tiistai 6. marraskuuta 2012

Tapahtui tänään

Tänään ei satanutkaan lunta täällä. Oli tyyni ja raikas päivä. Lähdin kauppareissulle ja yhdistin siihen samalla kävelylenkkini. Hengitin syvään syksynraikasta ilmaa. Kylläpä se oli hyvää.
Ruokamarket on sen verran iso kauppa, että yhdistin kauppakiertelyn ulkoilulenkkiin. Harvemmin käyn juuri tässä marketissa ja vielä harvemmin käyn sen jälkeen, kun tämä Citymarket muuttaa valmistumassa olevaan isoon hehtaarihalliin. Se on aivan liian iso, saan siellä lieviä huimauskohtauksia. Kirkas loisteputkivalaistus ei sovi minulle. Ne ja valtava tavaramäärä huimaavat. Onkohan kukaan muu kokenut samaa ?

Kauppareissuilla sattuu aina kaikenlaista.
Kuljin hyllyviidakossa. Etsin pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä. Pahvilaatikkoa kantava myyjä kulki ohi. 
Missä pähkinät ja auringonkukansiemenet ovat ? 
Lintujen ruuatko ?  Missäs ne......... Myyjä oli epätietoisen näköinen. 
Ihan itselleni ajattelin niitä. Toisiaan meillä syödään samaa ruokaa kuin linnut.
Nyt en voi auttaa, en ole ollenkaan myyjänä täällä.  Nainen vastasi ystävällisesti.
No, ei se mitään, minulla on aikaa etsiä. Kaupassa kiertely kuuluu päivälenkkeilyyni.
Jatkoin lenkkeilyä. Siemenet ja pähkinät löytyivät. On näistä isoista marketeista se hyöty, että tulee lenkkeiltyä. Lenkin pituus kasvaa kauppalistan pituuden mukaan. On kierrettävä monen monta hyllyväliä ennen kuin kaikki ostokset ovat kärryssä.
Ruususuolaa etsin aikoinaan täältä kauan, tilasin sitä jopa Turusta asti. Nyt sitä saa, mutta ei juuri siitä kaupasta, jossa pääasiassa käymme. Ruususuolaa on lähdettävä hakemaan  oikein autolla vähän kauempana olevasta Prismasta. Onneksi suola kestää kauan, niin bensaa säästyy. Hymyilyä.....
Kun keittiössä ollaan juuri nyt iltahämärissä, tarkastelen seuraavaa kauppalistaa varten tarvitsenko jotain kuvan raaka-aineista.  Päivääkään en tulisi toimeen ilman oliiviöljyä, sipuleita, pippureita ja balsamicoa.
Asiasta toiseen, Paavo Lipponen on lopettanut mökötyksen. Avasi suunsa tänään ja sanoi hitaasti mutta kuuluvasti  asiaa, josta olen ihan samaa mieltä.
Parempi on puhua vain silloin kun on asiaa. Sitä on joskus vaikea muistaa. Jotenkin asiaa vaan on niin paljon, että se on saatava sanotuksi ja mieluimmin heti.

12 kommenttia:

 1. Etpä ole suinkaan ainut, jolle tulee huimausta kaupoissa. Minulla niitä alkoi esiintymään kolarin -01 jälkeen ja yksi Lindexin myymälä on, jonne en voi mennä olleskaan -sen verran keikuttaa siinä liikkeessä! Neurologin kanssa asiasta on keskusteltu, mutta syytä hän ei keksinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole tästä pyörrytyksestä lääkärille puhunut. Koska se saattaisi johtaa turhan pitkään koe- ja tutkimuskierteeseen. Eikä sitä kuitenkaan saada selvitettyä. Nyt olen tilantseessa, jossa vajaan vuoden aikana minulle on tehty neljä kertaa suht samoja labrakokeita eikä tulosta vain saada ts vikaa ei löydy. Ehkä se onkin se hyvä uutinen, mutta kärsimäni oireet saisivat myös loppua.

   Poista
 2. Totta, marketit alkavat olla jo liian isoja: tarvitsisin potkulautaa! Kun etsii jotakin, saan kävellä kilometrin verran hyllyriviltä toiselle, ja joka kaupassa on hiukan erilainen logiikka sijoittelussa. Mutta onpahan sitten valikoimaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan nuo marketkierrokset lenkin kannalta ja sinne on vain varattava tarpeeksi aikaa.

