tiistai 14. huhtikuuta 2009

Laskut

Rankka lomaviikko on takana. Sami ja Sirkka ovat pian kotona ruskettuneina ja taas yhtä kokemusta rikkaampana.

Lomapäivät kuluivat uima-altaalla ja allasbaarissa. Laseissa kilisivät jääpalat ja helmeilevät juomat soljuivat kurkusta alas. Iltaisin lyhyiden siestaunien jälkeen lomanvietto jatkui hotellin baaritiskillä. Juotavaa riitti tasaiseen tahtiin sitä mukaa, kun baarimikko ehti sekoittaa. Ystäviä kertyi ympärille kiitettävästi loman jokaisena iltana. Yhdentoista jälkeen tilattiin taksi ja hieman notkuvin askelin suunnattiin yökerhoon.
Railakas meno jatkui. Laulu soi ja naurunremahdukset kaikuivat melkein valomerkkiin saakka, jolloin päät alkoivat nuokkua, muisti katkeilla ja suusta ei muodostunut enää yhtään selvää sanaa.

Viikon jokaisena kuutena päivänä voimat riittivät täsmälleen samanlaisiin kierroksiin. Loppulomasta auringonotto oli jo voimia vievää, mutta kuitenkin jaksettiin.

Nyt oltiin koneessa kotimatkalla. Tuliaiset oli tilattu jo menomatkalla. Ne odottivat mukavasti penkillä valmiina. Viikko oli ollut rankka, mutta rusketusta uima-altaalla auringossa lojuen oli saatu kiitettävästi kotiin viemisiksi ja muiden kadehtien ihailtaviksi.

Lentokoneessa alkoi ruokatarjoilu. Ensin tulivat juomavaunut. Jano oli kova.
- Neljä olutta, tilasi Sami. Sirkka ojensi elektrokortin.
- Valitettavasti elektrokortti ei käy. Koneesta ei voi yhdistää kortin tarkistuspuhelua. Pankkikortti, luottokortit ja käteinen käyvät, sanoi lentoemäntä.
Hetken hiljaisuus. Lentoemännälle ojennettiin takaisin neljä oluttölkkiä.

Ruokailun jälkeen alkoi ostoksien rahastus. Vaunut pysähtyivät Samin ja Sirkan kohdalle.
- Teillä on ostoksia. Lasku on siellä ostoskassissa valmiina.
Elektrokortti ojentui lentoemännälle.
- Valitettavasti kortti ei edelleenkään käy lentomatkan aikana, sanoi lentoemäntä.
Kotona odotti 3-vuotias pikkupoika isää, äitiä ja tuliaisia. Lentokoneen pienoismalli oli menossa odottavalle pojalle. Tuliaiskassi ojennettiin takaisin lentoemännälle.

Samin ja Sirkan kurkkua kuivasi. Rahapussit kaivettiin uudelleen esille. Kuului kolikkojen kilinää. Juomavaunut pysähtyivät taas kohdalle. Kun viimeisetkin kolikot laskettiin tarkasti, niillä sai kolme olutta.

Lasku onnistui odotetusti. Mutta laskun maksaminen ei onnistunut.

Pakinaperjantai 124. haste Lasku

13 kommenttia:

 1. Taas ihan loistavasti kirjoitettu pakina! Voi Sirkkua ja Samia, kun jano oli lapsen tuliaisia tärkeämpi.....

  VastaaPoista
 2. Surullista... Mutta tosiaankin hienosti kirjoitettu, kuten Yaelian jo totesi.

  VastaaPoista
 3. No kirkkaasti kirjoitettu, laskut ja laskut. Joskus käy näin, vaikkei soisi. Erehdys tässä suurempana tekijänä kuin lapsen laiminlyöminen. Mikähän tuo elekrokortti on ? Olisiko "debit-kortti", joka siis velottaa rahat pankkitililtä ? (uusi sana minulle)

  VastaaPoista
 4. Tuollaisia tarinoita on varmasti oikeassa elämässäkin paljon. Minä en tuollaista maailmanmenoa ymmärrä, mitä järkeä matkustaa ulkomaille tekemään jotain sellaista, mitä voi tehdä kotimaassakin (jos pakko on).
  Ajatuksia herättävä pakina.

