Poista
 3. Ensin kiireesti puretaan, ettei kukaan peruisi lupaa, ja sitten jätetään tuollaiseksi ankeaksi revitysmaastoksi.
  Minä pidän näistä vanhoista rakennuksista, enkä haluaisi niitä purettavan. Onneksi esim Hesan vanha linja-autoasema säilytettiin Kampin edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minä pidän, vanhoissa rakennuksissa on tyyliä ja käsillä tehdyn jälki. Aikoinaan rakennukset tehtiin perustuksista saakka paikan päällä ja käsin.
   Hyvä, että se linja-autoasema sai jäädä.

   Poista
 4. Siitähän tulee Poirot-tv-sarja mieleen. Kaunis art deco -pytinki.

  VastaaPoista
 5. Siis 1940-luku! Tuo kaarevuus tuo mieleen varhaisemman ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan 1920-luvun tyyli tulee myös mieleen.
   Kokkolassa rakennettiin sodan jälkimainigeissa 1942-3 useampi funkkisrakennus, ainakin 3-4 kerrostaloa ja tuo huoltoasema.

   Poista
 6. Löysin 1930-luvun art deco talon, jossa samanlainen pyöristetty päätyy. Jospa säästäisivät. Aika harvinainen. Tämä hienompi:

  s://www.facebook.com/273070402738282/photos/a.444113698967284.103962.273070402738282/445646065480714/?type=3&theater

  VastaaPoista
 7. Poistatko tuon edellisen linkin. :)
  http://www.house-design-coffee.com/art-deco-home.html
  Erikoinen tuo kuvaamasi talo. Selvää myöhäis art decoa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sotien jälkeisenä aikana rakennettiin aina 1950-luvulle saakka funkkistyylistä, osa muistuttaa, kuten tämä rakennus myös art decoa.
   En saanut tuota pelkkää linkkiä poistettua, ei se haittaa.
   Käyn katsomassa linkkisi

   Poista
 8. Rakennus näyttäisi olevan puhdasta funkkista 1930-luvulta. Säilyttämisen arvoinen ehdottomasti. Miksei voisi vaikkapa rakentaa purettu siipi vanhojen piirustusten mukaan uudestaan. Missä päin tämä rakennus on?

  VastaaPoista
 9. 1920-lukua hallitsi klassisoiva tyyli ja 1940-luvulla on jo funkkista "vastaan" romantisoiva, koristeellisempi tyyli vaikkakin jonkin verran vielä funkkiksen piirteitä mukana esim. Helsingin Sokoksen tavaratalo ja Pääposti.

  VastaaPoista