   Poista
 3. En tykkää liian isoista marketeista.
  Ensinnäkin, niissä pitää kävellä todella paljon, jos tarvii erilaisia asioita, niin toinen asia saattaa olla toisella puolella kauppaa ja toinen sitten taas ihan vastapuolella.
  Liian pitkiä kävelyjuttuja tarvitsee tehä.
  Jos on huono selkä, niinkuin mullakin, niin en millään pystyisi käveleen kamalan pitkiä matkoja kerralla.
  Eli en tykkää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun otan lenkkeilyn kannalta niin kaupoissa kiertely menee kuntoilun piikkiin suht mukavasti. Liian isot marketit eivät kylläkään.

   Poista
 4. Megamarketit ovat todellakin kammotuksia. Täällä etelässä en edes suostu menemään sellaiseen. Onneksi lähikaupoista löytyy suurin osa mitä tarvitsee ja loput keräilyerinä kyliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän välttää viimeiseen asti juuri niitä megamarketteja.
   Miksiköhän niitä pitää rakentaa. Ihminen on siitä helppo ruokakauppa-asiakas, että jaksaa ostaa ruokaa vain juuri sen verran mitä tarvitsee ja se saadaan pienemmästäkin kaupasta.
   Sitä paitsi kaikki ruokakauppaan tulevat ovat ostavia asiakkaita eli ei turhaan kuluteta kaupan lattioita.

   Poista
 5. Täällä myös yksi, joka on kokenut huimausta ja pyörrytystä marketin kirkkaiden valojen ja pökerryttävien hyllyrivistöjen keskellä. Kahdesti olen oikeasti pyörtynytkin ja ikävin seurauksin: ensimmäisellä kerralla olkapää meni sijoiltaan ja toisella kerralla murtui lannenikama. Päätäni on tutkittu kaikin tavoin (EEG ja magneetiikuvaus) mutta vikaa ei löytynyt. Ilmeisesti kysymys on verenkiertohäiriöstä: verenpaine painuu äkisti liian alas. Verenpaineen laskua voi provosoida monet seikat mm. alhainen verensokeri. Vanhoissa elokuvissa ihmiset pyörtyivät kun saivat huonoja uutisia; miksei siis marketin ahdistava ilmapiiri voisi aikaansaada samaa? En ollenkaan viihdy isoissa marketeissa ja rakastan omaa pientä lähikauppaamme, joka onneksi on erinomainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukava kuulla, että en ole yksin huimausongelmani kanssa. Pitkään luulin, että kuvittelen koko asian. Kun se toistui lähes joka kerta isoissa marketeissa, aloin epäillä sille syytä.
   Lääkärille en ole puhunut mitään, koska en halua tutkimuskierrettä. Teen, kuten sinäkin valikoin ne paikat joissa sopii käydä.
   Tuo alhainen verensokeri olisi eliminoitavissa, pitää laittaa vaikka suklaapala suuhun, kun kaupassa kiertelee.
   Ahdistavaan tavarapaljouteen ei auta suklaakaan, valikoiminen auttanee.

   Poista
 6. Minusta taas on mielenkiintoista kulkea isossa marketissa ja tutkia hyllyjä. Tietysti jättimarketissa viihtyy paremmin,jos siitä on tehty viihtyisä.Lähin jättimarkettini onkin aika viihtyisä,ainakin silloin ,kun ei ole liian täyttä. Ruususuolaa käytän minäkin.

  VastaaPoista
 7. Muistan lukeneeni pari vuotta sitten kuinka, etenkin rollaattorilla liikkuvat, iäkkäät ihmiset ovat keksineet hyödyntää isoista supermarketeista mainioita liikuntapaikkoja. Kilometreittäin lämmintä hyvää kävelyaluetta ja mielenkiintoista katseltavaa; kanssaihmisiä ja tavaroita ;). Tämä oli jossain ulkomailla. On meilläkin täällä Suomessa/Kokkolassa tällaiseen yhtä hyvät mahdollisuudet ja yhä vain paremmaksi käy uusien superhallien myötä.

  VastaaPoista