  VastaaPoista
 5. Hohhoijaa, eipä taida olla edes keksitty juttu :(

  VastaaPoista
 6. Kävi surkean harmittavasti. Ehkei tieto tavoittanut Samia ja Sirkkua, ettei mokomalla kortilla voi maksaa lentokoneessa. Eiväthän he oikeasti unohtaneet lastaan.
  Pakinasi on hienosti pakistu.

  VastaaPoista
 7. Yaelian,
  Valitettavasti juomat menevät edelle lapsia usein.

  jl,
  Ihmettelen tätä juhlaintoa minä myös, sain seurata sitä sivustakatsojana.

  utukka,
  Kun matkalla on pitäisi määränpäässä pystyä muuhunkin kuin notkumaan baaritiskillä, saahan sitä tehdä täällä koto-Suomessa ei tarvitsisi matkustaa sitä varten.

  Suomessa on vielä käytössä Visa-elektrokortti, se tarkistaa joka ostoksen jälkeen pankkisaldot -hidas, mutta pankin kannalta mukava kortti - ei tule pankille pikkuostoksien tiliylityksistä tappioita.

  Tämä kortti jää pois kokonaan, kun sirut tulevat kortteihin.

  Katilein,
  Valitettavasti tämäkin tarina on totta ja toteutunut, kuten niin monta samanlaista.

  En ymmärrä minäkään, miksi pitää matkustaa alkoholin takia muille maille, samalta se maistuu täälläkin. Mutta suomalaiset (osa) tekevät valitettavasti näin.

  SusuPetal,
  Ei ollut keksitty juttu, totta oli, nimet vain keksitty.

  aimarii,
  Kyllä pitäisi tietää, että puhelinlinjoja ei lentokoneessa käytetä. Luulen, että muisti petti juhlahuumassa ja rahatkin loppuivat.

  Kyllä lapsi jäi kakkoseksi huuruisten juhlien takia.

  VastaaPoista
 8. Hyvä tarina, elävästi kirjoitettu, realistinen. Tunsin myötähäpeää vanhempien puolesta:) Uskon, että pojalle vietiin kuitenkin jotakin vaikka R-kioskilta.

  terv Anja

  VastaaPoista
 9. Elävästä elämästä on kertomuksesi. Aika paljon tuollaista on huomannut tapautuvan. Isä voi koko matkan ajan olla viihtellä/huuruissa ja äiti ja lapset huolehtivat sitten itsensä lisäksi isistä.

  VastaaPoista
 10. Varmasti totta joidenkin kohdalla, onhan sitä viinahuurujen takia unohdettu lapsiakin saati sitten lasten tuliaisia. Todella surullista. Hyvin pakistu!

  VastaaPoista
 11. Anja,
  Kiitos. Minäkin halusin uskoa niin.

  Rita,
  On se kumma juttu kuinka siellä lomalla pitää örveltää. Tuntuisi, että lomaohjelmaan kuuluvat muut aktiviteetit, joista koko perhe nauttii.

  Sirokko,
  Totta kyllä täällä kotimaassakin kuulee ihan tarpeeksi surullisia tarinoita.

  VastaaPoista
 12. Aika moni sen kortin kanssa on ongelmissa täälläkin, ei ihan joka paikassa vielä kelpaa.
  Aika kurjaa oli varmaan tämän pariskunnan kotimatkaa seurata.
  Ja viimeisten kolikoiden käyttöä.

  VastaaPoista
 13. Mk,
  Luulen, että sirukorttien myötä poistuu kokonaan.

  Eipä ollut mukava seurata onnettonta loppuhuipennusta lomamatkailijoille.

  VastaaPoista